Last news in Fakti

20 Февруари, 2019 09:23 2 559 12

Шпионски скандал между Скопие и Белград

  • шпионски-
  • скандал-
  • нато-
  • служби-
  • сърбия-
  • северна македония

Тежки обвинения от Сърбия към Северна Македония

Шпионски скандал между Скопие и Белград - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Скопие се оказа в центъра на пореден (медиен) шпионски скандал. Първи запали искрата министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин, който определи столицата на Република Северна Македония като център на антибелградската дейност на чуждестранните разузнавателни служби, предаде агенция "Фокус".

„Скопие е това, което някога беше Будапеща - център на разузнавателните дейности срещу Сърбия“, подчерта Вулин. Според военния министър на Белград, столицата на югозападната ни съседка е мястото, откъдето идват финанси и подкрепа за „доносници и измамници от целия регион, за политици, които вярват, че да си сътрудничиш с чужденците е единственият начин да вземеш властта“. И докато в Белград се опасяват за кроенето на антисръбски планове в Скопие, то самите македонци се притесниха от възможността съседната им страна да е внедрила шпиони в редиците на властта.

По информация от вицепредседателя ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, НАТО изисква от Скопие да извърши кадрови промени в Министерството на отбраната, за да стане член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Искането е за отстраняването от длъжност на голям брой хора, които заемат висши постове в кабинета на Радмила Шекеринска, в Генералния щаб и във военното разузнаване, и които имат „дълбоки лични, семейни, оперативни и политически връзки с Република Сърбия“. Тези сътрудници на чуждестранни външни служби следва да бъдат отстранени от служба, за да бъде Македония надежден партньор, са призивите от Алианса, които според медиите са отправени към Скопие. Македонският министър на отбраната Радмила Шекеринска заяви, че няма сръбски шпиони в кабинета си.

Министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринка увери, че нито в кабинета ѝ, нито в Генералния щаб има разузнавачи, които сътрудничат със служби на страни извън НАТО. В изявление за скопския вестник „Независен“ Шекеринска обясни, че след подписването на протокола за членство в НАТО, Скопие само е поискало от международните партньори помощ в провеждане на процедура за проверка на служителите. „Нито от НАТО са ни изпращали екип за проверка, нито са ни молили – писмено или устно – да освободим или заменим военнослужещи, за които се твърди, че са сътрудничили с чужди, главно със сръбските служби", поясни министърът на отбраната на югозападната ни съседка. Реакцията ѝ е на изявление на вицепредседателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски, че са получени указания от НАТО към армията, с предупреждение, че има хора с изключително високи постове в кабинета на Шекеринска и в Генералния щаб, които са сътрудници на чуждестранни служби.

По информация от вицепредседателя ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, НАТО изисква от Скопие да извърши кадрови промени в Министерството на отбраната, за да стане член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Уточнява се, че става въпрос за отстраняването от длъжност на голям брой хора, които заемат висши постове в кабинета на Радмила Шекеринска, в Генералния щаб и във военното разузнаване, съобщава близкото до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопско електронно издание „Курир“, като подчертава, че хърватските медии потвърждават твърденията на Николоски, предаде Епицентър.

Ръководството на Министерството на отбраната на Македония в момента се състои от хора с дълбоки лични, семейни, оперативни и политически връзки с Република Сърбия, привежда изданието заключение в статия на вестник „Хрватска Данас“. Държавен секретар в Министерството на отбраната е Драган Николич, син на бивш офицер от Югославската народна армия (ЮНА). Освен ангажимента към партията и за насърчаване на хора, близки до СДСМ, той няма съществен принос за МО, пише хърватското издание, като допълва: „Държавен съветник, а също и най-близкият сътрудник на министъра на отбраната Радмила Шекеринска и главен експерт „Човешки ресурси“ е Мирослав Стояновски, бивш капитан на ЮНА по време на агресията срещу Хърватия и окупацията на Вуковар, обвинен в убийството на невинни граждани. След окупацията на Вуковар той е повишен в пост майор в тогавашната ЮНА. Началникът на военното разузнаване Горан Василевски е човек, свързан със сръбската армия, което отново е пряка причина дълго време да не получи сертификат за сигурност“.

Въпросът, зададен от хърватските медии, е дали Македония ще има такава организационна структура, която очевидно е свързана с партньор, който не е член на НАТО, и дали в този случай Република Сърбия може да бъде истинският партньор на всички останали членове на НАТО, особено в Хърватия? Николоски наскоро предупреди за картината, като отбеляза, че до армията са достигнати указания на НАТО, че има хора на изключително високи постове в кабинета на Шекеринска в Генералния щаб на армията, които са сътрудници на чуждестранни външни служби и поради тази причина следва да бъдат отстранени от служба, за да бъде Македония надежден партньор.

Според сръбския министър, столицата на Македония е станала мястото, откъдето идват финанси и подкрепа за „доносници и измамници“ от целия регион, за политици, които вярват, че да си сътрудничиш с чужденците е единственият начин да вземеш властта. „Силната позиция на президента Александър Вучич, че Сърбия няма да приема нареждания от посланик, го постави под пряко нападение на службите. Скопие се превърна в пространство, от което те стартират и от което те ще започнат атаки срещу Сърбия“, заяви той пред „Вечерне новости“. Вулин отправи тези тежки критики към македонското правителство след срещата на премиера Зоран Заев с един от лидерите на сръбската опозиция Драган Джилас в Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Rukaisho

    11 1 Отговор
    Българска Македония
  • 2 Мата Хари

    8 8 Отговор
    Македония се превърна в Косово 2 в Европа! На мат икономика продажни са албанците започват да преобладават.
  • 3 Византиеца

    4 15 Отговор
    И българи и македонци все ближат грешния.
  • 4 Киро

    17 11 Отговор
    Айде, почна се!

    Македония влиза в НАТО и веднага подлогите на Путю се активизираха!

    Чиба и вън, гонете всички про-сръбски мекерета, чистете си държавката и скоро пак ще сте наясно, че сте Българи.
  • 5 Кико

    8 5 Отговор
    При нас Президента е на заплата на Русия, Волен и той се реди на опашката. От БСП гледа в захлас към звездата на Кремъл. И какво от това, всичко е по мед и масло
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мирослав

    11 1 Отговор
    УДБА-шите са на път да бъдат натирени от службите за сигурност и Белград започва да вие на умряло. УДБА изпуска контрола и реве. Кеф.
  • 8 Усташа

    15 2 Отговор
    Сръбските кучета газ пикаят

    Коментиран от #12

  • 9 Политолог

    13 1 Отговор
    Белград и Москва са бесни, че Македония ще бъде приета в НАТО. Това е цялата истина
  • 10 Пияна рашка

    13 1 Отговор
    Вместо да са доволни, че Македония е с нас, тъпите русофили кръв серът, нали СССР ги правеше македонци на сила.
  • 11 Пияна рашка

    8 1 Отговор
    Вместо да са доволни, че Македония е с нас, тъпите русофили кръв серът, нали СССР ги правеше македонци на сила.
  • 12 Четник

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Усташа":

    Знаеш ли кои е бил Усташа Прост?
    То беше един прост човек, които писаше глупости тук.
Новини по държави: