8 Февруари, 2019 15:07 5 254 27

Китай е „новата империя на злото“

  • китай-
  • сащ-
  • империя на злото-
  • сенатор-
  • си дзинпин-
  • том котън

Вашингтон с обвинения към Пекин

Китай е „новата империя на злото“ - 1
Снимка: Shutterstock

Китайският президент Си Дзинпин изгражда "нова империя на злото", категоричен е влиятелният сенатор от Републиканската партия Том Котън, който посочва, че това се случва с помощта на наднационалните и дори американските корпорации, въпреки незачитането на човешките права от "комунистическия режим" в страната, пише електронното издание на вестник Washington Examiner. "Ние трябва да спрем компаниите ни от това да помагат на Китай да изгражда новата "империя на злото", призова политикът в рамките на реч в Института Хъдсън. "Това е въже от XXI век, което капиталистите продават, за да се обесят после на него".

Котън, който е част от комисиите по назначенията, разузнаването и въоръжените сили, не се посвени да посочи и имена, като "Thermo Fisher Scientific, която продава ДНК поредици, които Китай после използва за създаването на генетични досиета на своите етнически малцинства" и "Google, която извършва най-съвременни изследвания на изкуствения интелект в Китай и планира още по-големи инвестиции в тази страна". Президентът Роналд Рейгън използва израза "Империя на злото", за да опише Съветския съюз през 1983 година. Изявлението на Котън привлича вниманието към аналогията, която американските служители виждат между съперничеството със СССР и съвременните отношения между САЩ и Китай, които са влезли във фаза на "студената война", според един виден служител на ЦРУ.

Републиканецът от Арканзас излезе с твърдението си, докато обсъждаше бруталните репресии на Китай над уйгурското етническо малцинство, което според него предвещава още по-войнствени постъпки срещу САЩ. "Китай има план за света и е толкова конкретен, колкото и затворническите килии, в които се хвърлят несъгласните", заяви сенаторът. "Не се заблуждавайте: бруталната полицейска тактика в Синцзян не е просто нападение срещу местните хора в тази провинция, въпреки че това със сигурност е така. Това е също нападение срещу американския световен ред и обезпокоително предчувствие за алтернативен световен ред - един контролиран от Китайската комунистическа партия и този, който завършва в Стая 101".

Последната фраза се отнася до 1984 на Джордж Оруел и не само Котън вижда подобни опасности в използването на технологиите на Китай за вътрешни репресии и външен шпионаж. Речта на сенатора се състоя само няколко минути преди дискусията в друг мозъчен тръст за технологичните заплахи от правителството на Си, което въведе режим на високотехнологичен надзор в провинция Синцзян, населена с уйгурски мюсюлмани, допълва агенция Фокус.

"Това трябва да ни даде информация относно начина, по който страната ще използва данните в бъдеще", каза Роб Страйер, заместник-помощник държавен секретар и експерт по киберсигурност, по време на разговор в Центъра за стратегически и международни изследвания. "Би било наивно да се мисли ... че (Китай) ще се отнася към нашите граждани по-добре, отколкото към собствените си граждани". САЩ и съюзническите държави все повече се тревожат за използването на китайските технологии в западните телекомуникационни индустрии, особено за популярността на производителите на смартфони Huawei и ZTE. Американските законодатели определиха телекомуникационните компании като потенциални активи на китайските шпионски служби още през 2012 г., което напоследък доведе до призиви компаниите да бъдат блокирани от западните мрежи. Спорът повдига перспективата китайските компании да бъдат изгонени от западните комуникационни системи, разрешиха правителствени служители, въпреки че не обявиха "технологична студена война" на Пекин.

"Не вярвам, че САЩ ще позволят неограничено присъствие в нашата телекомуникационна мрежа на компания, контролирана от чуждестранна сила, с която имаме дългосрочна стратегическа конкуренция и която е съмнителна правова държава", заяви Джон Костело, от Департамента за вътрешна сигурност и водещ стратег в Агенцията за сигурност и киберсигурност на инфраструктурата, заяви в CSIS. "Не вярвам, че някой иска раздвоена система, но трябва да запазим националната си сигурност и принципите си като нация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    81 1 Отговор
    еййй изплюхте го най-сетне - "американския световен ред"

    Коментиран от #3, #21

  • 2 Коментара

    37 4 Отговор
    Болни мозъци, да ходят на Луната... там ще са те и "империята на злото " на зелените човечета.
  • 3 Коментара

    59 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Това с "американския световен ред" някой ден ще ги удари като бумеранг. Само дано не затрият света от безпомощност.
  • 4 Хк+йххххйххх

    36 1 Отговор
    За САЩ да. За другите не.
  • 5 Borislav Popov

    10 46 Отговор
    Русофилнята да не бърза да беснее от кеф, защото жълтите отдавна са си харесали Сибир.

    Коментиран от #18, #20

  • 6 Иманяр

    15 1 Отговор
    Грабвам кирката и лопатата и към Китай
  • 7 империята на злото сащ

    22 1 Отговор
    понеже място не може да намери на ебания си гъз и току каже на магарето "ЧУШ"... тъй тя Минке, ще седят отстрани и ще наблюдават големите със страхопочитание! )))
  • 8 Каракуд

    35 2 Отговор
    За да има “зло”, трябва да същесъвува и “добро”. Ако Китай е империя на злото, то САЩ ли е империята на доброто???
  • 9 ****

    42 2 Отговор
    А тези са империята на доброто,и колко добрини направиха по света.Само като знаем от какви качественни хора е създадена тази държава,от най долните отрепки,измета на света,как да не им повятваш,че говорят самата истина.
  • 10 Америка е клозет

    44 8 Отговор
    руската мечка пази Китай военно защото е най-мощната военна сила в света на Китай тази руската мечка икономически защото скоро ще бъде най-мощната икономика в света!белите дни за краварника леко-полеко свършват и за да успеят трябва да всеят раздор между Русия и Китай! дано силите на злото да не успеят! Бог да пази Русия и Китай!
  • 11 123

    24 0 Отговор
    Империя на злато е, щото много злато трупа.
  • 12 mediator37

    38 1 Отговор
    А като почнат след две години да добиват въглеводороди от Южнокитайско море и като стигне руската тръба от Тюмен до Китай, а тя отдавна се строи- мачът вече е свирен. То и сега вече е късно да рипат хамериканците. Отърваха дракона.
  • 13 Пешо Балкански

    41 1 Отговор
    Краварите реват защото алчните ЧИФУТИ милиардери изпускат кокъла и вече няма да са разюздания пиян кравар ,който си мисли че може да прави каквото поиска на всяка точка на земята .Пиянството им трябва да има край .И то вече е факт.
  • 14 Kcaniba

    38 1 Отговор
    Жидовските нацисти си признаха за Нов Ред, като хитлер навремето!!!
    Та кои са империята на злото!??
  • 15 Така де

    27 0 Отговор
    Олигофренясалите американски политици се чудят с какви войни и конфликти да се занимават за да изкарат някой лев, защото са толкова прости и некадърни, че в лайната има повече смисъл от тях!!! Тия американски утайки трябва публично да се бесят!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ТОЧКАТА

    25 0 Отговор
    защо ли ,,империите на злото,,все с ваша помощ стават такива........
  • 18 Съюза

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    И аз съм си харесал един остров в Гърция ама само го харесвам.
  • 19 Провинциалист

    21 0 Отговор
    А америка е империя на справедливостта,на алтриузма и на добросъседството.За вас може за другите не,като крадете петрола на другите народи,налагате им вашата "демокрация",налагате им вашите джендърски идеали няма проблем.Но ако другите народи чрез своята дисциплина и труд почнат да живеят добре,о не става,вие сте империята злото.Когато средния американец кара кола 5-6 хил.кубика,няма проблем, но ако и друг човек по света иска да има малоллуражка дори,о това е много лошо.
  • 20 Големи неприятности в малкият Китай

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Китай, по са си харесали Калифорния. Имат цели квартали с население колкото два три щата.
  • 21 Експерта

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    ИМА НЕЩО ВЯРНО В ТОВА. ЖЪЛТИТЕ ХОРА СА ФАЛШИВИ.
  • 22 Дядо Вангел

    3 6 Отговор
    Господа и дами в неистовата си омраза към америка, пропускате да прозрете истинската опасност. Това, което има пред вид сенатора е редът по който фунционура свободния демократичен свят и който харесва ви или не е доминиран от САЩ. Не става въпрос дали е перфектен, със сигурност не е, но това, което се надига в комунистически Китай е глобална заплаха за целия свят. Заплаха пред, която САЩ ще ви се стори пиленце. В момента населението на огромен регион в Китай е наблюдавано и контролирано като в гигантски биг брадър. Чрез сканиране на ретините, пръстови отпечатъци за достъп навсякъде. Наистина като в книга на Оруел. От 2000 г над милион Фалун Дафа практикуващи са избити в болници за трансплантации в Китай, като органите им са отстранени докато са живи, често без упойка. Тибетците, преследвани по същия начин, християни.... Това което ККП се стреми да наложи по света е глобален контрол.
  • 23 Франц Кафка

    1 2 Отговор
    Една империя на злото умря и се превърна в империя на лъжата ..
    Всяка империя рано , или късно се превръща в нещо друго

    Коментиран от #24

  • 24 Kcaniba

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Франц Кафка":

    бавно умира, декрадира - империята на злото фащ
  • 25 цунг лап глът

    2 2 Отговор
    Сибир е налазен вече от Китайските братушки Връщане няма Бавно но сигурно продължават напред
  • 26 емо

    3 0 Отговор
    Не знам дали Китай е "империя зло " но със сигурност знам, че Америка е "Световно зло".

    Коментиран от #27

  • 27 Кимчо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "емо":

    Ти кво искаш от ФАЩ държава създадена от отрепките на света убийци крадци гейове проститутки избили кореното население на Америка,изтрепали стотици хиляди цвилни жители и много деца с атомни бомби в японските градове Хирошима и Нагасаки разсипват с подлост и войни много мирни държави,това са ФАЩ гнездото на злото престъпниците против човечеството...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания