2 Август, 2018 14:20 4 627 41

САЩ спират доставките на F-35 за Турция

  • сащ-
  • f-35-
  • турция

Сенатът взе решение да отложи доставката

Сенатът на САЩ прие решение за отлагане на доставките на изтребители F-35 за Турция, съобщи CNBC.

Решението беше подкрепено от 87 сенатори. Срещу него гласуваха 10. То ще влезе в сила след одобрение от президента Доналд Тръмп.

Действията на сената дойдоха няколко часа, след като стана ясно, че САЩ налагат санкции срещу министрите на вътрешните и външните работи на Турция.

През миналия месец Турция получи два от изтребителите. Тя е поръчала общо 35. Сенатът на САЩ блокира сделката, заради решението на Анкара да купи противоракетни системи С-400 от Русия.

Представители на Турция заявиха, че ще потърсят съдебни действия, ако самолетите не бъдат доставени. Турция е една от страните, която участваше в разработката на изтребителите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    20 21 Отговор
    Много правилно.
  • 2 xvxcvx

    28 12 Отговор
    Ще ги доставят, скъпички са пък и няма много купувачи за тях. Парата си е пара
  • 3 за милиард

    30 10 Отговор
    И те вече са изпратили запитване до Русия за Су-34 и Су -57....

    Коментиран от #5

  • 4 00359

    43 8 Отговор
    Ще си купят европейски или пък руски, а защо не и Китайски. Чалмите ще си търсят парите по съдебен път, вложени в проекта. А освен това, ще ги стимулира да продължат със разработките си и джоинтвенчърите в тази област. В крайна сметка това, ще е загуба за американската оръжейна индустрия и добър шанс за всички останали производители. Може този случай да приближи Анкара още повече към Москва. Крайният губещ са Американците. Никой не обича да му извиват ръцете, а Турция не е малка държава, а и има претенции за фактор в региона. Ще е въпрос на чест да покажат рога. - Предполагам, че и това ще направят.
  • 5 ajde

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "за милиард":

    Русия още за себе си не е произвела Су-57, какво остава за Турция.
  • 6 Osman

    26 19 Отговор
    Голям праз като са ги спрели. Както купихме руски ракети така ще купим и руски самолети. Турския изтребител 5 поколение TFX също скоро ще е готов. Сега на ход сме ние като изгоним всички американски отрепки от базата Инджирлик

    Коментиран от #7, #8, #18, #21, #29, #39, #41

  • 7 НИЕ хахахахаахах

    15 17 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    Кой си пък ти, че да си приписваш заслуга за това?
  • 8 Израелски F-35

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    Полетът над Мерсина е много релаксиращ !
  • 9 Синан

    20 15 Отговор
    Пука че му дреме на Турция, така и така Русия и Турция започнаха да правят бизнес с ракети вече може и със изтребители да направят, парата е в Турция, пари имаш ли стока винаги ще намериш я от един я от друг
  • 10 ХЕРДОГАН

    20 8 Отговор
    Добре че ги спират, ем са много скъпи , ем са множко бройките.
    Сега остава да платят неустойката на договора , което никък не за пренебрегване.
    Става въпрос за кооперация за много милиарди. Турция с лекота ще осигури хвърчила . Арбитражният съд ще ги ожули сериозно хамерите Хамерика доказва че е ненадежден и коректен партниор в междонародно отношение. Не може на всеки да налага своите прищевки и капризи .
    Китай също не ги бръсне
  • 11 1 Долар

    12 4 Отговор
    Въпреки че САЩ спират доставките на F-35 за Турция, на мен, никой не спира да ми дава лири. 4 дадоха ми вчера, 5 днес, утре ще ми дадат 6.. Всичко е ок!

    Коментиран от #14

  • 12 Kcaniba оригинал!

    18 4 Отговор
    И кой ще загуби?!?!господарите на света Фащ!
  • 13 Пламен

    11 1 Отговор
    Правилно, той е дефектен! Такъв скандал щеше да гръмне...
  • 14 FOMCFEDERAL RESERVE of USA

    10 18 Отговор

    До коментар #11 от "1 Долар":

    Плюха по евреите, плюха на Ви сега.
    Вчера курсът беше 4.85 лири за долар, в момента курса е 5.09.Спад от 8% само за ден.Иде глад хухух и сибирски студ.Инвеститорите от западния свят бягат от Туркията...Ритаха по тези, които инвестираха в икономиката твърди валути(долар евро франк) и ей сега ще видят какво е глад след 10години
  • 15 FOMCFEDERAL RESERVE of USA

    8 17 Отговор
    Нали са ортаци с руснаците да си разделят 4броя СУ-юювци по два на фес и калпак и ще си хвъркат с него

    Коментиран от #17

  • 16 Вили

    21 4 Отговор
    Представете си, пристигат руски специалисти в Турция за ремонт и поддръжка на с-400 и ги тестват срещу F-35.
  • 17 Пешо

    12 5 Отговор

    До коментар #15 от "FOMCFEDERAL RESERVE of USA":

    Ти в хамериканска психиатрия ли си на лечение? Да ти сменят лечението, че нямаш никакво подобрение.
  • 18 Да да

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    Днес менте лирата падна под 34 ст.! Дали е за кратко или се е засилила към 20 ст.? С две ръце съм за Ерпосран! Да купи даже и руски бояришник. С нетърпение очаквам ембаргото му към Израел и прокопаването на втори канал през Босфора! Пуйкиленд заслужава великия комедиант!
  • 19 наблюдател

    8 13 Отговор
    Тъпите фесове изядоха поредната тояга.Оня маймун султан много си повярва и резултатът е налице.
  • 20 Хасан

    17 10 Отговор
    В случая Турция е права..не може Сащ едностранно да решава засвсичко ..а и Турция не ти е нито Германия нито Франция...Сащ се огъва пред Китай,Русия,Корея но се прави на бос пред съюзниците си от Европа и Турция ,

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Салам Алеко

    14 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    "В случая Турция е права"! За какъв се имаш Роме че отсъждаш сякаш нещо и някой зависи от мнението ти? Пий си бирата пред блока и се занимавай с нещо друго!

    Коментиран от #25

  • 23 РЕАЛНО

    4 3 Отговор
    Ако доставят Ф-35 на Турция, американците ще загубят много повече пари отколкото ако не ги доставят. Най важното и май единственото достойнство на Ф-35 е да остава незабелязан от системи като С-300, С- 400, Е, при наличието на такива в Турция, че и съвместна с руснаците разработка, вероятоста да ,,,му хванат цаката,, ще обесмисли целия проект.
  • 24 Салам Алеко

    5 3 Отговор
    Не продаваш на нелоялен потребител, секретна стока!
  • 25 Хасан

    6 9 Отговор

    До коментар #22 от "Салам Алеко":

    Ой блуднико ..вчера беше с руснака ,днеска с немеца..докога ще се дупиш на силнитеина деня???нямаш ли си национална гордост

    Коментиран от #27, #28

  • 26 574

    5 6 Отговор
    Той заловил и държал незаконно и без доказателства американски граждани в турските затвори. Той бомбардира кюрди и нахлу в кюрдските райони на Сирия. В много случаи САЩ бяха принудени да разположат войници, за да спрат турците. Този ход беше извършен в сътрудничество с Русия. Тя се явява като кюрдски поддръжник, но е особено доволна да отслаби потенциалните противници на Асад в следвоенната ера на Сирия, без дори да понася разходи за нея. В повечето случаи той се е борил заедно с Русия и с Иран, в Сирия. Той се движи агресивно в Източното Средиземноморие и се опитва да спре извличането на кипърския газ, винаги в сътрудничество с руския фактор. Последният не иска конкуренция от Кипър / Израел / Египет, а понякога и Гърция, за газа, който продава в Европа. Сега той е преминал от агресивна реторика срещу Израел към явно враждебно отношение. Той купи сложна руска оръжейна система, S-400, напълно несъвместима с НАТО, и създава големи проблеми за Алианса. Това излага на опасност най-добрата оръжейна система на F-35, която е "изложена" на високотехнологичния руски радар и има голям шанс да създаде техники, които да я разкрият, което да накара Запада да загуби най-голямото си военно предимство.
    Всичко което е Турция днес, икономически и военно, дължи го на пълната помощ на Запада. Предоставените вчера санкции бяха просто "галене", над това, което ще последва.. Сега, дори ако Ердоган отиде на колене, от летището Роналд Рейгън до Белия дом, САЩ няма да му простят.

    Коментиран от #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Салам Алеко

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Хасан":

    Като науча да рецитираше Ботев, по площадите на България! Като играем по седенките "Хитър Петър" тогава ще те питам къде е твоята родина, и какво значи национална гордост!
  • 29 продавам ракети подводници летящи чинии

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Osman":

    Купил си руски ракети? Ти да не си турския Динко, ловеца на кюрди?
  • 30 Щат само се нагавате дявола е щат

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "574":

    Щат
  • 31 Чукундур

    5 2 Отговор
    Всяко зло за добро,ся вместо 100 f-35,ше има 200 бр су-57,на някои дали няма да им се присере, Ами Бойко той ся Ко ше прави от кой скрап ше пазари

    Коментиран от #33

  • 32 Herodottt

    4 1 Отговор
    Жалко, че от това губим ние! Скоро Турция ще излезе от НАТО и ние "ще сме на амбразурата"-без армия или по-скоро недостатъчна и ще се наложи да приемем още войска от САЩ...

    Коментиран от #35

  • 33 Израелски F-35

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Чукундур":

    C-57 не съществува в този момент и ако след много години има и може да ме види, добре. Дотогава просто се отпуснете в слепите F-16, които срещам да летят ... над Турция.
  • 34 БулгартЪпак

    9 3 Отговор
    Турците пак ще спечелят. Това само ще ускори разработката на собственият им изтребител. Ще получат неустойки за неспазване на договорни отношения. Безумната политика на САЩ в последно време им създава само врагове. САЩ губят съюзник в един от най-ключовите региони на света. Турция няма да се огъне пред американския диктат, това ще го разберат отвъд океана, но ще е късно за тях.
  • 35 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Herodottt":

    Защо правиш провокации?за какво му е на Турция да вземе България????заради петролните залежи и газта???
  • 36 FOMC

    2 1 Отговор
    Американците не харесват кючеци, най-вече въртенето на дупееаата на западно и возточно направление.
    Мой да купувате СУ-ювци, аркашлар имате и безброй камили за пехотата от южните страни
  • 37 koпа

    3 1 Отговор
    Краварите пак ли спират доставката на F-15 закой път я спират втори,трети,пети и хооп самолетите в Турция.
  • 38 истината

    4 1 Отговор
    АКО Е ИСТИНА ,ТО ТУРЦИТЕ ЩЕ ВДИГНАТ БАНКЕТ,ЗАЩОТО СЕ ОТЪРВАХА ДА КУПУВАТ СКЪПИТЕ АМЕРИКАНСКИ БОКЛУЦИ !!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Uflaf

    0 0 Отговор
    Взеха два самолета и вече са ги разкомплектовали да видят какво има вътре с руснаците. За какво са им други . Взеха и пари за това. Хитро . Продават технологията и с тези пари съдят доставчиците за още милиарди. Двата самолета са за скраб или да пръскат за срещу комари и кърлежи.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.