Last news in Fakti

16 Декември, 2018 14:50 2 752 6

Арабската лига скочи на Австралия

  • австралия-
  • ерусалим-
  • израел-
  • арабска лига-
  • тел авив

Лигата осъди решението на Канбера да признае Западен Ерусалим за столица на Израел 

Арабската лига скочи на Австралия - 1
Снимки: БТА/АР

Австралийското признаване на Западен Ерусалим за столица на Израел предизвиква изумление и е пристрастно, заяви генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гаит, цитиран от ДПА.
Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че страната му официално признава Западен Ерусалим за столица на Израел, но няма веднага да мести посолството си от Тел Авив.

Морисън също така обеща Австралия да признае бъдеща държава Палестина със столица Източен Ерусалим, веднага щом бъде намерено устойчиво двустранно решение за прекратяване на конфликта.

Направената от Австралия стъпка бе приветствана от Израел, но предизвика критики от други страни.
Признаването на Западен Ерусалим за столица на Израел и непризнаването на Източен Ерусалим за столица на държавата Палестина показва явно пристрастие към Израел, каза Ахмед Абул Гаит.

Австралийската позиция е непълна и затова буди нашето изумление, допълни той на форум в Обединените арабски емирства. Гаит призова австралийското правителство да коригира позицията си, за да бъде тя балансирана.

Австралия се присъедини към Русия, Панама и Чехия по въпроса за признаването на Западен Ерусалим като столица на Израел. Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп призна целия Ерусалим за столица на Израел и премести американското посолство в този град. Тази стъпка предизвика гнева на мюсюлманите и арабския свят.

Статутът на Ерусалим е един от най-деликатните въпроси в дългогодишния конфликт между израелци и палестинци. Палестинците настояват Източен Ерусалим - палестинска част на града, завладян през 1967 година и впоследствие анексиран от Израел - да бъде столица на тяхната бъдеща държава. Израел обявява целия Ерусалим за своя "вечна и неразделима" столица.

Арабската лига скочи на Австралия

Международната общност определя анексирането като незаконно и смята Източен Ерусалим за окупирана територия. Чуждестранните посолства се намират извън Свещения град, повечето - в Тел Авив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    16 5 Отговор
    Щом е анексиран защо няма санкции от "демократичната" общност начело със САЩ?
  • 2 5555

    8 3 Отговор
    През периода от 1955 г. до 1992 г. освен с Резолюции по палестинския въпрос, ООН излиза и с шестдесет и осем Резолюции по повод различни нарушения на женевските конвенции за човешките права (включително срещу палестинци), извършени от Израел, случаи на неправомерно нахлуване на територията на съседни и близки държави, както и много други форми на неспазване на международните мирни споразумения.

    Коментиран от #3

  • 3 Така е

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "5555":

    Това е доказателство че евреите го управляват както твърдят някои нищо че по 90% от гласуванията(последно за бежанците) има разминаване между Израел и ООН
  • 4 no name no face no number

    3 0 Отговор
    Нещата са много прости Израел управлява Сащ чрез федералният резерв, Сащ управляват ЕС чрез Германия. Елементарно Уотсън.
  • 5 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    САЩ имат СПЕЦИАЛНИ отношения с Британия/тя пък с още 50 държави от ,,БРИТАНСКАТА ОБЩНОСТ,,,/ В останалите има амерички бази....Смятайте колко държави НЕЗАВИСИМИ остават....
  • 6 баба

    0 1 Отговор
    Ако някой заговори за християнска лига, ще го обявят за расист.За арабите може. Избиха хиляди християни в Сирия и всички мълчахте. Колкото до палестинците: бяха ми състуденти, видях ги и харесах Израел. Поживейте с тях и после се разнежвайте.