Last news in Fakti

30 Март, 2012 09:28 1 293 0

Официално! Президентът на Унгария - плагиат

  • пал шмит-
  • унгария-
  • плагиатство
Официално! Президентът на Унгария - плагиат - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради обвиненията в плагиатство унгарският президент Пал Шмит изгуби докторската си степен на университет в Будапеща от 1992 година, предаде АП.

Скандалът избухна в началото на тази година, когато той беше обвинен в плагиатство от български автор. Според обвиненията, част от тезите му, озаглавена „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри“, съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 г. Благодарение на спортната дипломация Шмит се издига до заместник-председател на партията ФИДЕС, преди да бъде избран за държавен глава.

Той стана президент на страната през 2010 г., когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

Макар постът да е предимно церемониален, Шмит има ключова роля в реформите, осъществени от премиера Виктор Орбан.

 

Пал Шмит е един от водещите политици на ФИДЕС в Унгария.

Роден на 13 май 1942 г, той в младежките години се увлича по фехтовката, спечелвайки два златни медала на Олимпийските игри.

След падането на комунизма той влиза в политиката и е няколко мандата посланик. От 2009-2010 г. е бил заместник-председател на Европейския парламент. След това за кратко е председател на парламента на Унгария. По-късно е избран от парламента за президент с 263 гласа „за“ срещу 59 „против:. Полага клетва на 6 август 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА