Last news in Fakti

29 Юни, 2018 06:00 4 518 9

Сметките на Тръмп се провалят

  • harley-davidson-
  • сметки-
  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • работни места-
  • бизнес

Вместо да създава, той закрива работни места

Сметките на Тръмп се провалят - 1
Снимка: БТА/ AP

В глобалната търговска война, започната от Доналд Тръмп, Harley-Davidson играе всъщност само второстепенна роля. Американският производител на мотоциклети е твърде малък, за да окаже влияние върху американския трудов пазар или върху търговския баланс на страната.

Но фактът, че точно тази фирма, която (както малко други) символизира американския идеал за свобода, решава да изнесе част от производството си в чужбина заради ответните европейски наказателни мита, е болезнено политическо поражение за американския държавен глава.

Ето как сметките на Тръмп се провалят: вместо да създава, на практика той закрива работни места в САЩ. Не е изненадващо, че в Туитър американският президент бълва змии и гущери.

Всъщност, не за първи път митническата политика на Доналд Тръмп постига ефект, който се различава от плановете и желанията му. Наскоро Китай наложи съвсем целенасочено наказателни мита на фермери от американския Среден Запад, защото знае, че те са част от твърдия електорат на Тръмп.

Излиза, че търговските войни не се печелят така лесно, както си мисли президентът. И съвсем пък не могат да бъдат спечелени, ако тръгнеш срещу всички останали страни. Времената, в които Америка сама дърпаше конците на световната търговия, вече отдавна отминаха, посочва Николас Бусе от Франкфуртер Алгемайне цайтунг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    48 5 Отговор
    Америка дърпаше конците непосредствено след двете войни в Европа, когато дойдоха като лешояди да разграбят всичко каквото могат. Качиха се на пиедестал от трупове и разрушения. Това време за щастие отдавна отмина. Америка не е нищо повече от една джунгла с много бедни и много богати. Продукцията им не струва пет пари,въпреки че имат няколко технологични корпорации като Bruker, Du Pont и Thermo fisher -всички до една основани от европейци и персонал от цял свят. В момента обаче, тези колкото и да са мощни клякат пред технологичните корпорации от Япония и ЕС. Русия продължава да води в ракетите и авиацията.

    Коментиран от #3

  • 2 ГосТ

    19 2 Отговор
    Мммм и още нещо, въпреки схващането че Япония били васали на сащ,всъщност има повече проекти с ЕС,отколкото със сащ. Примерно -Nissan/Renault и Fujitsu/Siemens, които отнасят и теслата и апъла на 100% ;)
  • 3 Шляхтиц

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Напълно съм съгласен с Вас.
  • 4 Калин Орелът

    17 1 Отговор
    Доналд Тръмп иска да превърне САЩ отново във велика страна, но това вече е безвъзвратно загубена кауза. И това е единствено заради все повече засилващата се роля на бъдещите световни лидери Китай и Русия. САЩ ще трабва да делят лидерството с тези две държави, но също и с Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Индонезия, Сингапур, Малайзия, Южна Корея, Виетнам, Австралия, Бразилия, Аржентина, Мексико, ЮАР, Турция и други.

    Коментиран от #8

  • 5 Ghost1

    2 12 Отговор
    Fake. Руската пропаганда работи в бг медии.Пак се объркахте. След като Харлей изнесе производство от САЩ искам отново да ни напишете една статия по въпроса ( къде - в коя страна го изнесе, кой производствен сегмент точно, кое длъжностно лице на компанията потвърждава за преместването) тогава аз ще св изяиня.
    Но дотогава това за нен си е чиста пропаганда.
  • 6 Кольо

    2 10 Отговор
    Не всичко е мотори и уиски.Има доста по важни отрасли в икономиката!!Тръмп вече обърна света и ще си подреди къщичката.
  • 7 гост

    4 5 Отговор
    Тръмп прави каквото му заповяда господаря му от Кремъл.
  • 8 Киро

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Калин Орелът":

    Къде нареждаш тия диваци Турция за конкуренция на който и да е било.Има доста други държави с голям потенциал за разрастване на икономиката.Ако населението на Китай и Япония не беше толкова голямо, и да има кой да работи евтино нямаше да са едни от най големите икономики.В Япония получават големи заплати ама има 50 процента данък.

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Киро":

    Турция не я бройте бита карта е, забравихте Полша ,след 10 години при сегашните темпове на развитие ще е 15 икономика в света ,единствено там не е имало и няма криза и безработица.