5 Декември, 2018 11:30 2 699 21

Китай се прицели в обратната страна на Луната

  • китай-
  • луна

Тази част от спътника е до голяма степен непозната, защото не се вижда от Земята

Китай се прицели в обратната страна на Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Китай ще изстреля мисията "Чанъе-4" на 8-и декември, която ще се насочи към обратната страна на Луната, за да кацне там, съобщи в. "Индипендънт".

Космически апарат досега не е кацал на обратната страна на Луната. Тази част от спътника е до голяма степен непозната, защото не се вижда от Земята. Кацането на "Чанъе-4" е предвидено за началото на следващата година.

Най-интересният научен експеримент на мисията е в голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира сред тях. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км, уточни сп. "Сайънс".

"Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната - каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. - Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на "Чанъе-4".

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на "Чанъе-4" ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май.
Роувърът "Чанъе-4" най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода "Юйту" ("Нефритен заек"), който беше спуснат на Луната с апарата "Чанъе-3" на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с "Чанъе-5" - мисия за връщане на проби от Луната, която ще бъде изстреляна догодина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    9 4 Отговор
    Много по-различно филмово студио трябва да ползват от това на американците.
  • 2 Медальонът Луна

    6 4 Отговор
    Защо не се върти, както са ни казали учените?! Дали китайците ще успеят и ще ни кажат ли каква случка им се е случила?

    Коментиран от #17, #20

  • 3 Луната дали

    3 3 Отговор
    Има притегляне достатъчно, за да има кацане?!
  • 4 Луната

    3 1 Отговор
    Е хулиганка, със собствено мнение. Цялата и видима повърхност е очукана като войнишка манерка за издаване.
  • 5 куку руку ку

    7 1 Отговор
    А питаха ли стопаните на Луната, дали са съгласни? Не говоря за македонците.
  • 6 нико

    2 2 Отговор
    Не се завирайте дето не ви е работа, че да не ревете после.
  • 7 Питам се

    5 1 Отговор
    Дали и земята, гледана от Луната, има обратна страна?! Май Да!

    Коментиран от #9

  • 8 Луната е тяло

    1 1 Отговор
    Изкуствено, на което човешките души и земляни си правят купони. Туристическа дестинация!
  • 9 goni

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Питам се":

    Въртенето е им синхронно. Много интересно защо е така. И да! Както ние не можем да видим тъмната страна на луната, така и те не могат да видят нашата! Стига да има кой да гледа!:)

    Коментиран от #11, #13

  • 10 До преди

    1 0 Отговор
    Около шест земни месеци, защото по свеленските закони няма време, Луната искаше да напусне слънчевАта система! Беше полудяла.
  • 11 Как го измисли

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Абсурд! Луната е по- малка от Земята и не е възможна твоята теория! Направи експериметират с топче сирийче и гуда! Ако знаеш какво значат.
  • 12 Глобусът

    2 1 Отговор
    Показван ни в “ По света и у нас”, по последни данни няма нищо общо с истинският вид на Земята, то и Луната! Нооо стотици хиляди учени, космически програми , за тинтири-минтири са усвоили милиарди за лъже наука!
  • 13 Преброяване на бесните язовци

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    Ако беше така, Луната щеше да се вижда само от едното полукълбо на Земята, но тя се вижда и от Китай, и от Америките, и от Европа, и от Тихият океан.

    Коментиран от #15

  • 14 Ким Чен Ун

    2 1 Отговор
    Хората, от долната, обратната страна на земята, ме предупредиха да престана с ядрените опити, защото им създавам дискомфорт! Предупредиха всички ядрени сили! Е, аз ще се стремя да получа земни облаги, от Тръмп ! Но и той ще получи аплодисменти, от Долната земя, обратната де! На гигантите и по-високо развитите, обратни!
  • 15 куку руку ку

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Преброяване на бесните язовци":

    Той иска да каже, че Земята не се вижда ако си застанал на обратната страна на Луната. Което си е очевадно.
  • 16 Беф

    4 2 Отговор
    Едни се целят в Луната, други в Марс, а трети в корабите на довчерашните си съграждани.
  • 17 Атанас

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Медальонът Луна":

    Върти се! Периода на въртене съвпада с периода на завъртане около Земята... Странно е, но е факт.
  • 18 гост

    3 1 Отговор
    Луната се върти ,но се завърта веднъж на всяко въртене около Земята(28 дена) ,което на практика не ни позволява да видим другата страна.Това се нарича Tidal lock.Земята също забавя своята скорост и след много години ,също ще се върти като Луната
  • 19 хахахохо

    0 1 Отговор
    А Роскосмос ще изследват... дали американците са стъпили на Луната. И то чак след 2030г., без да уточняват. ха
  • 20 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Медальонът Луна":

    И как реши, че не се върти? Просто е синхронизирала въртенето си околко земята с това около остта си. За достатъчно дълго време всяка една планета ще постигне тази синхронизация, Меркурии е вече близо до това.
  • 21 Morgoth

    1 0 Отговор
    Тук е мястото да ви постна едно стихотворение, жалко че ще излезе на един ред поради некадърността на програмистите на Факти. ........ Седя изблещен към луната,
    като запечен бабуин.
    И гледа ме лицето й в позлата,
    нашепва ми въпрос един.

    Щом туй към нас й е лицето,
    туй, дето е на светлата страна,
    какво ли има тя отзад, където
    не стига дневна светлина?

    Изчезва мигом всякакво съмнение!
    /Тук вдигам драматично пръст/.
    Получих божие прозрение -
    онуй отзад е лунен гъз.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания