Last news in Fakti

29 Юни, 2018 16:15 2 596 8

ЕС иска независима отбрана от САЩ

  • ес-
  • отбрана-
  • сащ-
  • европейски съюз-
  • нато

Съюзът трябва да засили боеготовността си и да повиши разходите за отбрана

ЕС иска независима отбрана от САЩ - 1
Снимки: Shutterstock

Европейският съюз трябва да засили боеготовността си, да повиши разходите за отбрана и да бъде способен да действа независимо от САЩ, заявиха лидерите на страните членки в заключителна декларация, обещавайки да реализират нов пакт за военно сътрудничество, предаде Reuters.

Обещанието последва вчерашната им среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и включва ангажимент да харчат повече за отбрана след години на съкращаване на разходите - ключово искане на президента на САЩ Доналд Тръмп, който следващия месец ще участва в среща на върха на НАТО в Брюксел.

Декларацията потвърди също така ангажимента към подписания през декември пакт за отбрана на ЕС, който цели съвместно разработване на оръжия и разполагане на войски след години на дублиране и конкуренция между военни структури.

Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност и да утвърди ролята си на надежден и стабилен фактор и партньор в областта на сигурността и отбраната. Поради това Съюзът предприема стъпки за укрепване на европейската отбрана чрез подобряване на инвестициите, развитие на способностите и на оперативната готовност в областта на отбраната. Тези инициативи укрепват стратегическата му автономност, като същевременно допълват и засилват дейностите на НАТО, заявиха лидерите.

ЕС иска независима отбрана от САЩ

Дипломати, присъствали на двудневната среща на високо равнище в Брюксел, заявиха, че дебатите за сигурността и отбраната са преминали в добра обстановка въпреки напрежението заради имиграцията, забавило официалното приемане на заключителен документ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новобранец

    10 0 Отговор
    Защо? САЩ настояват ЕС да даде повече пари за НАТО с които САЩ да разположат бази във всяка държава и така да ги пазят. По добре ЕС отново да си зарови глатава в пясъка, както правеше до сега. :-D
  • 2 Ганю

    13 0 Отговор
    Какво пречи на ЕС да има обща армия?

    Коментиран от #4

  • 3 окупация

    8 0 Отговор
    ".... Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за собствената си сигурност ...." - Започнаха да се осъзнават. Американските войски нямат работа в Европа.
  • 4 Голям брат голяма сестра

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ганю":

    Пречи й "интересите на САЩ". Те няма да напуснат Европа, защото така тя работи за техните интереси. Като прибавим и политическата корупция, шпионаж и изнудване, ще разберем защо повечето европейски лидери не работят за интересите на европейските граждани, а чакат нареждания "от началниците отгоре".
  • 5 МЛАДЕЖЪТ

    1 2 Отговор
    ЕС бил ЩЯЛ той да се отбранява,че и независимо,че и от САЩ!!!!!!!Да се ОТБРАНЯВА !!!!!! От кого БЕ,мишоци ???? От кого !!!!! От марсиянците ли ???? Че вие вкарахте в ЕВРОПА цялата ТАЛИБАНИЯ и сега-марсиянците ви виновни !!!! Русия-храни армия,Турция-храни армия,САЩ-хранят армия и т.н. ЕС-вие какво храните ???!!!!!! Какво,кого храните ????!!!!Брюкселски чиновници-канещи,приемащи и разпределящи бежанци ???? Храните талибани може би ?????Германия била икономически гигант-ало Германия,ало Меркел, защо тогава пенсията на майка ми е около двеста лева и то със всичките му актуализации за 37 години трудов стаж ???? Защо ????Защо ???? Германия била военно джудже-къде са парите за отбрана, къде е армията,къде е полицията,къде беше тази полиция примерно в Новогодишната нощ в КЬОЛН ?????? Да може ХИТЛЕР да стане от гроба и да види Германия-още веднъж ще се спомине и то незабавно. Ще се отбранявали независимо !!!! МИШОЦИ !!!!
  • 6 Хасан

    4 0 Отговор
    При всеки опит за независима армия ,Сащ ще се намеси...Сащ не иска конкуренци или някакъв център на сила...иска еднолично да управлява света

    Коментиран от #7

  • 7 смок

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Никога ЕС няма да има единно решение по темата. Мишоци като Полша, Румъния, България и покорена държава с над 300 бази на САЩ на нейна територия - Германия никога са нямали собствено мнение. А Израел, чрез лобитата си във всяка държава лесно ще въведе разнобой и не би допуснал шерифа си на Света САЩ да отслаби позиции. Като последна преграда-самите държави в Европа не могат да се разберат за въоръжението-коя държава точно да печели...
  • 8 смок

    0 0 Отговор
    Само един пример:Германия защо вдигна лозунга в ЕС "Дайте да дадем" за Гърция - защото имаше да взема пари за подводници и танкове "Леопард" от "фалиралата" държава.
Новини по държави: