Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 15:37 3 938 21

В Турция откраднаха цял... мост

  • турция-
  • мост-
  • кражба-
  • камъни-
  • гюмюшхане

Необичайна кражба

В Турция откраднаха цял... мост - 1
Снимка: Shutterstock

Турските власти водят безкрайно необичайно разследване. Службите в северния вилает Гюмюшхане са по следите на престъпници, които са задигнали 300-годишен мост, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Местните власти първоначално мислели, че придошлите води може да са съборили 5-метровия мост. Малкият каменен мост край селцето Арсланджа от векове е служил на хората и е бил местна забележителност. При обстойна проверка обаче хората не открили нито един камък от моста, което ги навело на мисълта, че е задигнат.

Служители на реда претърсили цялата река, но не намерили нито един камък от историческия мост. Селският кмет Джошкун Доган заяви, че крадците задигнали моста „камък по камък“. Той смята, че крадците най-вероятно са разрушили моста, търсейки съкровище. В миналото е имало редица случаи на незаконни разкопки в региона. В района има редица мостове, датиращи от времето на Османската империя.

Петметровият мост над река Балахор в Гюмюшхане през последните три столетия осъществяваше връзката между три планински плата. В планинските райони край турското Черноморие има множество подобни мостове, останали от времето на селджукските турци и османците. Най-вероятно кражбата е била осъществена от иманяри.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    30 4 Отговор
    Глупости на простотии. Муха да литне в Турция, българските медии веднага ни информират.. Жалка България, с жалки медии
  • 2 El comandante

    24 2 Отговор
    Откраднали са камъните,ако бяха иманяри камъните щяха да са в реката!!!ушевоте навсякъде са еднакво проЗДи!!!!
  • 3 Делиорман

    26 16 Отговор
    Турците не са добри архитекти мостът от снимката е Римски относно кражбата най редовно стари кладенци километрични камъни цели чешми изчезват в нечий новобогаташки двор палат комплекс
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕРДООГАН

    17 11 Отговор
    ..малеииийййй...ма докъде я докарахме ....ми сега .......Хасанееееееее....върни си ми моста беееее...тия сега ще ме накарат и мостовете на Босфора да охранявам,че току виж осъмнем некоя сутрин и без тях....те българите крадливо племе ,ама мойте никой не може да стигне....бе и аз къде съм се засилил за Европа с това племе...
  • 6 Али Пача

    14 8 Отговор
    Разбира се необичайна кражба. Освен цингания, използваха и васкания с мангания. Това само във великата турция. Българите ревнуват. Хасан ще обясни с подробности.
  • 7 осман4о

    13 10 Отговор
    -Вчера някой ми каза че видели иван4о да се навърта около моста,пък доколкото знам, имал голямо стадо козички ...та нищо чудно да му трябва камък за новия козарник..

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Yavuz

    16 11 Отговор
    В България цели крепости и археологически комплекси са разрушени с цел да построят селскостопански постройки, нещо не чувано и не виждано в света, та сте тръгнали да коментирате ТУРЦИЯ която е една от най стриктните държави по това отношение в света.

    Коментиран от #13, #15, #16

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Фен на България

    4 10 Отговор

    До коментар #9 от "Yavuz":

    Ми защо не живееш там? Вие турчолята и макетата само Ни коментирате какви сме,що сме.Гледате всякъква изгода от България да вземете,а като се обърнем ,забивате "нож" в гърба.Не мога да ви разбера.а после защо псуваме.

    Коментиран от #17

  • 14 До османчо

    2 6 Отговор
    Ми що да не си взима иванчо? Тази земя е българска. Османчо трябва наем да плаща на Иванчо. Тъй чи в правото си е Ванката
  • 15 постоль

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Yavuz":

    най-стрикната държава ликвидира Сердика при нашествието си и от велик град я изравнява със земята! За справка, отидете и вижте джамията в София върху какви руини е построена!
  • 16 Константин

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Yavuz":

    Ако си ходил в Истанбул ще разбереш че синята джамия построена с мрамора от разрушения Императорски дворец в КОНСТАНТИНОПОЛ ... Не повтаряй глупостите на твоите неуки братя...

    Коментиран от #18

  • 17 Yavuz

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Фен на България":

    Не живея в България,а когато съм живял преди винаги съм бил коректен към държавата,но тя никога към мен.Аз от десет годишна възраст работя,за криминално деяние и през ум не ми е минавало,докато някои комунистически чеда лятото изкарваха на море аз трябваше да работя на полето и да се грижа за животните и всичко това е само защото съм ТУРЧИН.Бъди сигурен че такива "патриоти"като теб каквито ги има доста по форумите само вредят на България.
  • 18 Yavuz

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Константин":

    Аз ви пиша за времето на социализма когато всеки археологически обект в Гърция,Турция и дори в Северна Африка се пази с цел да привличат туристи,а вие пишете за Средновековието.
  • 19 Премълчаната истина

    7 0 Отговор
    От случилото се днес в Турция, щом са избрали като новина именно тази, това показва равнището на медиите у нас.. не ви ли се струва, че посещението на Ердоган в Будапеща например е по-стойностна новина? Или за моста е по-важно от това, че лидерите на двете държави се срещат вече за втори път през последните месец и половина?.. че антисороснята в региона ни се обединява.. че Унгария е единствената ес държава, която участва в срещата на високо равнище на държавите от тюркската лига в Киргизстан, на която се говори за разпределение на инвестициите и транспорт на енергоносителите до Европа, в резултат на който Унгария планира да е енергиен хъб, като Австрия и да има думата в региона.. или си е въпрос на информационно затъмнение..
  • 20 vasik atanasova

    2 5 Отговор
    ето от къде сме се научили да крадем
  • 21 zig

    0 1 Отговор
    В Турция откраднаха цял... мост ПХА ПХА ХА ХА ХА ХА ХА
Новини по държави: