Last news in Fakti

7 Март, 2012 16:14 755 0

Супер вторникът завърза номинацията на републиканците в САЩ

  • сащ-
  • мит ромни-
  • рик санториъм
Супер вторникът завърза номинацията на републиканците в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият губернатор на Масачузетс Мит Ромни направи малка крачка към номинацията на Републиканската партия, спечелвайки вътрешнопартийните избори на републиканците в 6 щата. Основният му конкурент - Ник Санторъм победи в 3 щата по време на т.нар. "Супер вторник", коментират световните агенции.

Мит Ромни победи конкурентите си в Аляска, ключовият щат за избора на кандидата за републиканците Охайо, както и във Вирджиния, Върмонт, Масачузетс и Айдахо. Основният му конкурент Рик Санторъм спечели щатите Оклахома, Северна Дакота и Тенеси. Нют Гингрич пък взе Джорджия.

Четвъртият претендент, Рон Пол, не успя да постигне нито една победа в първичните избори и партийните събрания в десетте щата.

За най-важни се смятат резултатите в Джорджия, Охайо и Тенеси, в които битката е съответно за 76, 63 и 58 делегати.

Мит Ромни спечели в шест щата - Охайо (с 38 на сто от гласовете спрямо 37 на сто за Рик Санторъм), Айдахо (с 69 на сто), Масачузетс (72 на сто), Върмонт (40 на сто), Вирджиния (60 на сто) и Аляска (33 на сто).

Неговият основен конкурент Рик Санторъм печели в Оклахома (34 на сто), Северна Дакота (40 на сто) и Тенеси (37 на сто).

Нют Гингрич излезе на първо място единствено в Джорджия (с 47на сто от гласовете).

Ще вземем вашия вот - огромен брой гласове тази вечер в Масачусетс, и ще отнесем тази победа по целия път към Белия дом, каза Мит Ромни в Бостън след успеха.

Агенциите обаче посочват, че това все още не означава победа на Ромни за номинацията на републиканците, а трябва да се изчакат първичните избори в щатите Ню Йорк и Тексас през април и дори в Калифорния през юни.

От своя страна Рик Санторъм остава оптимист и смята, че му предстоят още победи.

Спечелихме на Запад, в Средния Запад и Юга и сме готови да постигнем победа в цялата страна, каза той в Стойбенвил в Охайо.

Мормонът Мит Ромни е известен с безпощадната си критика към, по думите му, най-безхарактерния американски президент Барак Обама за неговата отстъпчивост към Иран и ядрените амбиции на режима на аятоласите. Ромни не е криел, че е привърженик на Роналд Рейгън във външната политика за постигането на мир чрез сила.

Той е ястреб и спрямо Кремъл. Ромни определи президентските избори в Русия като „пародия на демокрацията". Той дори отправи остри критики към Барак Обама, че е поздравила Путин след вота.

Наблюдателите коментират, че Мит Ромни трупа точки, но неговите съперници Рик Санторъм и Нют Гингрич спечелиха победи, които им позволяват да останат в надпреварата. Следващият щат, в който ще има първични избори, е Канзас - на 10 март. Последните избори ще са на 26 юни в Юта.

От 27 до 30 август в Тампа бей, щата Флорида ще се състои конгресът на Републиканската партия и тогава официално ще бъде оповестен кандидатът на партията, който на 6 ноември ще премери сили с действащия президент Барак Обама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА