20 Юли, 2018 20:55 2 493 8

Мащабна хакерска атака в Сингапур

  • сингапур-
  • хакери-
  • данни

Откраднато е огромно количество данни

Хакери са откраднали личните данни на 1.6 млн. души в Сингапур, съобщи Би Би Си.

Хакерите са получили достъп до здравната база данни на страната. Атаката е била целенасочена и планирана.

Данните са на хора посетили здравно заведение през последните три години.

По официални данни от 2017 г. Сингапур има население от 4.6 млн. души. Това значи, че хакерите са откраднали данните на една трета от населението.

В данните има имената и адресите на гражданите. Хакерите обаче не са достигнали до техните здравни картони.

Няма данни информацията да е била изменяна или използвана. Хакерите са опитали да вземат данни и от офиса на премиера Ли Сян Лун, както и на други официални представители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТЕРВЕЛ BITCOIN

    3 3 Отговор
    Така става като не криптират файловете навреме
    Има си алгоритми за предпазване но очевидно никой не е очаквал подобно нещо
    Според мен хакерите няма какво да правят със тези данни едва ли ще си ги държат в хард диск с 10 терабайта памет
    Но това е добра проба на системите за сигурност

    Коментиран от #5

  • 2 ба ги другарко

    6 2 Отговор
    а бе има какво да ги правят тия данни... ето примерчета... продават ги на няколко компании, които са заинтересовани да наемат само здрави роби за работа, а на болнавите няма да им се дава работа... пуска си cv-то някой сингапурец и с бърза сверка робовладелците разбират, че е болен... ще бъде ли назначен на работа, как мислите? :) и понеже им има адресите на тия болните, то ако се продадат данните на фармацефтичните компании, ония ще ви търсят, за да ви пробутват лекарствата си или хич да не е ще ви набутат флаери в пощенската кутия :) може да се направи статистика на най-високия процент заболеваемост и фармацефтична компания да се насочи към сингапур да си пробутва лекарствата кат' цяло... а ако са можели да променят данни из ел.картоните, то тогава е можело да стане ужасен ужас :)
  • 3 ба ги другарко

    4 2 Отговор
    информацията е като валутата, ресурс е!
    който е добре информиран, печели!
    има и много дезинформация именно, за да се намаля ресурса му на имащия инфо :)
  • 4 Tervel Bitcoin

    1 1 Отговор
    Тези файлове може да се окажат криптирани
    Това е същото като да имаш криптирана Micro Sd и някой я открадне той има информацията но ще отнеме десетилетия да е декриптира отново и да отвори файловете
    А това е много информация зависи обаче как е форматирана тя може да е 10 терабайта или 100
    А сега тези данни са в компютъра на хакера и няма какво да прави реално с тях защото са не използваеми дали криптирани или отключени пак не стават за нищо
    Все едно да знаеш еди кой си кога е бил на лекар
  • 5 Диоген

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТЕРВЕЛ BITCOIN":

    Напротив, извършили са страшно престъпление. Личните данни са авторизацията на индивида. Открадвайки ги те вече познават доста индивида. Опасността за индивида е колосална. Особенно в страна като България, къддето повечето хора в институциите са Калинки на КОЙ ли не на задкулисието. И ако имат хакери личните ти данни, риска да си прецакан е огромен. Могат да ги използуват срещу теб за хиляди неща. Могат да те поставят като контрагент в абонатен договор към телефонен, енергиен, нотариален, криминален договор, да сключат с твои данни договор, а ти да си прецакан, както са сключвали на мое име с телефонен оператор без мое присъствие и съгласие, да ти ги оставят в извършенонкибер престъпление, измама с публични и лични средства, .. да те постнат на петиции, изборни електронни гласувания.... Опасността е невероятна. Ето затова не трябваше юичните данни да се дават на хакефи, корпорации,, защото ставаш уязвим, а поне тук в повечето случаи държавата не иска да те защити. Могат да се криптират данните още с въвеждане в системата, но здравните ги ползуват разни инстанции и пак могат да изтекат. Единственното решение е разстрел за злоупотребяващите с чужди лични средства, няма как иначе публично да ги даваш, а да си защитен.
  • 6 Д'мин

    2 0 Отговор
    Информацията е единствената стока, която може да
    бъде продадена няколко пъти.

    Коментиран от #7

  • 7 Диоген

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Д'мин":

    Не само... И ти вероятно се продаваш неведнъж... Колко работни места и фирми си сменил? Аз много.... Проститутките се търгуват на час, а нас останалите главанаци, ни търгува ДЪРЖАВАТА, на месец и накуп. Калинките в парламента и досега не искат да се въведе както е редно заплата минимум по 4-5 евро на час, а за трудни условия повече. ЗАЩО? Защото обслужват и монополни частни интереси, които ги назначават на пост, но ни залъгват чрез избори, че ние ги избираме. Ти би ли избрал комсомолски секретар като Гоце за Президент и пожарникар дето преди бил чел само Винету за Министър и доказан участник организатор в атентати на гара Буново като Сокола в Народно Събрание за законодател сам? Ако да? - заслужаваш си участта тук!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.