Last news in Fakti

20 Август, 2018 07:32 3 418 14

Гърция излезе от спасителните програми

  • гърция-
  • ес-
  • евро-
  • програма-
  • спасителна-
  • криза

Те продължиха осем години

Гърция излезе от спасителните програми - 1
Снимка: Shutterstock

Гърция излезе успешно от последната си спасителна програма, договорена преди три години, за да помогне на страната да се справи с последиците от дълговата криза. Това обяви председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

Гърция може да си стои на краката, допълни португалският министър на финансите, като отбеляза, че "това е станало възможно благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество със сегашното гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез кредити и облекчаване на дълговете".

Спасителните програми за подпомагане на икономиката на южната ни съседка продължиха осем години. Кризата беше съпътствана с многобройни улични протести, резки политически завои в управлението на страната, рекордна безработица, повишаване на данъците и намаляване на заплатите и пенсиите в Гърция. В навечерието на историческия за Атина момент изпълнителният директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг призова Гърция да се придържа строго към условията на договора с кредиторите.

Европейският стабилизационен механизъм отбеляза, че през последните три години е предоставил на страната 61,9 милиарда евро в подкрепа на макроикономическата корекция и банковата рекапитализация в балканската страна, предаде "Ройтес". Останалите 24,1 милиарда евро, които са били на разположение на Гърция по програмата, не са били необходими.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1917

    11 3 Отговор
    хитрата сврака - с двата крака...
  • 2 Манго

    15 1 Отговор
    Гърка пак доказва че е Гърк.😉😉😉😉
  • 3 От завода за сапун

    8 3 Отговор
    А бе хора,там нямат ли крадливи евреи,като у нас?

    Коментиран от #4

  • 4 onq s konq

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "От завода за сапун":

    Че те ако нямаха ,щяха ли да се скъсват от демонстрации ДЕНОНОЩНО и да водят истински битки с полицията си,нападайки я с коктейли "молотов" и погроми над улични витрини и съоръжения?Неслучайно в БГ има регистрирани 16 хил. гръцки фирми с цел избягване на убийствено високите гръцки данъци,а гърците редовно пълнят колите си с наши евтини стоки но не за ПЕЧАЛБА,А ОТ ЗОР!
  • 5 Ади ба

    8 4 Отговор
    Абе те са по тъпи от нас бе.Те са фалирала държава не са като нас да имат премиер Бойко който ни изстреля в космоса и вързахме и цъфнахме със силна икономика,високи заплати и пенсии и както викаше той трайте си да не станем като Гърция.Е видя се кой народ е по умен.
  • 6 сдфсдф

    4 2 Отговор
    Излезе от спасителните програми - да се разбира с заеми от Европейската Централна банка(на данъкоплатците) изплати заемите към частните банки. Сега вече може да фалира никой няма да и пречи
  • 7 ????

    2 4 Отговор
    И как стана точно това "стъпване на крака"??? Ниъо дълговете са платени, нито нищо. Единствено се приватизираха най-атрактивните големи предприятия и се продадоха острови или се заселиха с маймуни...Гърция е фалирала отдавна и няма спасение...

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "????":

    Приватизацията си е приватизация,но пропускаш най-същественото:ГРЪЦКИТЕ ПЕНСИИ,които бяха едни от най-високите в Европа СЕ ОРЯЗАХА ПОЧТИ НАПОЛОВИНА,а ЗАПЛАТИТЕ В ДЪРЖ. СЕКТОР БЯХА НАМАЛЕНИ ДРАСТИЧНО.Това естествено е в правомощията на Правителството.При Частния бизнес заплатите пък бяха СРУТЕНИ ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН,след като Бизнесът бе натоварен С НЕПОСИЛНИ ДАНЪЦИ за пълнене на хазната.Е за тва говорим,затова и обикновените гърци изнемогват,защото след всички тия драстични орязвания на приходите,ЦЕНИТЕ НЕ САМО НЕ ОСТАНАХА СЪЩИТЕ,А СКОЧИХА поради ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ МНОГОБРОЙНИ ДАНЪЦИ!Е,...радостното е че Гърция вече е "на крака" ,а след 10-тина години...може и да започне да ходи:)

    Коментиран от #11

  • 9 Хасан

    2 3 Отговор
    И в следващите 20 г ще бачкат за Германия

    Коментиран от #10

  • 10 Еврокомунизъм

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    От всеки германец според способностите, на всеки грък според потребностите!
  • 11 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Кон кви данъци те гонят, кой грък плаща данъци ?
  • 12 Щурчо

    1 0 Отговор
    Когато се раждал гръка и еврейна плакал ...
  • 13 кинти идели

    0 0 Отговор
    Е,нали за Гърция влезе новата програма-пари срещу бежанци.За гърците-парите,за нас-бежанците.От Гърция,хоп-в Българияяяя....какъв е проблема,да не би ограда да ги спре?Да не би нещо да ги спре?Да не би някой да ги спре??
  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Гърция излезе от спасителните програми Гърция излиза, Турция влиза.
Новини по държави: