28 Юни, 2018 18:01 2 972 13

Критична среща за бъдещето на ЕС (СНИМКИ)

  • ес-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон

Италия заплашва с вето, ако нейните искания не бъдат удовлетворени

Критична среща за бъдещето на ЕС (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Италианският премиер Джузепе Конте заплаши да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията, ако исканията на Рим не бъдат удовлетворени, предаде AFP.

Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят днес в конкретни действия. "Италия няма повече нужда от думи и от изявления, ние се нуждаем от конкретни действия", каза Конте. Той заяви, че Италия е направила едно много разумно предложение по въпроса за миграцията, което е в духа на принципите, върху които се основава ЕС.

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза, че може да се говори за това корабите с мигранти да акостират в други страни, например в Северна Африка, но първо трябва да се говори с тези страни. "Не можем да направим това през главите им", предупреди тя и припомни, че споразумението за миграцията между ЕС и Турция е било договорено и от двете страни. "Ето защо ние трябва да говорим за нужните на тези страни. Ние трябва да направим това заедно с Върховния комисариат за бежанците на ООН и с Международната организация по миграциите", каза тя.

Критична среща за бъдещето на ЕС (СНИМКИ)

Меркел добави, че защитата на външните граници е нещо, което обединява Европа и заяви, че европейските лидери ще обсъждат темите за Фронтекс, за охраната на границите, за вторичната миграция. "Страните, в които пристигат много бежанци, се нуждаят от подкрепа. Но бежанците и мигрантите не могат да избират в коя страна да поискат убежище", добави тя.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че съюзът трябва да покаже уважение, когато иска от Африка да помогне с въпроса за мигрантите.

Искам да отбележа, че ние тук в Брюксел не можем да взимаме решения за северноафриканските страни", предупреди той. Юнкер призова "някои" лидери да проявяват сдържаност, когато взимат решения относно центрове за мигранти извън ЕС. "Ако посланието е, че африканците ще направят онова, което ние искаме от тях да направят, то това е погрешно послание. Не искаме да оставяме впечатление сякаш това е неоколониализъм", каза той.

Критична среща за бъдещето на ЕС (СНИМКИ)

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза при пристигането си в Брюксел, че от 2015 г. съюзът е успял да ограничи с 96 процента миграционния поток, защото е решил да сътрудничи с трети страни и да блокира незаконната миграция извън ЕС. Той призова срещата на върха да се фокусира върху европейските външни граници, в това число и върху проекта за платформи, на които да бъдат разполагани мигрантите.

"Алтернативата е хаотично напредване към затваряне на граници, в това число и в ЕС, както и нарастване на конфликтите между страните членки", предупреди той. Туск допълни, че някои могат да си помислят, че той е много твърд в предложенията си за миграцията. "Но повярвайте ми, ако не постигнем съгласие по тези предложения, ще видим едни наистина твърди предложения, които ще дойдат от едни действително корави момчета", каза той.

Критична среща за бъдещето на ЕС (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон каза, че срещата на върха ще бъде важно място за дискусия за имиграцията. Той припомни, че това не е нов въпрос и че Европа живее с него от 2015 г. "Ние всички ще направим прост избор - искаме ли национални решения, или вярваме в европейските решения и сътрудничество? Що се касае до мен аз ще защитавам европейските решения и сътрудничеството в ЕС и в Шенген в рамките на действащите споразумения", каза Макрон. Той призова и за модернизиране на тези споразумения. "Това е работа, която трябва да се направи отвъд границите на Европа, на границите на Европа и в Европа, базирайки се на два принципа: отговорност и солидарност", каза той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц каза, че е възможно да се постигне днес промяна на миграционния курс на ЕС.

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза, че съюзът не трябва да се паникьосва пред лицето на миграционната криза, предаде ТАСС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    25 4 Отговор
    Тия на снимка 1 няма какво да умуват разтуриха ЕС от момента в който подкрепиха САЩ за Либия!
  • 2 Идиоти

    29 3 Отговор
    Разтурайте съюза-беше прекрасен преди да започнате с идиотските евро-атлантически ценности и глупостите за мулти-култито на Меркел...Угробихте най-читавото политическо формирование в историята на човечеството-затова е време за рестарт...бутайте кочината и връщайте традиционните идеали и ценности на европейците-иначе съвсем ще затриете европейската цивилизация..
  • 3 Решението е просто :

    25 0 Отговор
    Държавите, които са участвали в "арабската пролет" да си вземат мигрантите. Да им помогнат и бившите колониалните, ама то е почти едно и също.
  • 4 значи

    11 0 Отговор
    северноафриканските държави НЕ пазят границите си и нарочно пускат мигрантите защото те после връщат пари по родните си мерста а европа не можела без да ги пита да им връща мигрантите ??? а бе ония щом са нагли айде да не се правим на будали !!!
  • 5 радев

    6 0 Отговор
    и тоя съюз в който влязохме като атиловия и следващите се разтуря
  • 6 ЗЕВС

    8 0 Отговор
    Ислямиския поход към Европа достига форма на пандемия. Целта е една и единствена, ислямизация на Европа! Заселването на ислямисти сред православни християни и католици, води до конфликти и агресия, защото исляма като такъв не допуска сближаване с хора изповядващи друга религия!
    Свещеният Коран Сура 5/51
    „О, вярващи, не взимайте юдеите и християните за ближни!“
    За тях всички останали са врагове (неверници), с които трябва да се воюва, докато не наложат по всякакъв начин религията на исляма!
    Свещеният Коран Сура 8/39
    "И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!"
    Най после в ЕС на висок глас се чува, че безумната политика на Меркел трябва да бъде прекратена! Мерките за прекратяване на бежанския поток са тотално закъснели, в действителност Европа е в война с Исляма в която за последните 2 години са убити над 300 човека, а ранените са над 1300!
  • 7 ЗЕВС

    5 0 Отговор
    Атаките в Западна Европа през последните две години.

    17 юни 2018 г.
    Жена бе арестувана в курорта Сен сюр мер в Южна Франция, след като рани двама души с макетен нож на касата в местен супермаркет, крещейки "Аллах акбар!".

    30 май 2018 г.
    Мъж рани двама души с нож в Северна Германия,
    Нападението е станало във влак, който е пътувал от Хамург до Фленсбург. Двама полицаи се опитали да задържат нападателя.
    Той наръгал единия, преди другия да го застреля.

    29 май 2018 г.
    Мъж застреля две полицаики в източния белгийски град Лиеж. Белгийската прокуратура потвърди, че при стрелбата са загинали трима и още четирима са били ранени.

    12 май 2018г.
    Един човек беше убит, а няколко ранени при нападение с нож във френската столица Париж.
    Нападателят е от Чечения, По време на атаката мъжът, въоръжен с хладно оръжие, е крещял „Аллах Акбар“.

    10 април 2018 г. Германия е залята от нова вълна изнасилвания, пишат местните медии.
    Сириец напада 23-годишна жена. 18-годишният мъж я събаря на земята в парк, започва да я удря, а след това изнасилва брутално. Младата жена е чута да вика за помощ от минувачи, които подават сигнал в полицията. Сириецът е задържан след няколко дни.

    7 април 2018
    Трима души са загинали, а 30 са ранени, след като камион се е врязал в тълпа в германски град Мюнстер в Северен Рейн-Вестфалия.

    5 Април 2018 г.
    Нападател с нож намушка
    Шестима тийнейджър в британската столица Лондон.

    Януари 2018 г.18 годишната Памела, убита по жест
  • 8 ЗЕВС

    3 0 Отговор
    Януари 2018 г.18 годишната Памела, убита по жесток и брутален начин от нигерийци, в Мачерата Италия. Тялото й е намерено нарязано на парчета и сложено в два куфара. След аутопсията съдебните лекари разкриха, че нигерийците яли от сърцето и гениталиите на Памела!

    11 септември 2017
    баварския град Меринг, където 16-годишно момиче бе изнасилено, полицията предупреди родителите да не пускат децата си навън без придружител.


    22 март 2017 г. Лондон- нападател прегази хора по моста Уестминстър, после намушка полицаи пред парламента, след което беше ликвидиран. Загиналите са 4, а ранените 40.

    18 март 2017 г.Париж летище Орли- мъж нападна военен патрул, като преди това бе стрелял по полицейски патрул. Той бе застрелян.

    3 февруари 2017 г.Париж -пред търговски център на входа на Лувъра мъж, размахващ мачете и викащ "Аллах е велик", атакува военен патрул . Той бе ранен. Идентифициран бе като египетски гражданин.
  • 9 ЗЕВС

    3 0 Отговор
    19 декември 2017 г. - Лондон радикализиран тунизиец открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че нападателят е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката. Той е дошъл в Европа като мигрант и бе застрелян няколко дни по-късно в предградие на Милано.

    26 юли 2016 г. - Франция Сент Етиен дю Рувре двама нападатели прерязаха гърлото на свещеник и раниха заложничка в църква в . Нападателите бяха ликвидирани. Те са се врекли във вярност на Ислямска държава.

    24 юли 2016 г. Германия Рьотлинген- 21-годишен сирийски бежанец бе арестуван, след като уби бременна и рани двама души с мачете.

    24 юли 2016 г. Германия- град Анбах сириец рани 15 души като се взриви в района на музикален фестивал. ИД пое отговорност за нападението. 27-годишният нападател дошъл в Германия преди две години и поискал убежище.

    22 юли 2016 г. - Германия град Мюнхен 18-годишен германо-иранец уби 9 души в търговски център. Нападателят нямал връзки с ислямистите, а се възхищавал на масовите убийци.
  • 10 jambazina

    6 0 Отговор
    Има много по-лесно решение, дами и господа бюрократи, и то е да спрете да подклаждате войните в Близкия изток.
  • 11 ЗЕВС

    3 0 Отговор
    18 юли 2016 г. -Германия град Вюрцбург 17-годишен афганистански бежанец с брадва и нож атакува пътниците на влак в района на германския и рани четирима души, преди да бъде ликвидиран. ИД пое отговорност за атаката.

    14 юли 2016 г. - Франция Мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард на Ница и уби 86 души. Ранените бяха над 450. ИД пое отговорност за нападението, а нападателят бе идентифициран като пребиваващ във Франция тунизиец.

    14 юни 2016 г. - Париж французин от марокански произход уби полицейски командир пред дома му, а после и неговата партньорка, също работила в полицията. После той взе малкото им дете за заложник и по време на заложническата криза в апартамента на убитите полицейски служители, той каза на полицейските преговарящи, че е действал по призив на ИД.

    22 март 2016 г. Брюксел- трима атентатори на ИД, всичките белгийски граждани, се взривиха на международното летище.летище Завентем и на метростанция Маалбек в града и убиха 32 души. Ранени бяха 340 души. При разследването бяха открити връзки на нападателите с атентатите от ноември 2015 г. в Париж.
  • 12 ЗЕВС

    4 0 Отговор
    2016 г. На Нова година в Кьолн над 90 жени се оплакаха, че са били изнасилвани, опипвани и блъскани от мигранти.

    13 ноември 2015 г.Париж - серия от атаки срещу кафенета, ресторанти, барове, концертната зала Батаклан и Стад дьо Франс с участието на три групи от по трима терористи, комбиниращи самовзривяване, масово убийство и взимане и разстрел на заложници, отнеха живота на 130 души. Ранени бяха 368 души. ИД пое отговорност за атаката. Трима от извършителите бяха френски граждани. Двама - белгийски граждани. Всичките бяха ликвидирани или се самовзривиха. Оцеля французинът Салах Абдеслам, чиято роля все още не става ясна. Той е в белгийски арест.

    9 януари 2015 г. -Париж цветнокожият френския последовател на ИД Амеди Кулибали взе за заложници клиенти на еврейски супермаркет и уби четирима от тях. Ден преди това той уби общинска полицайка в предградие на Париж. Кулибали бе ликвидиран от полицията.

    7 януари 2015 г. - Франция радикализираните братя Куаши нападнаха редакцията на сатиричния в. "Шарли ебдо" и убиха 12 души, в това число водещи журналисти и карикатуристи. Нападателите бяха ликвидирани два дни по-късно паралелно с ликвидирането на Кулибали. Разследването показа, че Куаши и Кулибали са съучастници.
  • 13 SAAB

    0 0 Отговор
    Има ли някой от Безмер ? Да пише.....чета ,че кацат чартари от Германия с мигранти върнати от Меркел ...
Новини по държави: