Last news in Fakti

10 Април, 2018 12:55 1 423 8

Борисов: Война на Балканите ще завлече всички ни надолу

  • бойко борисов-
  • александър вучич-
  • балкани-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина

Министър-председателят се срещна със сръбския президент Александър Вучич

Борисов: Война на Балканите ще завлече всички ни надолу - 1

Бойко Борисов не е оптимистично настроен за ситуацията на Балканите и затова за пореден път призова за мир в региона. Направи го след срещата си със сръбския президент Александър Вучич в кулоарите на международния икономически форум в Мостар.

Притесненията на българския премиер са свързани с възобновилото се напрежение между Сърбия и Косово и изборния закон в Босна и Херцеговина – Европейският съюз иска промяна в него, така че хора от всички етноси да могат да се кандидатират на избори.

„Къде по-ясно от Мостар може да видим, само преди 20 години какво се е случвало. И в последните няколко години всички с радост виждаме как икономиките, инфраструктура, финансите започнаха да вървят нагоре. Интересът на инвеститорите нарасна. И за радост темата за Западните Балкани бе поставена пред Европейския съюз. В едно нещо съм абсолютно убеден – Европейският съюз иска мир и просперитет на Балканите. Дали големите геостратегически играчи искат същото – надявам се да е така”, обяви Борисов на пресконференцията след срещата с Александър Вучич, цитиран от "Канал 3".

„Президентът Вучич полага огромни усилия. Като човек от Балканите аз познавам Сърбия и знам колко му е трудно, знам колко усилия полага, за да продължи процеса, за да запази мира. Истински надявам, че и колегата в Косово ще продължи в същия дух. Тези конфликти и провокации напоследък започват действително да тревожат всички. Защото раните действително са още много пресни.

Борисов: Война на Балканите ще завлече всички ни надолу

Като се имат предвид горещите точки на конфликти в момента – Крим, Сирия, Гърция, Турция, Кипър. Аз наистина се надявам, но не съм оптимист и за избирателния закон на Босна и Херцеговина, който процес е разковничето на Европа. Истински се надявам президентът Вучич да продължи в тази посока. В общи линии настроението не е много оптимистично. По-скоро усещането е, че предстои нещо лошо. Преди няколко месеца не беше така. Нека да съм песимист, нека ме упрекват в това.

Обръщам се към нашите брятя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби – целият регион – от Гърция до Румъния, до Хърватия, до Словения, целите Балкани. Да проявим разум, защото последствията ще са само за Балканите. Изживяхме го – България се върна десетилетия назад само заради Юговойната. Не искам да ни се случи това пак на нас. Не бива да бъдем егоисти – нито една държава на Балканите, и да мислим, че някой конфликт ще ни подмине. Приех поканата именно заради това, защото Мостар е хубаво място да се каже това. Едва вчера, 20 години след войната, са възстановил мост. Значи за една секунда се троши, а 20 години се възстановява”, каза премиерът на България и се обърна към колегите си.

„Да проявим разум, обръщам се към всички лидери на Балканите. Последствията ще са само за нас. Има геостратегически интереси. Нашата майка е Европа – убеден съм, слушайки колегите в Европейския съюз, че те искат мир и просперитет за Балканите.

Още веднъж поздравявам Вучич за здравите нерви и се надявам така да продължи занапред. Защото не винаги в Европа това, което искаш става веднага, понякога става по-бавно”.

Борисов: Война на Балканите ще завлече всички ни надолу

Бойко Борисов обаче е оптимист за провеждането на срещата на ниво Западни Балкани – Европейски съюз, която трябва да се състои в София на 16-и и 17 май. Както вече е известно Испания, Румъния и Кипър може да я бойкотират заради присъствието на Косово.

„Убеден съм, че ще намерим начин президентът на Тачи да участва, въпреки че има няколко държави, които не са признали Косово и неофициално засега биха отказали да участват в срещата. Примерно Мариано Рахой ще е на двудневно посещение от предния ден. Така че ще намерим начин да не проваляме съвета, защото той е жизненоважен за всички. Оптимист съм за провеждането на срещата”, каза Борисов.

Той се върна на темата за своя песимизъм и обясни защо не е обнадежден от настоящата ситуация

„Като казвам песимист, имам предвид тези престрелки, които се случиха в последните седмици Сърбия и Косово. За това, че от това, което виждаме в момента е, че в Босна и Херцеговина категорично няма да се разберат за избирателния закон. А това едва ли е най-доброто, което очакваме. Безкрайно съм откровен с вас – неприемането на избирателния закон и промените, които се искат – трайно ще блокира Босна и Херцеговина. Поне такова ми е усещането.

"Надявам се президентът по-бързо да намери начин да реши тези проблеми, защото 16-17 май ние трябва да влезем в този съвет с оптимизъм и решени проблеми, за да покажем, че сме готови за присъединяването на Западните Балкани. С проблемите си как да влезем? Влизаме с проблемите и им ги даваме те да ги решават. Те си имат достатъчно. Затова, ние, политическият елит на Балканите, трябва да ги решим", продължи министър-председателят ни.

"Затова призовам лидерите. Мирът е най-важното, всичко друго е егостично и няма значение. Допуснем ли пак военен конфликт на Балканите, всички държави губим. Който го допусне, той ще завлече всички. И затова полагаме толкова усилия”, обобщи Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    5 12 Отговор
    г-н Борисов носи мир и просперитет за разлика от други политици :)

    Коментиран от #4

  • 2 135

    16 6 Отговор
    Борисов нищо не носи а само взема!
  • 3 Да бе

    10 6 Отговор
    Евро Съюза иска точно война на Балканите и прави всичко възможно за да се случи тази война, но нашите палячовци са назначени от ЕС и няма как да кажат истината
  • 4 55667

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "анонимен":

    Борисов е точният лидер, в първите години от управлението си онова л..но Дянков го караше да държи пенсиите и заплатите ниски което беше голяма грешка
  • 5 БОЙКО ТИ СИ ПО-ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ

    7 3 Отговор
    ОТ ЕВЕНТУАЛЕН ВОЕНЕН КОНФЛИК. ЗА НАС Е БЕЗ РАЗЛИКА, КОЙ НИ ВЛАЧИ НАДОЛУ. НАС НЕ НИ ВЪЛНУВА НИЩО, ДОРИ ЩЕ БЪДЕМ ПРИЯТНО УДОВЛЕТВОРЕНИ АКО ОТ ВАС СЕ ОСВОБОДИМ.
  • 6 един Българин

    4 3 Отговор
    Докога с омраза госпожи-другарки и господа-другари? Така винаги ще си останем във феодализма-социализъм!
  • 7 аааааа

    0 0 Отговор
    градски, ти за какво се пуашиш? ти кешира яко през тия години, да му мислим ние бедните.
  • 8 Гого

    0 0 Отговор
    Ние вече сме на дъното на къде повече няма как да си сменим статута на Африканска държава.