Last news in Fakti

27 Март, 2012 13:23 2 169 1

Филм срещу екзекуциите на деца в Иран

  • иран-
  • екзекуции-
  • деца-
  • амнести интернешънъл-
  • смъртно наказание-
  • непълнолетни

В Иран се извършват екзекуции на деца и непълнолетни младежи – ужасяващо, но съвсем реално. Лъч надежда към мрачната картина идва от правозащитниците от Амнести Интернешънъл, които започнаха кампания за забрана на смъртното наказание.

Адвокат Мохамед Мостафаей от 14 години опитва да спасява младежи, осъдени на най-тежкото наказание. Успява да отмени екзекуцията на половината от тях – 20 от 40 момчета.

Като част от кампанията на Амнести, британският вестник „Гардиън“ разпространи кратък анимиран филм, който разказва историята на  Мостафаей и сърцераздирателната му работа.

5-минутното видео започва с разказ за живота на бъдещия юрист – трудно детство, лош баща, къртовски труд срещу прехрана. Един ден бедното момче мие прозорци и вижда как на площада се готви екзекуция. Докато „публиката“ се събира да види обесването на осъдения, Мохамед си го представя като груб и неприятен бияч. Оказва се уплашен до смърт младеж.

Шокиращата гледка преобърнала живота на  Мохамед. Той решава да стане адвокат, а от книгите разбира колко отчайваща е ситуацията в родината му.

Малцина адвокати в Иран се наемат да защитават дори непълнолетни подсъдими за престъпления, отреждащи смъртна присъда чрез обесване и замеряне с камъни.

Филмът продължава с историята на 17-годишния Бенур. При свада той убива друг младеж, обидил починалата му майка. На 2 декември 2006 година Бенур е осъден на смърт чрез обесване. Изпълнението на екзекуцията се отлага 6 пъти.

На седмия път в затвора идват родителите на жертвата, които Бенур моли на колене за прошка. Те остават непреклонни и сами дърпат стола под краката му.

Филмът, предоставен от „Гардиън“:

Днес Амнести публикува годишен доклад за екзекуциите по света през 2011 година.

20 от 198 страни разполагат със смъртно наказание и го използват. Въпреки намалението в броя на държавите, тревожно нараства тенденцията на зачестяване на екзекуциите в някои страни, които Амнести определя като "малка група".

В червения списък попадат Китай, Иран, Ирак, Саудитска Арабия и САЩ.

В страните от Близкия Изток смъртните наказания са се удвоили за една година в сравнение с 2010 година. В Иран, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен се извършват 99% от екзекуциите в региона.

САЩ е единствена страна от клуба на богатите (Г -8), която прилага смъртното наказание. Същото важи и за Беларус, единствена в Европа.  

В Китай екзекуциите са повече отколкото всички останали страни по света взети заедно. Пекин не съобщава бройката на осъдените на смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димо Димов

    0 0 Отговор
    НЕ на смъртното наказание !
    Страните , които го прилагат са средновековни и ВАРВАРСКИ !