2 Април, 2012 15:00 1 225 0

Плагиатски скандал свали президента на Унгария

  • пал шмит-
  • унгария-
  • президент
Плагиатски скандал свали президента на Унгария - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският президент Пал Шмит подаде оставка, предаде АП.

Това става дни след като миналата седмица ръководството на университета в Будапеща отне докторската му титла заради доказано плагиатство.

Скандалът избухна в началото на тази година, когато той беше обвинен, че част от тезите му в докторската дисертация „Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри“, съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 г. бил дипломат в Лозана.

Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира.

Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания, стана ясно при избухването на скандала.

Оставката на Пал Шмит е сериозен удар срещу премиера Виктор Орбан.

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

Виктор Орбан трябва да търси подкрепа от опозицията за избор на нов президент като гаранция за оставането си на власт.

 

Пал Шмит е един от водещите политици на ФИДЕС в Унгария.

Роден на 13 май 1942 г, той в младежките години се увлича по фехтовката, спечелвайки два златни медала на Олимпийските игри.

След падането на комунизма той влиза в политиката и е няколко мандата посланик. От 2009-2010 г. е бил заместник-председател на Европейския парламент. След това за кратко е председател на парламента на Унгария.

По-късно е избран от парламента за президент с 263 гласа „за“ срещу 59 „против:. Полага клетва на 6 август 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА