17 Април, 2018 09:07 3 142 0

Носители на "Пулицър" 2018 са... (СНИМКИ)

  • пулицър-
  • журналистика

"Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Ню Йоркър" и агенция "Ройтерс" са лауреати на наградите за журналистика

Носители на "Пулицър" 2018 са... (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната награда "Пулицър" в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции.

Изданията са отличени за това, че с техните статии са позволили да се задълбочи значително разбирането, което е имала страната за руската намеса в президентската кампания през 2016 г. и връзките с кампанията на Тръмп, преходния екип и настоящата администрация, се казва в изявлението по повод присъждането на наградата на двете издания.

В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" получиха отличието "Пулицър" в категорията за журналистика в услуга на обществото за статиите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен от десетки жени от шоу бизнеса в сексуални посегателства, извършвани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди движението "Аз също".

В тази категория от "Ню Йорк таймс" бяха отличени Джоди Кантър и Меган Тоухи, а от "Ню Йоркър" Ронан Фароу, който е син на Уди Алън и на Мия Фароу. Двете издания първи разкриха сексуалните посегателства на Уайнстийн още през октомври миналата година.

Носители на "Пулицър" 2018 са... (СНИМКИ)

Те съобщиха за извънсъдебно споразумение между продуцента и актрисата Роуз Макгоуън за 100 00 долара в замяна на нейното мълчание във връзка с инцидент, станал през 1997 г. По-късно актрисата каза, че става дума за изнасилване. След първите публикации последваха разкрития от звезди от шоубизнеса, като три жени, сред които и италианската актриса Азия Ардженто обвиниха продуцента в изнасилване. В статиите на двете издания Уайнстийн бе описан като "сексуален хищник", който използвал властта, която имал, и който бил прикриван от хора от антуража си и от хора от киносредите.

След разкритията срещу продуцента последваха разкрития, свързани със звезди от шоубизнеса, спорта, медиите и политиката. Разкритията засегнаха и републиканския кандидат за Сената в щата Алабама Рой Мур, обвиняван в сексуална агресия над непълнолетни. Четири жени, представящи се за жертви на Мур, разказаха пред в. "Вашингтон пост" какво са преживели. Заради тези разкрития изданието получи сега награда "Пулицър" за разследваща журналистика.

Агенция "Ройтерс" получи наградата Пулицър в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта".

Носители на "Пулицър" 2018 са... (СНИМКИ)

"Ройтерс" получи и наградата "Пулицър" и в категорията за фоторепортаж за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.

Наградата в категорията за снимка към събитие получи Райън Кели. Миналия август в последния си работен ден за изданието "Дейли прогрес" той заснел момента, в който кола се вряза в протестиращи срещу събиране на бели супремасисти в Шарлотсвил в щата Вирджиния. Една жена загина в трагичния инцидент, а 19 души бяха ранени.

Американският писател Андрю Шон Гриър получи "Пулицър" в категорията за роман. Той спечели отличието с творбата си "Лес", разказваща за неуспял писател на средна възраст на име Артър Лес и за неговите комични преживявания, предадоха световните агенции.

В категорията за драма наградата "Пулицър" спечели Мартина Майок за пиесата "Цената на живота", разказваща за хора с увреждания и травми, съжителстващи с физически здрави хора.
"Пулицър" в категорията за биография получи Каролин Фрейзър за "Прерийни огньове", посветена на писателката Лора Ингълс Уайлдър.

Джеймс Форман-младши спечели "Пулицър" в категорията за документална творба за "Заключване на нашите: Престъпление и наказание в Черна Америка" - изследване на съвременната американска съдебна система и последиците от нея за цветнокожите лица и общности.

Джак Дейвис получи "Пулицър" в категорията за историческа творба за "Заливът", посветена Мексиканския залив, който е една от най-разнообразните и продуктивни морски екосистеми на планетата.

В категорията за поезия "Пулицър" получи Франк Бидарт за сборника "Сумрак".

В категорията за музика наградата "Пулицър" бе присъдена за първи път не на джаз музикант или на класическо произведение, а на рапър. Това е Кендрик Ламар, който я спечели с албума си "DAMN". Според присъждащите наградата в тази категория, албумът на Ламар е творба, която успява да улови и пресъздаде сложността на африкано-американския живот.

Носители на "Пулицър" 2018 са... (СНИМКИ)

Наградата "Пулицър" е най-престижното американско отличие в областта на журналистиката, което се присъжда от 1917 г.

Понастоящем то се присъжда не само в журналистически категории, но и в областта на литературата, музиката и драматургията. Наградата се придружава и от 15 000 долара.

Отличията в различните категории бяха обявени на церемония във Факултета по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА