30 Март, 2018 13:55 3 071 8

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ)

  • хамас-
  • израел-
  • ивица газа-
  • газа

Хиляди палестинци се сблъскаха с израелските сили по време на организиран протест от "Хамас"

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Хиляди палестинци от ивицата Газа се сблъскаха с израелските сили по време на организиран от движението "Хамас" протест край границата с Израел, предаде АР.

По данни на палестинския Червен полумесец 54 палестинци са били ранени от изстрелите на израелски войници. Израелските войници, сред които има и снайперисти, имат заповеди да попречат на всякакво проникване на територията на страната.

Говорител на израелската армия потвърди, че хиляди протестиращи са се събрали на шест сборни пункта край бариерата, която разделя Газа от Израел, за да участват в "Големия марш на завръщането". "Те търкалят запалени гуми и хвърлят камъни към бариерата и по израелските войски, които използват средства за борба с безредиците и стрелят по ръководителите", добави той.

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ)

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ)

Целта на протестиращите е да поискат палестинските бежанци да получат право да се завърнат и да порицаят строгата блокада на Газа, наложена от Израел. Протестното движение започна днес и се очаква да продължи шест седмици.

Първият ден на протестите съвпада с "Деня на земята", когато палестинците почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити при сблъсък с израелските сили по време на демонстрация срещу конфискацията на земи на 30 март 1976 година.

Преди протестите Израел изпрати подкрепления на силите по границата с Газа, предаде АР.

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ)

Организаторите от "Хамас" заявиха, че днешните прояви ще бъдат мирни, но главният израелски военен говорител бригаден генерал Ронен Манелис заяви, че армията е готова за размирици. Късно снощи броят на войниците по границата е бил удвоен, включително броя на снайперистите, бойците от специалните части и военизираните сили на гранична полиция, които специализират в контрол на размириците.

Израел иска да избегне насилие, но няма да позволи на тълпите да преминат оградата, подчерта Манелис.

Мини война на границата на Израел (СНИМКИ)

Палестинците издигат палатки край границата, готвейки се за протестите, чиято кулминация се очаква на 15 май.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    31 10 Отговор
    Да следваме светлия пример на флагмана на близкоизточната демокрация, Израел, в интеграцията на циганите.
  • 2 Тръмп

    12 13 Отговор
    Няма опасност прашките и запалените гуми да победят Ф-35!
  • 3 Сандокан

    23 6 Отговор
    Евреите купуват земи в България ,,нищо чудно след 10-тина години , да станем като Палестина
  • 4 касапина

    9 11 Отговор
    Малеее та тия са истински цигани

    Коментиран от #7

  • 5 ЬЯАОЖ

    7 9 Отговор
    Тия чакат за напалм
  • 6 Маркуча

    6 4 Отговор
    На тия хора им е отнета земята! И хората протестират! Дали неестественото в случая са протестите или факта на окупацията от страна на евреите?
  • 7 КолБас

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "касапина":

    Касапино, и на теб та да ти отнемат земите, да ти оставят една ивица, да ти отнемат правото на внос и износ, да ти отнемат правото да си държава, да ти отнемат правото на правосъдие, да ти дават ток и вода когато си искат, да нямаш право дори на паспорт, защото не си държава, а "ивица", когато се осмели да протестираш против отнетата от теб земя, да кажат: "Абе аз искам мир, ама те тия от дума не разбират, затова имам правото да стрелям", тогава да те видя аз тебе !
    Но ако се има в предвид, че реално управляващите в България са масони и то от високи степени, ако се има в предвид, че в последните десетилетия се направи така, че младите заминаха в чужбина и за демографските показатели хич не ми се говори, неволно се сещам за това, дали обещаната земя не е нашата държавица!?!.. дай Боже да греша!
  • 8 Христо

    6 5 Отговор
    КолБас ли си, кремвирш ли си не знам, но май си кимур или нещо подобно !! Защо му е на циганина / палестинеца/ земя ?? Тази зган не са земеделци, няма и да построят на нея нещо смислено !! Ще оплоскат и съсипят всичко , а през това време ще реват за помощи !!