6 Август, 2018 19:00 5 334 13

Откриха мистериозна гигантска планета

  • слънчева система-
  • космос-
  • планета

Планетата е 12 пъти по-голяма от Юпитер

Откриха мистериозна гигантска планета - 1
Снимка: Shutterstock

Учени идентифицираха блуждаеща в нашата галактика планета, която е на едва 20 светлинни години от Земята, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БНР.

Като използваха свръхголемия радиотелескоп VLA в Ню Мексико, астрономи от университета на Аризона откриха блуждаеща планета със свръхсилно магнитно поле в района на Слънчевата система.

Новооткритата планета е около 12 пъти по-голяма от Юпитер. Точни данни за състава на планетата засега няма, но възрастта й вероятно е поне 200 милиона години.

Астрономите освен това установиха, че температурата на повърхността й е 825 градуса Целзий. Те са на мнение, че изследването на планетата ще позволи да се опознае по-добре поведението на небесните тела в космоса и ще допринесе да си създадем представа за изхвърлените извън пределите на звездните системи небесни тела, чиито размери са значително по-големи от тези на която и да било планета от земен тип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Gustafson

    26 4 Отговор
    Блуждаеща планети или както и викат планемо нямат собствена звездна система. Освен това на 20 светлинни години няма как да е в сл. система. И 3 то 200 милиона години...пълен абсурд, то земята е на 4,5 милиарда. Абе глупости на търкаля...

    Коментиран от #4

  • 2 Хр Ботев

    26 4 Отговор
    Росенчо, видя се че от география не отбираш, но защо си се захванал и с астрономията? И там си толкова сведущ. Слънчевата система не е галактика, да те открехна. Заглавието ти е тъпо. Помисли си защо.
  • 3 Гост

    26 3 Отговор
    Гръмко заглавие, нямащо нищо общо със статията. Уж е в Слънчевата система, а е на 20 светлинни години? Хайде малко по-сериозно!
  • 4 С главни букви

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Gustafson":

    В РАЙОНА на Слънчевата система.

    Коментиран от #6

  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    7 10 Отговор
    Нибиру идва покайте се
  • 6 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "С главни букви":

    Тъй ли? А сега прочети какъв е размера на Слънчевата система и проумей, че най-близките на нас слънчеви системи са на 4 светлинни години: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B0_%D0%9A%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8A%D1%80
    Може и да проумееш, че 20 светлинни години са далеч от пределите на нашата Слънчева сиситема.

    Коментиран от #8

  • 7 Изплашен

    3 2 Отговор
    Измерването в светлинни години - 20 - ужас (в секунди по 300000 км/сек)?
  • 8 С главни букви

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Да но не е, както ти лъжеш, че е писано "В Слънчевата система".
    Освен това, при размер 100 000(сто хиляди), на Галактиката, 20 може да се приеме, че е В РАЙОНА. Независимо, че в този район има и други системи.

    Коментиран от #9

  • 9 Gustafson

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "С главни букви":

    Еми те затова си промениха заглавието.
  • 10 Сърбев

    6 3 Отговор
    Една Земя имаме, да си я пазим. В слънчевата система няма друга планета с кислород, необходим ни. Мечтите и илюзиите са друга тема.
  • 11 Gustafson

    4 2 Отговор
    Не се пази до 50 години живот няма да има ако не и по-скоро. Но то това си го заслужавамe.
  • 12 Радо

    2 1 Отговор
    Откриха нова планета..... На 20 светлинни километра от Бургас...... Температурата е предимно..... Повишена в градуси.... Пари..... Не се пипа...
  • 13 825 градуса

    2 0 Отговор
    И тези се борят с парниковия ефект.