Last news in Fakti

18 Май, 2018 11:49 2 917 13

ЕС пред сблъсък със САЩ

  • ес-
  • санкции-
  • сащ

Европа се опитва да защити своите компании

ЕС пред сблъсък със САЩ - 1
Снимка: Shutterstock

ЕС е на път да се сблъска със САЩ след решението на американската администрация да се изтегли от ядреното споразумение с Иран, пише „Гардиън“.

В момента големи европейски компании започват да се изтеглят от Иран, за да не им бъдат наложени санкции от САЩ. За да защити интересите на европейските компании, председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер обяви, че ще задейства план, който за последно беше в действие за защита на европейските компании в Куба.

Целта е да се отмени екстратериториалния ефект на американските санкции. В момента ЕС се опитва да запази споразумението за ядрената програма на Иран, като запази икономическите ползи за страната.

Решение от 1996 г. разпорежда на европейските компании и съдилища да не изпълняват чуждестранни закони за санкции. Така действието на тези закони се обезсилва в ЕС.

На срещата на ЕС със Западните Балкани в София, Юнкер подчерта, че групата трябва да защити интересите на своите компании.

Въпреки това изглежда много трудно споразумението да оцелее в условията на санкции от САЩ, особено при изтеглянето на някои големи компании. Бързината, с която се изтеглят компаниите може да блокира плановете за правни и финансови гаранции на европейските компании, които продължават да търгуват с Иран и бизнеса там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 The TRAPPER

    6 7 Отговор
    А тези големи компании защо са в Иран а не в Европа ?

    Коментиран от #6

  • 2 НКВД

    14 3 Отговор
    Омешаха си гащите ЕС и САЩ !
  • 3 Kcaniba

    19 4 Отговор
    соросня, какво ще правите сега!??
    Ще ставате не само русофоци , но и антиевропейци!!!
    Ахахахахах

    Коментиран от #8

  • 4 Бесен Язовец

    19 2 Отговор
    Капиталистите почнаха да се самоизяждат. ,,Нека по -глдния да победи"!
  • 5 Savata

    8 9 Отговор
    Ако ЕС покаже характер , тогава много хора ще спрат да гледат на изток.и т.н. руско влияние ще намалее.
  • 6 Хасан

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "The TRAPPER":

    Те са си в Европа...а в Иран само си продават печалбата и печелят баснословни суми
  • 7 Съни

    11 3 Отговор
    Е.С ще клекне пред САЩ.Никакъв сблъсък няма да има.Не случайно локомотива на Е.С.-Германия е окупирана държава от 1945 г. Четете документите подписани от германците след капитулацията и най-вече "Канцлер Акт"..За другите членки на Е.С. има други лостове за натиск.Колко военни бази има НАТО-разбирай САЩ в Европа??? На кои борси са разместени големите активи на европейският капитал??? Къде се държи златният резерв на страните членки на Е.С.???? Кои фамилии държът основните активи на европейските банки и от коя държава са те??? Могат да се дадът още много примери ЗАЩО Европа ще клекне ПАК пред САЩ-въпреки своите интереси---политически и икономически.САЩ отдавна са заложили тези капани на Европа-а и не само там.Това е накратко реалито...Лек Ден на всички....
  • 8 ГосТ

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Че те соросите и крайните русофоби са си били винаги антиевропейци. Не виждам нищо проевропейско в това да квичиш непрестанно срещу най голямата Европейска страна, която освен сигурност е и необятен пазар.
  • 9 Гост

    13 1 Отговор
    Само не разбирам защо САЩ гласува санкции, а Европа ги спазва..... Да не сме им презокеански щат или васал.....
  • 10 Толераст

    9 2 Отговор
    ЕС джендарите срещу US джендърите .Ще победи по-добрия вазелин !
  • 11 Читател

    11 0 Отговор
    След като с решение от европейски съд от 1996 г. чужди санкции не се спазват, защо изобщо има казус с европейския гражданин Желяз и четиримата му колеги?

    И защо Цачева и останалата неграмотна пасмина не знаеха за този елегантно решен вариант, а тръгнаха по трудния път да се срещат с Рубин, да пишат писма до щатски прокурори и да гърмят малогабаритните патрони, които имат?
  • 12 Costelo

    3 0 Отговор
    Смятам, че е крайно време ЕС да си има собствена армия. НАТО на практика е като подизпълнител на САЩ, така че не ни устройва.
  • 13 ГОЦЕ

    1 0 Отговор
    като нема комунисти сами ще се бият