Last news in Fakti

31 Май, 2018 19:40 2 405 5

Експерти: Електронните цигари не са решение

  • електронни цигари-
  • тютюн-
  • тютюнопушене-
  • цигари-
  • рак

Общият брой на смъртните случаи на Земята, свързани с тютюнопушенето, е седем милиона годишно

Експерти: Електронните цигари не са решение - 1
Снимка: БТА/АР

Електронните цигари не са разрешение на проблема с вредния за здравето порок, предупреждава Световната здравна организация (СЗО) по повод отбелязвания Световен ден без тютюнопушене, съобщава Reuters.

Въпреки отбелязания прогрес и глобалните усилия за разрешаването на проблема, светът вероятно няма да постигне поставената цел броят на пушачите да бъде ограничен с 30 на сто до 2025 г. Ако сегашната тенденция се запази, броят им ще намалее само с 22 процента.

Експертите отбелязват напредък към целта само в двете Америки, като САЩ на този етап са "извън пистата". Части от Западна Европа са "в застой", най-вече заради неуспеха в окуражаването на жените да спрат да пушат. Африканските мъже също изостават, а употребата на тютюн в Близкия изток е на път да се повиши.

Според данни на СЗО пушачите по света са около 1,1 милиарда - една пета от глобалното население на възраст на и над 15 години. Общият брой на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е седем милиона годишно.

Експерти: Електронните цигари не са решение
Снимка: Shutterstock

Хората на много места по света все още са в неведение как цигарите вредят на здравето им. Докато повечето са наясно, че тютюнопушенето повишава риска от рак, голяма част от населението в страни като Китай и Индия например не знае, че вредният навик е свързан и със сърдечносъдови заболявания.

Освен високото кръвно налягане, тютюнопушенето е втората най-разпространена причина за сърдечносъдови заболявания, напомнят здравните експерти.

СЗО предупреждава, че електронните цигари не са разрешение на проблема. Те съдържат по-малко токсични вещества в сравнение с тютюневите продукти, но въпреки това също допринасят за развитието на сърдечносъдови и белодробни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    17 5 Отговор
    Решение има и е много просто. Пушиш, пиеш, гмуаш боклуци като шопар, дрогираш се, а после мреш и освобождаваш място на някого по-умен от теб, да живее на Земята. Нарича се естествен подбор.

    Коментиран от #2

  • 2 Бесен Язовец

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бат Саше":

    Тали ле пафкам си мое решение и на вс.пушач на кой колко му е писано! Мн.умно не ядът разни изкилиферчени месо,яйца,сирене дрги уж тренират за здраве а се боде вски ден с разни химикали и ми разправя колко здравословно живеел не пуши,не пие,не друса а дроба му от химикалите на швейцарко сирене! Уважавайте чуждия избор че да не почнеме да се вторачваме във вас ние пушачите и да не се окаже че не сте толко идеални колкото си мислите !!!
  • 3 Коко

    3 1 Отговор
    Стига с тази пропаганда! Поне акциза да отива в здравната каса ,че да не ме е яд за тези десет лева ,които давам всеки ден. 0.7% умирали!? Голяма работа! От всички други помии ,които ядем и пием колко ли % умират ?
  • 4 Ники

    2 1 Отговор
    Един съвет за всички пушачи. Прочете те книгата на Алън Кар " Не пуша вече"
  • 5 Jack Bauer

    3 0 Отговор
    И защо електронните цигари да не са "Решение" ?! Познавам много хора които преминаха на електронни цигари вместо на тютютневи и 5-6 месеца след въобще спряха да пушат.
Новини по държави: