7 Юни, 2018 09:52 1 485 4

НАТО попари надеждите на Катар за членство

  • катар-
  • нато-
  • членство-
  • алианс

Алиансът и Доха ще продължат сътрудничеството

НАТО попари надеждите на Катар за членство - 1
Снимка: Shutterstock

НАТО попари надеждите на Катар да стане пълноправен член. Представител на алианса заяви, че според член 10 на северноатлантическия договор само европейски страни могат да се присъединят, предаде „Политико“.

Емирството изрази надежда да влезе в НАТО, за да подсигури националната си сигурност. Желанието идва на фона на дипломатическата изолация и заплахи от страна на съседите на Катар, включително Саудитска Арабия.

От НАТО посочиха, че членството е невъзможно, но Катар остава ценен партньор на алианса в региона. През месец януари Доха и НАТО подписаха споразумение за размяна на разузнавателна информация.

През юни 2017 година Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства скъсаха дипломатически отношения с Катар, обвинявайки страната в подкрепа на тероризма и оказване подкрепа на Иран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха ха

    7 3 Отговор
    Те само си направиха устата, за да видят какво ще им отговорят... сега никой няма да ги спре да се обърнат към Русия ;)

    Коментиран от #3

  • 2 Голям прос

    4 3 Отговор
    Единия магазин като е затворен, има друг бе!?
  • 3 onq s konq

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха ха":

    И за какво да се обръщат към Русия?Те и сега ползват услугите на Турция доколкото знам за гарантиране на нац. си сигурност.Според мен Катар иска в НАТО не толкова за военна сигурност,а за ПОЛИТИЧЕСКО ИЗЧИСТВАНЕ НА ИМЕТО СИ И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА ЕВРО-АМЕРИКАНСКА ОРИЕНТАЦИЯ,което да даде тласък на ИКОНОМИЧЕСКИТЕ МУ ВРЪЗКИ и излизане от ИЗОЛАЦИЯТА спрямо изброените държави в която се намира в момента.

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Бреи какво умно "муле" от всичко разбира бря бря бря за пръв път виждам толкова умно "МУЛЕ".