6 Декември, 2018 20:00 31 959 87

Тайнствената руска ракета

  • 9m729-
  • русия-
  • ракета-
  • сащ-
  • нато

САЩ и НАТО обвиняват Москва, че с 9M729 нарушава договора за разоръжаване

Тайнствената руска ракета - 1
Снимка: БТА/АР

Първите подозрения се появиха още през 2014, но сега натискът върху Русия придобива съвсем конкретни очертания. САЩ и НАТО я обвиняват, че с ракетата 9M729 нарушава договора за разоръжаване. Какво се знае за тази ракета?

През октомври т.г. американският президент Доналд Тръмп обяви изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Но Вашингтон продължи да работи в тази посока: след срещата на външните министри на страните от НАТО, Алиансът застана на страната на САЩ и също обвини Москва, че нарушава договора за разоръжаване от 1987 година, забраняващ всички наземно базирани балистични ракети с радиус на действие между 500 и 5 500 километра. В същото време Вашингтон постави ултиматум на Москва: ако до 60 дни не започне отново да спазва поетите по този договор ангажименти, САЩ ще се оттеглят от него. Преди това Пентагонът е информирал партньорите си от НАТО, че конкретно става дума за руската ракета "Новатор 9M729", която в НАТО е позната още като SSC-8.

Как започна всичко

Още от 2014 година съществуват подозрения, че Москва нарушава Договора за ракетите със среден обсег. Тогавашният президент Барак Обама е уведомил за това руския си колега Путин в писмо, последвали са и няколко срещи на ниво технически експерти, но гласност на проблема е дадена чак от сегашната администрация във Вашингтон. Твърди се, че изпитанията на ракетата са започнали още през 2008 година.

В Русия почти няма официална информация за новата ракета, разработена от ракетостроителния концерн "Новатор" в Екатеринбург. По данни на американското разузнаване, ракетата, която може да носи както конвенционални, така и ядрени бойни глави, е трябвало да бъде направена така, че да прилича на други ракети - например на тактическата ракета земя-земя от типа "Искандер".

В хода на дискусията около тайнствената руска ракета шефът на американското разузнаване Даниел Коутс обвини Русия, че е "прикрила истинския характер на тестовете и техническите възможности на новата ракета". Коутс описа освен това как точно е действала Русия: възползвала се е от факта, че Договорът за ракетите със среден обсег не забранява тестването на ракети, които са разработени не като незамено базирани, а за военноморските или военновъздушните сили. Според Коутс, Русия е извършила две пробни изстрелвания - веднъж от наземна и веднъж от мобилна установка, съответно на разстояние много над и малко под 500 километра.

"Ако казаното от Коутс е вярно, това означава следното: Русия е искала да скрие факта, че е тествала една наземно базирана ракета в открито нарушение на Договора за ракетите със среден обсег на действие", казва за ДВ руският журналист и военен наблюдател Александер Голц.

9М729 - пряка заплаха за Европа?

Американците не посочват какъв е обсегът на новата руска ракета, но изглеждат напълно убедени, че тя нарушава Договора за забрана на ракетите със среден обсег на действие. Във Вашингтон смятат освен това, че новата ракета вече е въведена на въоръжение. Според Даниел Коутс, тя представлявала "пряка заплаха" за обширни райони в Европа и за части от Азия. Както посочват американски военни експерти, в случая става дума за малка, мобилна ракета, която по всяка вероятност е много трудно откриваема.

Русия не отрича, че разполага с ракети от типа 9М729, но настоява, че по никой начин не е нарушила Договора за ракетите със среден обсег на действие. Руското военно министерство отказва коментар по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любимия си турски трол

    20 73 Отговор
    Световният лидер в аерокосмическата технология, Турция, я е построилa преди Русия и вече е приела поръчки!!!!!!!!
  • 2 Borislav Popov

    287 53 Отговор
    Нито и знаят параметрите - нито за какво изобщо иде реч. "Ама била приличала" , "ама обсега и не знаят " - но били сигурни !!!....То и за химическото оръжие на Садам бяха сигурни !!!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Сволач руска

    75 200 Отговор
    Дори и на русоробите им е ясно че ватниците лъжат.

    Коментиран от #5

  • 4 Orthodox

    179 41 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Ами те и послушните пудели на усаняците - поданиците на Тереза Змей, също бяха сигурни за новичока, с който руснаците "отровили" Скрипал... Като цяло "почтеният" Запад действа на принципа на вълка от баснята: "Мътиш ми водата, не мътиш - ще те изям!"
  • 5 Усмихнат

    108 30 Отговор

    До коментар #3 от "Сволач руска":

    Леко че се давиш в слюнка,пич..!
  • 6 Марони

    61 140 Отговор
    На тия им дай само ракети и газопроводи,а руският народ-алкохолизирани бедняци!

    Коментиран от #18, #31, #50

  • 7 Продавам

    47 86 Отговор
    Лосион за вана в 5 литрови туби, нов внос и кенчета бояршник по 330 мл.

    Коментиран от #49

  • 8 Ушанков

    118 44 Отговор
    Да излизат от където си искат. Да влизат където си искат. В хиперзвука, лазера, плазмата, ПВО, СВЧ и РЕБ Русия е с десетилетия пред тях.

    Коментиран от #9, #12, #21, #23, #43

  • 9 Забрави да споменеш

    36 49 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанков":

    И анимацията, и анимацията...

    Коментиран от #10, #16

  • 10 Пачо

    45 5 Отговор

    До коментар #9 от "Забрави да споменеш":

    Бе в анимацията все още изостава но се движи с добър темп.
  • 11 патриотъ

    98 24 Отговор
    Лъжеца вика:дръжте лъжеца!Янките искат всички да им се подчиняват,ама уви и ах-нещо руснаците не ги слушат и правят каквото си искат.Ами сега!
  • 12 Кочо Честименски

    21 25 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанков":

    ха-ха-ха,клоун.
  • 13 В музея има същите

    51 10 Отговор
    Това е Искандер.Също като СС23 само че установката е с 2 ракети.Напълно автоматизирана.Калининград е пълно с тези.По сайтовете сами се хвалят че с по малко установки за по кратко време изстрелват много повече.Този път САЩ са рави.Но и те имат едни зенитни ракети в Румъния дето може да се ползват по същия начин
  • 14 Morgoth

    30 4 Отговор
    Интересно е и да кажете колко точно е радиуса на действие на тази ракета според американците и също какви са аргументите на Русия, че тя не нарушава договора.
  • 15 Бесен

    70 24 Отговор
    Гринговците пак дирят под вола теле - един човек им бил казал че срещнал друг дето имал приятел говорил с някой дето бил чувал че руснаците имат ракета! Я върете заглава ще подпалят някоя война скапаняците ама те са далече и само ще обират парсата изродитенебесни!
  • 16 Христо

    21 13 Отговор

    До коментар #9 от "Забрави да споменеш":

    И Холивуд също.
  • 17 Психодиспансер

    5 22 Отговор
    Брантия Попова отново се е надупила и пръска слюнки хахахахаха
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тръмпи Дончев

    46 14 Отговор
    Имаме подпзрения, и сме напълно убедени, предполага се, от анонимен
    източник..........
    Е, само поради тези причини, имаме
    пълното основание да излезем от договора, и нашите пудели от Зап. Европа
    ще ни подкрепят....
  • 21 СТАРОТО

    24 42 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанков":

    въобще няма нужда американците да си пращат корабите срещу Просия-по скоро трябва да поръчат два-три говедовоза от Того с по двадесет-тридесет говеда на борда и пиши го славния руски флот потопен от говедовозите на "войнстващата" република Того. Вероятно си спомняте как един говедовоз потопи един елитен руски военен кораб в Черно море неотдавна! хахаха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 СТАРОТО

    16 11 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанков":

    да бе Ушанков-кръгом и пак напред!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Borislav Popov

    29 43 Отговор
    ''Тайнствена'' бутафорна ламарина за плашене на гаргите по границата с Украйна!! Лошото е че братята украинци им се връзват на блядовете защото са добродушни хорица. Руските тарикати са изкарали ламаринени ''танкове'', ''оръдия'' и ''ракетни системи'' и от космоса човек добива впечатлението че се готвят за война. Путьо няма средства за оръжие защото рускините не дават да се харчат пари за такива глупости!!! Имат 100-на самолети в бойна готовност, един самолетоносач от който при три излитания два падат в морето, от общто 6 самолета и 4 кораба с пияни мускетари!!:):) Останалото е скраб от 60-тте години):)

    Коментиран от #30, #33, #52, #53

  • 29 ПУТЛЕРЧОК ФАСА

    18 32 Отговор
    БЛАТНОТО МОСКОВСКО ДЖУДЖЕ

    Коментиран от #65

  • 30 Хикс игрек

    5 14 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    Прав си тролей:))

    Коментиран от #32

  • 31 Майка ти

    20 14 Отговор

    До коментар #6 от "Марони":

    Американски изтребител и транспортен самолет се сблъскаха край бреговете на Япония, съобщи агенция "Ройтерс".

    Коментиран от #71, #82

  • 32 Borislav Popov

    22 27 Отговор

    До коментар #30 от "Хикс игрек":

    Забравих да добавя и един танк т 34 който май единствен ще тръгне при война защото е без компютър и електронно запалване хахахах:):)
  • 33 По доставката

    44 21 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    С бутафорната ти ламарина преди дни Русия качи на МКС един американски и един канадски астронавт.
    Начело с руснак.От 2012 САЩ нямат собствен космически кораб.Ясно ли е трол!
    Бегом марш до хоризонта! Гледай"анимацията" със полета и скачването.Аман от прости гербери

    Коментиран от #37, #41, #83

  • 34 Кофти за троловете

    17 15 Отговор
    Американски изтребител и транспортен самолет се сблъскаха край бреговете на Япония, съобщи агенция "Ройтерс".

    Коментиран от #72, #77, #84

  • 35 Много лоша новина

    18 14 Отговор
    Американски изтребител и транспортен самолет се сблъскаха край бреговете на Япония, съобщи агенция "Ройтерс".

    Коментиран от #73, #78, #85

  • 36 Бре нашите се издъниха

    17 14 Отговор
    Американски изтребител и транспортен самолет се сблъскаха край бреговете на Япония, съобщи агенция "Ройтерс".

    Коментиран от #74, #79, #86

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Ох защо

    15 14 Отговор
    Американски изтребител и транспортен самолет се сблъскаха край бреговете на Япония, съобщи агенция "Ройтерс".

    Коментиран от #75, #80, #87

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 и ракети на въглища

    17 25 Отговор
    Кузя на въглища пуши яко, танк на Червения площад яко сиво-черен дим. Сега и около ракетите също. Ясно, русия е завършила трансформирането на цялата си техника към работа с въглища.
  • 43 1944

    15 22 Отговор

    До коментар #8 от "Ушанков":

    динозаври от каменната ера са руско-турските ви братя.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Каунь

    15 15 Отговор
    Вероятности вероятности ех ако баба ми беше мъжка. Тия много ги е страх бре.убитаци.
  • 46 Сащ говна

    19 16 Отговор
    Сори ама сащ имат толкова неща който нарушават договора а пък си отварят устата върши долни астеройд да падне в белия дом пак ще обвинят русия. Сащ са истински цигани само те върши те

    Коментиран от #56

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 джи пи

    16 14 Отговор
    всяка дьржава си защитава както сметне за добре Американците да си ходят у тях Този пьт се заяждат не с когото трябва
  • 49 Усмихнат

    3 13 Отговор

    До коментар #7 от "Продавам":

    Явно ще си го пиеш сам,аз съм си на Джони,онова крачещото с черния етикет.
  • 50 Усмихнат

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "Марони":

    Завиждаааш,завиждааш...май,а? Айде ти се похвали с нещо.? Да драскаш глупости,чат пат можеш ама друго..друго можеш ли..?
  • 51 Крокодила Гена

    16 13 Отговор
    Още малко санкции и руския народ сам ще се справи с извратената КГБ паплач.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Румяна Костова

    16 13 Отговор

    До коментар #28 от "Borislav Popov":

    Националният химн на братската ваша Украйна се казва,,Ще не вмерла Украiна."Още не е умряла,но я чакат всеки момент,Направо се разчуствам като слушам как Попошенко пее с повод и без повод с дясна ръка на сърцето..
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 некойси

    15 14 Отговор
    Пряка заплаха и за нас, щото някои тиквеници резрешиха американски бази у нас.
  • 56 Преброяване на бесните язовци

    17 5 Отговор

    До коментар #46 от "Сащ говна":

    Твоята цел тук каква е? Да затвърдиш на 100% мнението на неутралните хора, че русофилите са неграмотна и злобна сган? Ако е така - успяваш.
  • 57 Вили

    15 6 Отговор
    Руснаците забравиха за ракетите Пършинг-2. Като започне надпревара печели този който има повече пари.
  • 58 Чукча

    10 14 Отговор
    За пореден път ви казвам не дърпайте мечката за опашката.четете история .а за тия , които не могат да четат, а пишат в герберски стил ще им кажа руснаците яко пият бавно запрягат но бързо яздят и много бият и още като пият пеят бойни песни , така че и пияни итрезви винаги са опасни
  • 59 kjl

    0 7 Отговор
    А западняците дето вкараха трансформърите прикрити като рена, мерцедеси, волва, .... и при нужда ще се превърнат в робоботи въоръжени до зъби в сърцето на така омразната Русия. Кара си Путин мерцедеса и изведнъж мерцедеса му става на непобедим робот с ракети в ръкавите. The end
  • 60 112

    11 8 Отговор
    Руснаците сега да не ревът че САЩ излизат от договора.
  • 61 Барчо

    8 13 Отговор
    За да е точно в статията е трябвало да допълни фразата: изпитана много над 5 500 км и малко под 500 км. На практика това изпитание не нарушава с абсолютно нищо тъпия договор, защото покрива абсолютно точно нормативите по него. Всичко останалото са празни приказки. Просто Кравария търси повод, прикривайки истинската причина. Надпревара за въоръжаване трябва да има, защото без него тя е загубена. Единственото, което крепи що годе икономиката и е износа на оръжието, останалите пера са капка в нея.
  • 62 Бай Георги

    11 16 Отговор
    Има ли нещо в което САЩ да не се бъркат и да не създават международни проблеми? Русия не може да сключва търговски отношения с европейските страни,за да не стане по-богата от САЩ! Не може да санкционира украинските кораби на малоумника Порошенко които нарушават границите на Русия! Не могат да подобряват старите си ракетни системи
    и да имат по-добри оръжия от САЩ,вбесявам се от политиката им и безмерната им наглост!!! Не мога да приема това как Тръмп и компания,не могат да разберат че международните търговски отношения са хиляди пъти за предпочитане,от малоумните заплахи към Русия? /Както и Порошенко който срина държавата си с водената от него политика/!
  • 63 gundarata

    2 12 Отговор
    БРАВО НА БАРЧО. И НА БАИ ГЕОРГИ ВОИСКАТА НИ Е НЕУКА ЗА ПОДОБНИ ВИДОВЕ ОРЪЖИЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
  • 64 Ото фон Бисмарк

    7 2 Отговор
    най великият гемански канцлер е дал следните насоки още през 19 и век.Всичко се повтаря
    1Даже най благоприятното развитие на война против Русия няма да доведе до нейния разпад.Дори да бъдат разделени пак ще намерят начин да се съберат
    2Превантивната война срещу Русия е опасна заради страха от смърта
    3.Русия е опасна със своята с мизерността н своите потребности.
    4.Невъзможно е да се победи Русия.В това се убедихме за стотици години.Русия сама може да се победи като и се предложат лъжливи ценности.
    5Никога не воювайте с руснаците на всяка военна хитрост ще отвърнат с непредвидима глупост.
    6Сключвайте съюзи с когото искате и воювайте срещу когото искате но не се докосвайте до руснаците
    7Войната между Русия и Германия е велика глупост именно заради тов ще се случи.
    8.Не си струва да се буди руската мечка
  • 65 Едо

    9 11 Отговор

    До коментар #29 от "ПУТЛЕРЧОК ФАСА":

    БЛАТНОТО ДЖУДЖЕ СИ ТИ! ПРИ ТОВА БЕЗРОДНИК! А ПРЕЗИДЕНТЪТ В. ПУТИН Е ЕДИН ДУХОВЕН ГИГАНТ, ПРАТЕНИК НА БОГА, ЗА ДА ВЪЗКРЕСИ РУСИЯ КАТО ПТИЦАТА PHOENIX ОТ ПЕПЕЛИЩАТА, КЪДЕТО Я ПРАТИХА ДВАМАТА РУСКИ БЕЗРОДНИЦИ М.ГОРБАЧОВ И Б.ЕЛЦИН, КОИТО ПРИЧИНИХА НА РУСКИЯ БРАТСКИ НАРОД БЕЗБРОЙ СТРАДАНИЯ! ДУХОВНОТО, АКО НЕ БЕШЕ ПО-ВАЖНО ОТ БИОЛОГИЧНОТО, СЕГА ЩЯХМЕ ДА СМЕ ПРОКЛЕТИ БЕЗБОЖНИЦИ! НО, ЕТО, СЛЕД 5 ВЕКОВНО ТУРСКО РОБСТВО, ПАК СМЕ СЪЩИТЕ!

    Коментиран от #76, #81

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Пръч достойний

    11 3 Отговор
    Късопаметни простаци, забравихте ли какви са научните и техническки възможности на САЩ? Освен това трябва да се знае ,че американците не са никак, ама никак страхливи хора!
  • 68 Фон Дьо

    5 12 Отговор
    Чудя се кой ми е изтрил публикацийката...Забравете за Пършинг-2..Мислете за Тополл-М,и тея ракети дето ги изстрелват от подводниците клас Ясен и Борей.......Бързо до магазина за памперсииииии...Сволочь....
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Експерт

    5 12 Отговор
    Русия може да загине , но няма да има кой да се зарадва на това .
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 говЕДО

    10 0 Отговор

    До коментар #65 от "Едо":

    Мъ да, и снажен е вовата, гений е направо, а рАЗИЯта возкресе като феникс, и е духовна, "с мисcиией ва всьом мире", а ти въобще не си подлога, истина ви казвам, мъ да!!!
  • 82 И твойта тоже

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "Майка ти":

    Олгинският трол се изтропа под новината N-mu път!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.