Last news in Fakti

30 Януари, 2019 12:50 1 734 1

Военните сонари стресират китовете

  • сонар-
  • кит-
  • кесонна болест

Морските бозайници могат да страдат от кесонна болест, предупреждават учени

Военните сонари стресират китовете - 1

По подобие на гмурците, клюномуцунестите китове могат да страдат от кесонна болест под въздействието на военни сонари, предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Те призовават да се ограничи използването на подобно оборудване в Средиземно море.

"Връзката между масовото излизане на някои видове китове на брега и използването на военни сонари със средна честота е съвсем ясна", заяви ръководителката на изследването от университета в Лас Палмас на Канарските острови.

Специалистите фокусирали вниманието си върху клюномуцунести китове. Тези морски бозайници, които прекарват голяма част от времето си под водата, са шампиони по гмуркане на голяма дълбочина и по продължително задържане на дъха. Излизането им на брега е смятано за масивно, когато два и повече екземпляра са намерени мъртви по крайбрежието в един и същ географски район в близки една до друга дати.

"Масовите излизания на китове на брега бяха много редки до 60-те години на миналия век, но рязко се увеличиха след разработването на военни сонари с честота 4,5-5,5 килохерца, които са използвани от военни кораби, за да откриват подводници", отбелязаха учените.

Между 1960 г. и 2004 г. са регистрирани 121 колективни излизания на клюномуцунисти китове на брега. Медицинската причина за смъртта на тези морски бозайници обаче бе установена едва след излизането на 14 от тях на брега на Канарските острови по време на морски учения на НАТО през 2002 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    12 1 Отговор
    Ако очаквате хората използващи това устройство да намират и да убиват други хора, да им домъчнее за китовете и да го изключат, не знам каква логика следвате.
Новини по държави: