19 Април, 2012 13:31 1 074 2

НАТО да прати силен сигнал към Западните Балкани

  • николай младенов-
  • нато-
  • западни балкани-
  • мвнр-
  • сърбия-
  • босна
НАТО да прати силен сигнал към Западните Балкани - 1
Снимка: БГНЕС

Подготвяната среща на НАТО в Чикаго трябва да даде ясен сигнал, че вратата на Алианса остава отворена - това е силен мотив за страните да се реформират. Пример за това е Босна и Херцеговина, която постигна важно вътрешнополитическо съгласие, за да се приближи към НАТО. Това заяви министър Николай Младенов в Брюксел на заседание на Североатлантическия съвет, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Младенов се застъпи за скорошно стартиране на Програмата за действие за членство на Босна и Херцеговина, защото "сега е наш ред да окуражим техните усилия". Министърът подчерта, че подкрепата за Босна и Херцеговина ще е добра новина и за целия регион. Силната ангажираност на България с бъдещата евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани и в частност на Босна и Херцеговина бе потвърдена на инициирана от министър Младенов среща по Босна и Херцеговина с участието на група страни-членки.

 
"Историята на 15-годишните отношения между Алианса и Русия и напредъкът на практическото ни сътрудничество са достатъчно стабилна основа за засилване на взаимодействието по всички аспекти на нашето партньорство, включително и по тези, по които мненията ни се различават", отбеляза българският външен министър на Съвета НАТО-Русия. Като такива области той очерта Грузия и Сирия, отбелязвайки същевременно постигнатия общ напредък по Афганистан. Ние сме демократични държави и затова трябва да подкрепяме правото на сирийския народ да избира своето управление, заяви Николай Младенов. Той призова за пълно прилагане на плана на Кофи Анан за Сирия.
 
На заключителното заседание с участието на  държавите извън НАТО с принос към ISAF външните министри потвърдиха ангажиментите от Лисабон за завършване на прехода и предаване на отговорността за сигурността на Афганистанските сили за сигурност /АСС/. Обсъдено бе  продължаването на подкрепата за страната и след края на 2014 г., главно чрез подготовката и обучението на АСС и финансовата им поддръжка.
 
В рамките на Съвета министър Младенов разговаря в отделни срещи с колегите си от Австралия, Грузия и Гърция. Заедно с министър Ангелов се срещнаха и с министрите на външните работи и на отбраната на Турция.
 
Срещата в Брюксел на равнище министри на външните работи и на отбраната беше важен етап в подготовката на Срещата на върха на Алианса на 20-21 май т.г. в Чикаго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марков

    1 0 Отговор
    НАТО да прати силен сигнал към Западните Балкани
    Спестените бомбардировки над Кадафи за тях ли става въпрос? За Сирия не им стигат и за това тука ги пращат тия сигнали.
  • 2 Васил

    1 0 Отговор
    Да го д*ха нато :Д