Last news in Fakti

15 Май, 2018 13:25 1 063 0

Рахой няма да присъства на срещата в София

  • испания-
  • мариано рахой-
  • софия

Той все пак ще разговаря с българския премиер Бойко Борисов

Премиерът на Испания Мариано Рахой няма да присъства на срещата на върха между лидерите на Западните Балкани и ЕС в София, съобщи ЕФЕ.

Все пак испанският премиер днес ще пристигне в София. Той ще разговаря с българския премиер Бойко Борисов, като се очаква той лично да го информира, че няма да присъства на официалните разговори.

Рахой не иска да стои на една маса или да присъства на обща снимка с лидерите на Косово. Той се опасява, че така ще стимулира сепаратистките настроения в Каталуния.

Все пак утре той най-вероятно ще присъства на неофициалната вечеря между европейските лидери. По-рано Рахой заяви, че планира да наложи вето върху планираната декларация за за сближаване със Западните Балкани.

В Мадрид не искат името на премиера да е в един документ с това на косовския лидер. От там смятат, че това може да се тълкува като признаване на страната.

5 държави от ЕС отказват да признаят независимостта на Косово. От тях обаче само Испания няма да присъства на срещата. Мадрид се опита да привлече някои от другите страни, но те не се съгласиха.

Все още не е ясно дали няма да има поне някакъв испански представител на срещата. Тя ще е ключова за бъдещето на Западните Балкани в ЕС. На нея ще бъдат обсъдени и ключовите въпроси за тяхното присъединяване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: