16 Май, 2018 16:12 1 101 0

Белгия отказа да екстрадира каталунски лидери

  • белгия-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • испания

Брюксел отказа да изпълни европейските заповеди за арест, издадени от Испания

Белгия отказа да екстрадира каталунски лидери - 1
Снимки: БТА/АР

Белгийското правосъдие отказа да изпълни европейските заповеди за арест, издадени от Испания през март срещу трима бивши членове на каталунското ръководство, свалено след осуетения опит за отцепване на областта в края на 2017 г., предаде AFP.

Заповедите за арест срещу бившите министри сепаратисти Меричел Серет, Антони Комин и Луис Пуч, които са в изгнание в Белгия от края на октомври, са "незаконосъобразни". Тримата остават на свобода.

"Камарата на съвета споделя мнението на прокурора и защитата, според които не съществуват национални заповеди за арест, отговарящи на съдържанието на европейските заповеди за арест", заяви в комюнике фламандскоезичният съд в Брюксел.

Белгия отказа да екстрадира каталунски лидери

Първите заповеди за арест, издадени от Испания през октомври, бяха оттеглени няколко седмици по-късно за всеобща изненада. Но тъй като политическата криза между Мадрид и Барселона продължи, на 23 март бяха издадени нови заповеди за арест на бившите каталунски ръководители, отишли в изгнание в Белгия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: