Last news in Fakti

16 Март, 2019 19:31 2 385 22

Сърбия отрича Тарант да е имал връзка с държавата

  • брентън тарант-
  • нова зеландия

През 2018 година той е направил и 6-дневно посещение в България

Сърбия отрича Тарант да е имал връзка с държавата - 1

Терористът Брентън Тарант не е имал връзки със Сърбия. Това заяви министърът на вътрешните работи на страната Небойша Стефанович в интервю пред РТС.

Стефанович определи акта като безумен. Сърбия осъжда остро случилото се.

Силовият министър на съседна Сърбия също така заяви, че е наясно пред какви предизвикателства може да бъде изправена сигурността на страната. Това налагало сериозно международно сътрудничество, по думите му.

Припомняме, че вчера първият дипломат на страната Ивица Далич също беше категоричен, че Сърбия най-остро осъжда този брутален акт.

Нападателят, който уби 49 души и рани поне още толкова в 2 джамии в град Крайстчърч, Нова Зеландия, беше написал на оръжията си и амунициите си надписи, сред които такива както на български, така и на сръбски език.

Това стана повод в западната ни съседка да се смята, че е възможно скоро страната да стане обект на подобни терористични атаки.

Анализатори в страната също така изразиха обезпокоението си поради това, че терористът е слушал и сръбска музика в автомобила си, преди да започне да избива невинни хора.

Стана ясно, че 28-годишният австралиец изпитва почит към исторически личности и събития, които са се случили срещу нашествията на Османската империя. Това била причината и за неговата разходка из Балканите.

Както вече разбрахме от българските власти, Тарант е бил в Сърбия през 2016 година. Той влязъл в страната от Черна гора или Босна и Херцеговина. Прекарал там известно време.

През 2018 година той е направил и 6-дневно посещение в България, като е обиколил няколко български града - Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Банско, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско, Перник, София. Нападателят бил и до Шипка.

Спрямо последни данни терористът отседнал в малък хотел в София за 2 нощувки, намиращ се в близост от летището.

По-рано днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че Тарант е бил в страната ни като турист - той обикалял исторически обекти, свързани с Освобождението.

По думите на Иванов посещението на австралиеца Тарант в Бъглария не е било свързано с терористична дейност. Тази информация беше заявена и вчера от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг след извънредната среща на службите за сигурност у нас в Министерски съвет, свикана от премиера Борисов във връзка именно с надписите на български език на оръжията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мишени бг

    26 6 Отговор
    Сърбите подхождат умно, а не като нашите управници "умници", които с тези "новини" всячески се стремят да набъркат името на България в това и да ни превърнат в мишена за отмъщение на фанатизираните мюслита ! От тъпи герберасти и техните лакеи, какво др. да очакваш ?

    Коментиран от #5

  • 3 Сенер Левент

    13 5 Отговор
    За съжаление, Ердоган с политиката си към екстремните ислямисти и крайната му реторика срещу Запада, ни превърна в жива мишена.
  • 4 Тарант

    12 6 Отговор
    Е гордост за България и Румъния
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аха

    10 0 Отговор
    нашенските ;величия; квичат ,защото има възможност за репресии и нови ;закони ; срещу Българите или Народа ,както щете
  • 7 Бай Иван

    2 6 Отговор
    А наще журналя го възхваляват
  • 8 гост

    9 5 Отговор
    Насилие в името на религията, всеки трябва да има свободната воля на изповядването и.Всички ще застанем скоро пред създателят ни и ще отговаряме за действията си.Нима Христос ни е учил на насилие,та нали като убиеш човек нарушаваш Божията заповед:Не убивай.Как би се оправдал човек за подобни действия?Нима нямате мюсюлмани за приятели, аз имам и не се срамувам от това.
  • 9 History

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "exexex":

    "turkofagos".....Никитас Стамателопулос, по-известен като Никитарас или Туркофагос, 1781-1849, вожд и лидер на гръцката революция от 1821, русофил. Тъй като много турци паднали от ръката му, хората му го наричали Туркофаго(този който "яде" турци).
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трапезундска империя

    5 3 Отговор
    След атаката Ердоган се страхува толкова много, че вече е започнал да се оттегли. Беше обещал на будалите турци да направи Света София джамия. Но днес той каза че това е политика, бла бла, ще видим, бла бла, и сбогом джамия!
  • 13 Misho

    5 4 Отговор
    Брентън Тарант завинаги един от нас
  • 14 Strongyli Megistis

    7 4 Отговор

    До коментар #10 от "KARDJALISTAN":

    Това момче, Брентън, ви даде голям подарък, турци. Той ви научи само за един ден, история, география, гръцки, български, сръбски.. Трябва да му благодарите.
  • 15 Разрушителя

    2 4 Отговор
    Брентън е един от легионите, мильони.... Пантеон на честта!
  • 16 Jonson

    4 5 Отговор
    Брентант Тарант бог да те благослови
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 vasik atanasova

    2 1 Отговор
    сърбите не дават никаква информация
    кратко и точно

    Коментиран от #21

  • 20 Osmanlı torunu

    2 5 Отговор
    Брентът като видял разбитите пътища в България помислил че са бомбардирани от Османската империя,горкия колко мозък има в главата.
  • 21 Yavuz

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "vasik atanasova":

    Сърбите ядоха веднъж попарата акъла им дойде вече ,
  • 22 Гостъ

    3 0 Отговор
    Нашите политици трябва само да гледат какво правят Сръбските политици и да ги копират. Кой ги кара да намесват името на държавата в такова варварско престъпление. Нека да помислят ще имат ли поне една полза от това изказване.
    Сърбите най веоятно се радват по-вече от всички на това което е станало в Нова Зеландия, но се държат като истински държавници.
Новини по държави: