Last news in Fakti

2 Май, 2012 14:59 965 0

Унгария има нов президент

  • янош адер-
  • унгария-
  • фидес-
  • виктор орбан
Унгария има нов президент - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатът Янош Адер бе избран за президент на Унгария. Парламентът на страната очаквано гласува доверие на Адер, който поема поста на подалия оставка Пал Шмит, предаде АП.

Оказа се, че през 1992 г. Шмит е изплагиатствал част от докторската си дисертация от нашия спортен специалист Николай Георгиев. Скандалът гръмна в началото на април, като в крайна сметна Шмит се поддаде на натиска и сдаде поста.

Така премиерът на страната Виктор Орбан номинира 52-годишния Адер. Днес 262-ма депутати подкрепиха кандидатурата му срещу 40, които бяха против. Социалистите и зелените бойкотираха гласуването.

Адер веднага положи клетва и ще поеме президентския пост на 10 май.

По този начин управляващата партия „Фидес“ ще може по-лесно да прокарва закони, без да се страхува от опасността от президентско вето. Позицията на държавния глава в Унгария е церемониална, но правото на вето и сезирането на Конституционния съд му позволяват да се меси в политическия процес.

Адер е сред първите в редиците на „Фидес“. Считан е за приближен на премиера Орбан. Той е и бивш депутат от партията, която и сега притежава мнозинство в законодателния орган на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА