25 Май, 2018 13:44, обновена 25 Май, 2018 14:08 2 325 12

Борисов покани папа Франциск да посети България (ВИДЕО)

  • бойко борисов-
  • папа-
  • франциск-
  • ватикана
Борисов покани папа Франциск да посети България (ВИДЕО) - 1
Снимка: Фейсбук/ Бойко Борисов

Министър - председателят Бойко Борисов покани папа Франциск да посети България. Визитата е планирана за 2019 г. Предвижда се папата да посети България и Румъния.

Папа Франциск прие поканата да посети в най-близко бъдеще нашата страна. „В България от векове традиционно съжителстват различни култури, цивилизации и вероизповедания. Като държава от Балканите и в същото време член на Европейското семейство, ние работим неуморно – по време на председателството на Съвета на Европейския съюз и след него – за интеграцията на държавите и народите от Западните Балкани в Европейската общност, за мирен диалог и разбирателство между всички религии и етноси в тази част на Европа“, се посочва в поканата до папа Франциск.

Премиерът беше на аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи около половин час. С военни почести нашата делегация бе посрещната от префекта на папския дом Георг Генсвайн и от швейцарските гвардейци. Срещата на четири очи с главата на Римокатолическата църква се провежда в Апостолическия дворец. Това е втората среща на Борисов с папа Франциск.

Папата е казал на Борисов, че е много твърдоглав.“ Вие сте много твърдоглав с вашите покани“, били думите му към Борисов. Премиерът го е поканил да дойде до края на годината. По дипломатически път ще бъде уточнена датата. Няколко пъти Борисов казал на папа Франциск: “Молете се за България, молете се за Балканите“.

Премиерът подари на папата уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана. Папата от своя страна дари на Борисов плакет с маслиново клонче и му пожела да служи на мира и да събира хората.

Премиерът е изразил почитанията на българския народ към папата и признателността, че католическата църква е благословила писмеността ни.

След аудиенцията министър-председателят Бойко Борисов се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролини. Двамата изразиха задоволство от отличния двустранен политически диалог и изразиха желанието за задълбочаването му.

В състава на делегацията в Рим, водена от премиера Бойко Борисов, са представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата. На аудиенцията при папа Франциск присъстваха Западно и Средноевропейски митрополит на БПЦ Антоний, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорите на УНСС проф. Стати Статев и на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, директорът на Института по исторически изследвания към БАН доц. Даниел Вачков, директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров и ръководителят на Националната школа по приложна математика Теодоси Теодосиев. Тяхното участие в аудиенцията е признание за постиженията им и е израз на значението, което българското правителство отдава на образованието, науката и културата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    10 6 Отговор
    Ша покани папата да го помилва по кратунката пред целата рая, та сите да видат това величие! Божкейиииии, доплаква ми се от умиление!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕЕВ

    6 8 Отговор
    ЗАСЕГА БИЙКО Е НАЙ ДОБРИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК.
  • 4 жжжжжжжж

    4 1 Отговор
    реално кани официалния представител на дявола:((((що за покана????
  • 5 гост

    2 1 Отговор
    Браво на Бойко Борисов,трябва да държи дявола :Русия:далеко от България.
  • 6 шампиона

    2 0 Отговор
    Тоя нашия вожд си няма друга работа..Ще вземат Ливърпул да спечелят финала и тоя баш тука ще хване да умре..
  • 7 SAAB

    0 1 Отговор
    Да не са останали кюфтета от "голямата софра " ефенди ?
    Много каниш .....но друг плаща !
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    Важното че папата е взел листче и си е записал и баце е щастлив.
  • 9 Шалом

    0 0 Отговор
    ЛУЦИФЕР В БЪЛГАРИЯ?......АБСУРД ИЛИ ПРЕДАТЕЛСТВО!
    ТОВА МОЖЕ ДА ГО НАПРАВИ САМО ЕДИН ОРТОДОКСАЛЕН КОМУНИСТ!
  • 10 Бат Саше

    1 0 Отговор
    Бай Ганьо при Папата...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този Демон дойде ли и наложи неделния за

    0 0 Отговор
    Мъртво е земното кълбо четете Библията в откровение
    Неделния закон е против Божия закон
    В 10 те Божии заповеди 4 тата е пазете Съботния ден и го освещавайте
    Неделния закон ще ви Убйе
    Нищо неплащате идете в Църква на Адвентистите от 7 мия ден която спазва Събота и се поинтересувайте
    Някой спименаха че този е Демон по лошо е !
Новини по държави: