Last news in Fakti

31 Март, 2018 08:22 3 967 37

Тарашиха руски самолет в Лондон

  • аерофлот-
  • лондон-
  • летище

Посолството на Русия във Великобритания е изпратило нота във Форин офис с искане за обяснения

Тарашиха руски самолет в Лондон - 1

Самолетът на авиокомпания "Аерофлот", който излетя снощи от Лондон за Москва (вечерен полет SU2583), след като бе претърсен от сътрудници на граничната служба и митницата на лондонското летище Хийтроу, кацна на летище Шереметиево, съобщи ТАСС, като се позова на данните от електронното табло на аерогарата.

Вчера от "Аерофлот" съобщиха, че властите на Великобритания, без да посочат причини, са извършили огледа, като принудили членовете на екипажа да напуснат самолета и изолирали командира в пилотската кабина, което според компанията е в разрез с международната практика.

Посолството на Русия във Великобритания е изпратило нота във Форин офис с искане за обяснения.
"Станахме свидетели на още една груба провокация на британските власти. Сили на на граничната служба и митницата претърсиха самолета на "Аерофлот" извършващ полет 2582/2583 Москва - Лондон - Москва. Подобни неща се случват крайно рядко и по принцип са извънредни", заяви прессекретарят на посолството, цитиран от ТАСС.

Британците се опитали да претърсят самолета без присъствието на екипажа, продължава той, подчертавайки, че това е категорично забранено от действащите правила. След като на летището пристигнал сътрудник на посолството, след продължителни преговори той успял да издейства разрешение командирът на полета да присъства на обиска. Накрая британците отказали да представят "каквито и да било писмени документи, посочващи причината за акцията, правното й основание и резултатите", заяви говорителят на посолството, като свързва случая с "политиката на враждебност на правителството на Обединеното кралство по отношение на Русия".

По-рано вчера кореспондент на ТАСС успял да разговаря с пътник на име Александър, който пристигнал с полет 2582 в 15,57 местно време от Шереметиево на Хийтроу. По думите му при слизането пътниците били пресрещнати от около седем полицаи с куче на самия изход (на вратата на ръкава). Те им наредили да свалят от рамо чантите и раниците и да ги държат ниско долу, за да може кучето да ги подуши. Александър видял как няколко човека са отведени настрани и ръчният им багаж е претърсен. Това предизвикало задръстване в салона. Сед пътниците имало и руснаци, и чужденци. "Всичко това беше много неприятно и крайно необичайно", казва пътникът.

Форин офис е потвърдил за руската емисия на Би Би Си факта за обиска на самолета Airbus А-321 на "Аерофлот", пристигнал с редовен полет на Хийтроу. По информация на британското външно министерство претърсването е било извършено от митническата служба, а не от полицията. Не се посочва във връзка с какво разследване.

Руската емисия на Би Би Си отбелязва, че този самолет А-321 с бордови номер VP-BOC за последен път е извършил полет по маршрута Лондон-Москва-Лондон на 5 март. Преди това е летял от Москва до Хийтроу на 26 февруари. Снощи след претърсването е излетял обратно за Москва със закъснение от три часа. Ако, както предполага руското външно министерство, това е свързано с делото Скрипал, възможно е британските следователи да търсят следи от нервнопаралитично вещество в салона и багажното отделение, предвид версията, че с този самолет във Великобритания може да е пристигнал отровителят с веществото, или че след покушението може да е излетял за Русия със същия самолет, посочва Би Би Си.

Юлия Скрипал е пристигнала на гости при баща си от Москва на 3 март също с полет на "Аерофлот", но в този ден самолетът е бил друг.

На следващия ден, 4 март, тя заедно с баща си, е намерена на градинска пейка в Солсбери в безсъзнание.

На 3 март самолет VP-BOC е бил използван за полети на "Аерофлот" от петербургското летище Пулково, кацал е Красноярск и в Милано. VP-BOC на 26 февруари е изпълнил полет SU-263 Москва-Лондон с кацане в 20,35 ч. по Гринуич.

На 5 март (следващия ден след покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал) този самолет излита от Лондон за Москва в 14,31 по Гринуич (с час закъснение от разписанието) - това е бил полет на "Аерофлот" SU2579.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    24 74 Отговор
    Така трябва. Всеко руско пкянде трябва да бъде претърсвано. Какво правят в Англия. Нали не било хубаво там. Марш в магадан

    Коментиран от #22, #30, #32

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 iQ-5

    19 29 Отговор
    Щерката на Скрипал е вербувана да отрови баща си и затова тя сега се въстановява а той не това е плана на МИ-5 донесла е отровата от Русия за да хвърли петно на МОСКВА преди изборите това отравяне е саботаж мн.добре премислен

    Коментиран от #6, #21

  • 4 МММ

    41 10 Отговор
    Кръвосмешените се излагат, мозъците им мутират.
  • 5 гларус кръстоносец

    47 11 Отговор
    Британците се чудят как да създадат нови "факти" по делото Скрипал, като намерят следи от Новичок на руска територия и собственост. А това че претърсването е без свидетели и без присъствие на екипажа сигурно е мноооооого чииииииста случайност. Смешници!
  • 6 Бибиян

    20 10 Отговор

    До коментар #3 от "iQ-5":

    Точно толкова ти е iQ-то
  • 7 qwe

    45 0 Отговор
    Боже, какъв език и то в заглавие - "тарашиха"...
    След това защо децата ни били ставали простаци. Еми като ги възпитаваме с думи като "тарашиха" вместо "претърсиха" какви да станат.

    Коментиран от #16, #20

  • 8 Петър

    19 42 Отговор
    Руснака трябва да бъде не просто претърсен а отарашен от глава до пети. Те са по долни и от плъхове и ще живеят като такива

    Коментиран от #19, #29

  • 9 Владо Черноземски

    19 25 Отговор
    руските каскети не тарашат самолети,а директно ги свалят без предупреждение..
  • 10 Истината

    25 7 Отговор
    Търсилиса компромат, останките килото на Тереза Мей!
  • 11 Хохи

    31 12 Отговор
    Много, много ГНУСНИ АНГЛОГОВОРЯЩИТЕ

    Коментиран от #24

  • 12 ВЪЙ

    16 30 Отговор
    проссия терорист номер 1 в света.Северната кочина е във война с целия свят.
  • 13 Шекер

    21 10 Отговор
    Аз предлагам, що Англия тараши руски самолети, просто Русия да спре да изпраща самолети, газ, всякакви неща към Англия. Англия сама ще върне ресто.
  • 14 Владо Черноземски

    13 12 Отговор
    Сега русия е най развитата държава по отношение на дипломацията,
    понеже има най много дипломати на глава от населението на територията си.
    Кой изгонен ,кой избягал не може да му хванеш края...
  • 15 tost

    28 8 Отговор
    Сранно че М5 не са намерили случайно,без да искат и без свидетели така необходимите им доказателства,щото като гледам коментиращите,част от тях със сигурност биха услужили на британските тайни служби за един пробит долар.

    Коментиран от #18

  • 16 Така е

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "qwe":

    Дотук единствено този коментар 7 ми направи впечталение. Много махленски език има днес журналистиката и ражда много простотия. Явно тези хора, които пишат, нямат семейства, деца и през ум не им минава за какво става дума.

    Коментиран от #25

  • 17 Нарком

    8 15 Отговор
    Амбулантаджиите трябва да се тарашат
  • 18 Бибиян

    9 14 Отговор

    До коментар #15 от "tost":

    Много духовито!
    Само дето при случая с Литвиненко следи от полоний бяха открити навсякъде, откъдето беше минал "приятеля" му Лугавой.
    Тъй че бритите знаят какво търсят.
    И къде!
  • 19 До Петър

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Петър":

    Я ти Ганьо селски си голяма работа. Походи малко по света и ще видииш че българите са по-големи отрепки от арабите. Те поне се държат и ние се чудим как де се прецакаме един друг. Затова и никъде не ни искат и процента на успели българи е не повече от 10%
  • 20 куку руку ку

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "qwe":

    Претърсване е когато искаш да откриеш нещо скрито, нелегално и незаконно. Тарашене е когато без причина, само от едната злоба и безсилие се ровиш из чужди вещи.
  • 21 Истината

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "iQ-5":

    Зада мине обвинето, трябват достоверни "доказателства" и самолета ще се окаже, че е същият с който е пристигнала дъщеря му и ще оставят следи в него с нейните пръстови отпечатъци!
    Трябва им и "извършител" - дъщеря му, мъртва работа не върши!
    Само където претърсването е "незаконно" без присъствието на командира на самолета!

    Коментиран от #31

  • 22 цоле

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    НАЛИВАТ АНГЛИЯ С ПЕТРОРУБЛИ
  • 23 Тансел м

    14 6 Отговор
    Цялата афера е дело на рижите от острова с цел да разпъват локуми и да прават мизерии на русията....ако русия искаше на се отърве наи лесното е куршум у кофата и сбогом гергино
  • 24 пръцльо

    4 8 Отговор

    До коментар #11 от "Хохи":

    За туй цял свят им е в краката , щото са "гнусни"

    Коментиран от #33, #36

  • 25 Иван

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "Така е":

    Да наистина вашите два коментара са най-смислени!!!

    Иначе винаги когато съм пътувал ми е правило впечатление наглостта и неуважението, която проявяват руските пътници. То не е бутане пререждане, свръхбагаж, инфантилно отношение към останалите или персонала и като цяло държание с усещането , че са някаква свръх категория хора. Не всички разбира се, но една немалка част от тях. Всички гранични власти имат право да правят проверки и на мен са ми правили и в това няма право никой да се оплаква.
  • 26 РусияВън

    5 10 Отговор
    Проблема днес е Русия.Ако някой си го търси елате в Русия.Ако искате да умрете глупаво елате в Русия.Докато тази бутафория Русия дъшествува няма да има мир по света.Русия==боклук
  • 27 Тръмп

    6 12 Отговор
    Разпада на Путинска Русия започна.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 iQ-5

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Не! ТУЙ СЕМЕЙСТВО Е С ПРЕДАТЕЛСКА КРЪВ И ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО ПРИ ТЯХ !
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хохи

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "пръцльо":

    Ахааа ТЕ НА ЗА ТУИ, ТУЙ

    АБЕ ПРАВИЛНО ЛИ НАПИСАХ "ТУИ" ААА???

    Дано ГОСПОД ти помогне да се СЪБУДИШ.
    МНОГО МИ Е ЖАЛ ЗА ТАКИВА КАТО ВАС.
  • 34 Барчо

    5 2 Отговор
    Да се радват ингилизите, че Путин не е казал с половин уста руските граждани да избягват да пътуват натам, както и на руските бизнесмени. Те тогава ще започне отлив на капитали там. Ингилизите се държат изключително на чужди капитали. Да не забравяме, че както има богати американци, то има и богати русници, китайци, индийци, либийци, иранци и т.н. Да не изброявам. Ако парите се почустват "застрашени" за присвояване или нещо да не и е угодно, ще изчезнат яко дим.

    Коментиран от #35

  • 35 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "Барчо":

    Барчо, Барчо слез на земята и ходи си гледай земеделието политиката не е за всеки.
  • 36 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "пръцльо":

    Тези балъци не могат да разберат че така е било и така ще бъде винаги, а в краката на русия са само тези помияри дето я защитават тук.
  • 37 елементарни овце

    4 0 Отговор
    Джендърите са се опитвали да подхвърлят нещо в самолета, най-вероятно. И след това с гръм и трясък да открият "улики" за отравянето на Скрипал. Сега и руснаците трябва да започнат да "тарашат" всеки техен самолет.
Новини по държави: