16 Септември, 2018 08:05 3 249 24

Турската полиция арестува стотици протестиращи

  • турция-
  • работници-
  • задържани-
  • летище-
  • жандармерия-
  • истанбул

Турция строи най-голямото летище в света

Турската полиция арестува стотици протестиращи - 1
Снимка: БТА/ AP

Турската полиция е задържала стотици работници, протестиращи срещу лошите условия на труд на новото летище в Истанбул, което трябва да отвори врати следващия месец, съобщи синдикален лидер, цитиран от агенция Ройтерс.

Протестът започна след инцидент в петък с автобус с работници, при който пострадаха 17 души, каза синдикалният лидер Йозгур Карабулут. Хиляди работници се включиха в демонстрацията, която бе разпръсната от полицията и жандармерията със сълзотворен газ, каза синдикалният лидер.

"Те нахлуха в общежитията на работниците с 30 жандармеристи, изкъртиха врати и задържаха около 500 души", каза Карабулут по телефона. Той уточни, че говори от местната жандармерия, където се опитва да освободи работниците. Опозиционният депутат Али Баяр от прокюрдската Демократична партия на народите каза, че са задържани около 400 души. Общежитията на работниците "изглеждат като лагер за интернирани. Когато отидохме там сутринта, войници от жандармерията все още задържаха работници", посочи Баяр.

Новото летище е един от мащабните проекти на президента Реджеп Тайип Ердоган. То трябва да бъде най-голямото в света. По време на 15-годишния бум в строителството под ръководството на Ердоган, в Турция бяха построени мостове, пристанища и железопътни линии, които преобразиха страната. Бумът бе подхранен от евтиния дълг, но Ердоган каза, че правителството замразява инвестициите, за да овладее инфлацията и да подкрепи турската лира, която тази година загуби около 40 процента от стойността си спрямо долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ердоган

    14 5 Отговор
    по сталински има човек има проблем няма човек няма проблем
  • 2 Male mila

    26 2 Отговор
    Елате у България че да видите условия на труд и достойни заплати ,също като сирийците ше са чудите от де сте влезли че да са връщате обтатно

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 За благоденствието

    8 7 Отговор
    на режеп никой няма право да надига глава... Като не искат да работят, да идват други... Притежава милиони... Работна сила
  • 5 Тиквата

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "Male mila":

    Що пишеш глупости , според доклада на Винету и шайката живеем много добре, вдигат се доходите , цените не растат , здрави сме, децата ни са добре образовани, движи е се по екстра пътища
  • 6 Не понасям пуйки

    10 6 Отговор
    Ето на, на това му се вика турска "демокрация". Който не иска да работи за без пари бой, арести и обявяване, че е там от ония дето са срещу баш бабаита. Колко нелепо звучи само там да има демокрация. Това са две съвсем несъвместими неща. Тука по форумите има няколко помака, които ей сега ще се разквичат в защита на баш бабаита и ще започнат да ни убеждават, колко хубаво е там, каква силна икономика и армия имали, а аз ще им кажа 5 ПАРИ НЕ ДАВАМ ЗА ТЕЗИ БАШИБОЗУЦИ И ВАРВАРИ, КАТО ВИ ХАРЕСВА ХВАЩАЙТЕ СИ ПАРТАКЕШИТЕ И ЗАМИНАВАЙТЕ ТАМ.

    Коментиран от #7

  • 7 Хасан

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Не понасям пуйки":

    Летището е конкурент на много европейски летища и затова се използват всички лостове за да може проекта да се провали или създаде лоша репутация..спира се рефинансиране,правят се негативни новини,стачки,протести..сега сигурно ще се включат зелените ..летището сигурно ще пречи на щъркелите ,буболечките и др

    Коментиран от #8

  • 8 Не понасям пуйки

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Не знам дали е така, както го описваш, но факта, че на хората не са им плащали заплати от месеци, а ги карат да работят здраво не ги оправдава. Според теб тези хора са длъжни да блъскат там като роби, а да не получават необходимото си заплащане така ли? Всичко друго са празни приказки. Твоя баш бабаит явно е решил да блесне пред света с грандоманията си, но за чия сметка? Неговата работа е като на циганите - Вижте ме. Ето това сте вие пуйките хвалипръцковци надути, че и с претенции, а иначе въздух под налягане. Ти, защо не отидеш да блъскаш там за без пари,а?

    Коментиран от #9, #10, #11, #15

  • 9 Хасан

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Не понасям пуйки":

    Баш не е така...виж какво се случи в България през последните 30 г ..как печеливши държавни активи ,предприятия,комбината ги накараха да фалират и след това ги продадоха за жълти стотинки...защо?.'да се намали конкуренцията и да се завземе пазара...ако четеш ти препоръчвам една книга ..«изповедите на един икономически убиец »'..и ще разбереш как работи системата

    Коментиран от #18

  • 10 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #8 от "Не понасям пуйки":

    Разбихте държавата с вашите Костов,Доган,Първанов,Борисов,Станишев...
  • 11 Най голямото летище в света

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Не понасям пуйки":

    А ти как си сигурен че на тях не им плащат,тези от факти.бг пишат квото им отрва пускат лажливи новини и гледат сеира отстрани,не ви ли прави впечатление че всеки ден пускат провокиращи новини спрямо турция. + това вчера работници от летището пуснаха клип против тия дето провокират,че им се плаща добре,че и храната им е добре и всичко,а на вас българите искам само едно да кажа, гледайте си даржавата потанали сте в кал най бедната страна в европа без войска и без без без мн. Други...

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Салам Алеко

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Най голямото летище в света":

    А такива като теб, взели Европейския паспорт( дето не го заслужавате) и по цяла Европа се надуват е че сте турци! И щом направите белята, веднага казвате че сте българи! Ами с такива като вас и ромите, се чудя че изобщо още ни има на картата! А пък като идете в Германия, защо като кажете че сте турци, братята ви от Анадола ви шамаросват! Можеш ли да ми обясниш?

    Коментиран от #14

  • 13 Престъпление и наказание

    0 1 Отговор
    Диктаторът знае, че ако американският президент отново говори, нито турската икономика ще бъде спасена, освен ако не прибягва до МВФ, докато той ще бъде в опасност.
  • 14 Хасан

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "Салам Алеко":

    В Европа е срамно да се наричаш българин..и това което казваш го правят ромите ,но никой турчин не би се нарекъл българин...

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Салам Алеко

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Абе просто куче, аз ти казвам работи дето са ставали пред очите ми! Иди в Германия и кажи на турците че си турчин, пробвай бе шматко! Все се изхвърляш като чикия на пясък!
  • 17 голямата сопа заигра

    0 0 Отговор
    Само кюския оправя и вразумява умопомрачените избиратели на батко Ердоган!Удри батка,удри не бой се!!!Вече си султан!!
  • 18 Не понасям пуйки

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    "виж какво се случи в България през последните 30 г ..как печеливши държавни активи ,предприятия,комбината ги накараха да фалират и след това ги продадоха за жълти стотинки...защо?.'да се намали конкуренцията и да се завземе пазара" - На мен това не ми го обяснявай, защото съм съвременник на тези събития и ги знам по-добре от теб. Последните 30 години България бе разграбена, а предприятията бяха унищожени съвсем умишлено, за да не сме конкуренция на никого и да сме една маса от консуматори, но в един момент парите в хората свършват и дори за консуматори не ставаме. За това започнаха да се изкупуват и земи и каквото още е останало и не ми говори за комунистите, че само те са виновни, защото разграбването бе подпомогнато и от външни сили с икономически интереси, които нямат нищо общо с комунистите. Като си такъв голям разбирач, я ми кажи СДС и ръководството им, а после НДСВ, а сега и ГЕРБ от кои са? Те от Марс ли паднаха и не са ли и те от същите тези комунисти БКП/БСП ? С, какво те са по различни от тях? Кой създаде силовите групировки след 1989 г. и, с каква цел? И като сравняваш България с любимата ти турция, какво искаш да кажеш, че оправдаваш днешните действия на твоя любим баш бабаит ли? Значи не одобряваш нещата, които се случиха тук в БГ през последните 30 години, но оправдаваш действията на мустакатия? Виждаш ли как си противоречиш?

    Коментиран от #21

  • 19 Не понасям пуйки

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "Най голямото летище в света":

    Не те знам коя телевизия гледаш, ама май не си гледал точно протестиращите турски работници, какво казаха в прав текст. Как мислиш, ако са доволни хората и ако всичко е наред дали ще протестират? Стига писа глупости, а върви и ти да бачкаш там, че доволен да останеш. А нас не ни мисли ние съществуваме като държава от толкова много години, когато ви е и племе не сте били така, че споко.

    Коментиран от #22

  • 20 Не понасям пуйки

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Zzz":

    А бе ти кой си бе шалварко, че ще ми правиш забележка. Когато вие обиждате аз братя ли да ви правя, а? Я си стой си там, където си определено не си в БГ и не ми давай акъл на мен. Ай в обора, че козата те чака.
  • 21 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Не понасям пуйки":

    През 60 те Мендерес (турски премиер) е решил да се построи рафинерия в Измир и вместо да купуват беезин и дизел сами да си преработват...Запада е отказал и забранил ..обърнал се към СССР и те са решили да построят ...и познай какво става ?..военен преврат..Мендерес е обвинен в комунист и предател и го обесват..сега е същото ..Ердоган иска да си построи АЕЦ ,Запада му отказва ,пращат му съветници че не е желателно ,опитват се да го разубедят ,опитват с преврат и не успяват ..
  • 22 Хасан

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Не понасям пуйки":

    Ако Борисов въпреки нежеланието на Европа беше решил да построи Южен поток ,България що бой щеше да яде

    Коментиран от #23

  • 23 Не понасям пуйки

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Борисов не само, че трябваше да направи Южен поток, а и АЕЦ Белене трябваше да направи, но вече каквото и да казваме няма никакъв смисъл.
  • 24 17 септември 1961

    0 0 Отговор
    Аднан Мендерес, ислямист министър-председател на Турция, е осъден на смърт и обесен по обвинения в корупция и злоупотреба с власт. Заедно с него са екзекутирани министъра на външните работи и на финансите. Честит празник на всички турци патриоти демократи.
Новини по държави: