Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 10:10 1 457 7

Хиляди румънци подкрепиха магистратите

  • румъния-
  • протест-
  • магистрати-
  • съдии-
  • хиляди

Голяма част от прокурорите и съдиите обявиха, че спират работа

Хиляди румънци подкрепиха магистратите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди румънци скандираха снощи в Букурещ и други градове в подкрепа на магистратите, които се противопоставиха на измененията в процедурата по назначаване на висши прокурори като посегателство срещу независимостта на съдебната власт.

Измененията бяха оповестени във вторник от правосъдния министър Тудорел Тоадер под формата на извънредно постановление без предварително обществено обсъждане.

В отговор голяма част от прокурорите и съдиите обявиха, че от следващата седмица спират работа, освен по най-належащи случаи. Поканата на премиера Виорика Дънчила за диалог бе отхвърлена от магистратите. Броят на демонстрантите, които се събраха в столицата в тяхна подкрепа, е близо 7000, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    5 4 Отговор
    И десетки хиляди пък не подкрепиха
  • 2 егаси

    14 3 Отговор
    заради това румънците са пред нас . Там имат магистрати които наистина вършат работата си съвестно а има и общество което ги защитава от посегателства на корумпираните политици.румънците се интересуват от държавата си а не коя партия с колко процента щяла да победи на изборите.
  • 3 адвокат влачи диря няма

    7 1 Отговор
    Не знам там кои протестират, но тука пискат мишоците щото им разбутаха мишовината.
  • 4 56789

    8 1 Отговор
    Магистратите както у нас, така и в Румъния не са независими и за да твърдиш обратното, значи не си искрен. Много грабители на държавно имущество остават безнаказани, потулени, разчитащи на безнаказаност и свикнали с такава през годините на тоталитаризма именно поради този факт. Трябва да мине доста време, преди съдебната система в пост тоталитарните държави да стане независима. В момента се правят плахи опити у нас, но известен е фактът че нов съд със стари магистрати няма да се получи. Също като с бардака.

    Коментиран от #5

  • 5 е то е

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "56789":

    ясно , че абсолютна независимост няма...тогава си е своеволие НО идеята е съдебната система да е независима ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И УПРАВЛЯВАЩИТЕ защото иначе няма как да се борят срещу корупцията в управлението. В България съдиите имат отделен бюджет който не се одобрява от правителството....главният прокурор не могат да го сменят.....съдиите ако са честни също няма как да им навредят от управляващите НО ЛИПСВА ЖЕЛАНИЕ
  • 6 патриотъ

    8 1 Отговор
    Ние никога не можем да бъдем такива,защото сме мърша,а не народ!
  • 7 Той

    1 0 Отговор
    Левски го е написал в тефтерчето си за нас. НАРОДЕ???? И то с четири въпросителни има документи проверете.
Новини по държави: