Last news in Fakti

30 Март, 2019 09:45 1 954 7

Тереза Мей не се отказва! Иска ново гласуване

  • тереза мей-
  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес

Премиерът се надява да върне своя проект за Брекзит отново в парламента през следващата седмица

Тереза Мей не се отказва! Иска ново гласуване - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Тереза Мей се надява да върне своя проект за Брекзит отново в парламента през следващата седмица, след като той бе отхвърлен за трети път в петък от депутатите, пише The Guardian. Тя намеква за вероятността от общи избори, тъй като парламентаристите „са стигнали до предела“ на процеса Брекзит. Те може да се обявят, ако парламентът пак не се съгласи с нейните предложения.

Макар че в сряда победеният британски министър-председател с драматичен жест обеща да предаде ключовете от "Даунинг Стрийт" 10 веднага, ако колегите ѝ тори подкрепят отхвърлянето на споразумението, парламентът гласува срещу това в петък с 344 срещу 286 гласа.

Вотът в Долната камара на британския парламент се проведе в деня, когато Обединеното кралство се очакваше да напусне ЕС, а площадът пред Уестминстър беше препълнен от протестиращи привърженици на Брекзит.

Цяла поредица от консерватори, поддръжници на напускането на ЕС, които на два пъти гласуваха против нейната сделка, като Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, промениха мнението си и бяха готови да я подкрепят. Но тъй като лейбъристите не пожелаха да сменят позициите си, а Демократичната юнионистка партия и нейните 10 депутати неумолимо продължаваха да са в опозиция, за Мей никак не беше лесно да си осигури мнозинство.

Резултат беше чувство за слисващо недоверие в Уестминстър. На въпроса какво следва оттук насетне, източник от правителството отговаря на вестник съвсем кратко и ясно: „Последният да излезе, изгасете светлините.“

Веднага след като бе обявено поражението Мей заяви на депутатите: „Решението на Камарата ще има печални практически последици. Присъдата е че Обединеното кралство е длъжно да напусне Европейския съюз на 12 април. Само след 14 дни.“

Според сделката, която бе договорена с европейските лидери в Брюксел миналата седмица, ако Мей прекара своя проект в парламента, Брекзит щеше да се отложи до 22 май. Сега тя ще трябва да се върне в Брюксел и на 10 април да се свика спешно среща на върха на Европейския съвет.

Тереза Мей не се отказва! Иска ново гласуване

27-те държави от ЕС очакват Мей да ги помоли за по-голяма отсрочка – това ще изисква от Великобритания да участва в европейските избори през май – или само два дни по-късно да се съгласи на Брекзит без сделка. Помощниците на Мей обаче разчитат, че все още и датата 22 май ще се разиграе като карта в преговорите, ако следващата седмица се приеме нейното предложение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мей би или не би

    5 1 Отговор
    Закриваййййй !
  • 3 Ама честно

    10 0 Отговор
    Тази не ви ли прилича на роднина на Мистър Бийн?

    Коментиран от #4

  • 4 Диамантената ръка

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ама честно":

    Тя му е майка
  • 5 Добре де честно

    4 0 Отговор
    Не ми прилича на Мистър Бийн, прилича ми на френски ключ.
  • 6 проф. Иво Христов

    2 0 Отговор
    Ние може да сме 80% дебили, ама във Великобритания ще гласуват едно и също нещо, докато не станат 100% дебили!
  • 7 Niko

    0 0 Отговор
    Тая много нагла.
Новини по държави: