Last news in Fakti

17 Февруари, 2012 08:36 679 0

ООН осъди насилието в Сирия

  • сирия-
  • оон
ООН осъди насилието в Сирия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общото събрание на ООН категорично осъди насилието в Сирия, приемайки резолюция, с която призова за прилагане на плана на Арабската лига за спиране на кръвопролитията и за оттегляне на президента Башар Асад, предаде АП.

Текстът получи подкрепата на 137 гласа, 12 бяха „против“ и 17 - "въздържали се".

Документът обаче няма обвързващ характер, коментира „Ройтерс“.

Гласуваната резолюция е подобна на проекта, който в началото на месеца не можа да мине в Съвета за сигурност на ООН, тъй като Русия и Китай наложиха вето.

Кремъл и Пекин и сега бяха сред държавите, които гласуваха против. Руският посланик изтъкна, че Москва е гласувала "против", тъй като в резолюцията не са включени предложените от нея поправки. А китайският му колега се аргументира, че текстът се равнява на необоснована намеса във вътрешните дела на суверенна държава.

Египетският посланик Осама Абделхалик заяви, че през последните седмици се наблюдава неприемлива ескалация на насилието в Сирия.

Посланикът на Дамаск в ООН Башар Джафари гневно контрира, че приетият документ е необоснована намеса във вътрешните работа на независима страна.

Френският външен министър Ален Жупе приветства резолюцията за Сирия на Общото събрание на ООН, подчертавайки че тя изразява недвусмислена подкрепа за хората, понасящи ударите на режима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА