Last news in Fakti

2 Април, 2019 11:37 5 094 57

НАСА: Тръгваме към Луната

  • луна-
  • наса-
  • джим брайдънстайн

Шефът на космическата агенция иска двама или повече астронавти да кацнат на Луната след 2024 г.

НАСА: Тръгваме към Луната - 1
Снимка: Shutterstock

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза, че неговото управление си е поставило за цел на първо време един астронавт да кацне на Луната до 2024 г., предаде АР.

Брайдънстайн допълни, че НАСА допуска възможността да увеличи после екипажа на спускаемия лунен модул до двама души. Той заяви, че задачата е да се осигури връщането на САЩ на Луната на постоянна основа. Ръководителят на НАСА призна, че на него лично му харесва идеята два екипажа да се спуснат веднага на Луната и най-вече му харесвала идеята те да се спуснат от двете страни на естествения спътник на Земята.

Окололунната станция Лунар гейтуей, която е замислена като многофункционален център за командване и за многократно използване, ще позволи осъществяването на подобни дейности, каза ръководителят на НАСА, визирайки едновременното кацане на два или повече екипажа на Луната.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изрази пределно ясно позиция, че следващият мъж и първата жена, които ще стъпят на Луната, ще бъдат от САЩ, каза Джим Брайдънстайн. Той уточни, че станцията Лунар гейтуей няма да прилича на поетапно изграждаща се Международна космическа станция и ще бъде предназначена за скорошно кацане на американци на повърхността на Луната.

През февруари Брайдънстайн каза, че американският проект за връщане на Луната ще включва не само станцията Лунар гейтуей, но и цяла инфраструктура, свързваща Земята и Луната, включително обитаеми модули на самата Луна.

По думите на Джим Брайдънстайн всички заинтересовани страни ще могат да участват в проекта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    13 38 Отговор
    Няма да им е сефте да ходят на луната,въпросът е мужиците кога ще престанат да я гледат само през прозореца.

    Коментиран от #4, #6, #40

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Емил

    43 8 Отговор
    Нали вече бяхте там преди 30 г. - трябва да знаете пътя! Или онова, предишното ходене, беше само на кино?! Защо отлагате за след 5 години?!

    Коментиран от #9, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Най-после

    24 8 Отговор
    Този път може пък наистина да стъпят.

    Коментиран от #7

  • 6 Д-р

    16 5 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Пий лопедиум , излез от тоалетната !
  • 7 Жхх ъх

    28 5 Отговор

    До коментар #5 от "Най-после":

    Ако са кацали що сега им трябва време????да вадят Сатурн 5 и да тръгват

    Коментиран от #12

  • 8 Borislav Popov

    29 5 Отговор
    Зор братче , зор ! Трябва да прикриват следите ! Някой все пак трябва да кацне и да забие знамето. Само не ми е ясно как ще ходят до там ? Ще викат Джони пешеходеца ???
  • 9 Borislav Popov

    29 5 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Ма не са бил там преди 30 години а преди 50 години ? Пита се - как преди половин век са имали техническата възможност да стъпят на Луната , а сега не могат да стигнат до МКС ????

    Коментиран от #20

  • 10 Електрошок

    13 3 Отговор
    Теа не на нас.Ние ганьовците много добре знаем,че земята е плоска и американците не са стъпвали на луната.
  • 11 Само питам

    6 21 Отговор
    100% от руската измет не вярва, че човек е стъпил на Луната. Добрата новина е, че така мислят едва 9% от населението на България! https://fakti.bg/bulgaria/366938-8-ot-balgarite-smatat-che-zemata-e-ploska

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 1944

    6 21 Отговор
    руските сабаки само ще вият към луната.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ставрю

    15 4 Отговор
    Кога? Да!!! Ко рече? 2024 ще кажат че отлагат за 2030 година и така. Ами на Марс кога....?
  • 17 гост

    19 6 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Преди 50г, а не 30г. Тогава в рамките на 6г. от провал след провал изведнъж изпълняват полети с астронавти на всеки 3 месеца, като кацанията на Луната са 7г. след заявката за това. Имайте предвид, че дотогава САЩ не са имали пилотирана мисия с астронавти в орбита на Земята и всичко е трябвало да се учи. Сега излиза, че макар вече да има частни компании които се занимават с ракети и доставки на спътници и провизии до МКС някак си не могат да реализират лунна мисия. Как е било възможно по времето на чука и теслата да го направят, а сега да не може? Мисля, че всеки се пита това. Защо в новото време с толкова подобрения на материалите и знания за физичните влияния НАСА продължава да налага все нови и нови ограничения на Спейс Х и Бойнг уж за подобрения за сигурност, а те самите изгориха няколко дузини космонавти с техните сувалки. Това поражда съмнението, че филмчетата са изфабрикувани, добави и многото видими детайли за нагласена продукция и картинката въобще не е цветуща за НАСА. Ето, Спейс Х се доказа многократно с тяхната капсула драгон, която дори може да кацне на Луната, но НАСА не им дава право за това.

    Коментиран от #50

  • 18 гост

    16 7 Отговор
    Все едно сегашен производител да не може да сглоби един Форд Т, макар че правят толкова по-съвременни машини и по-здрави и издръжливи материали. Много от запознатите казват, че Аполо не е можело да вдигне достатъчно товар за подобна мисия като се има предвид, че освен капсула, лунен модул, бъги, установка и карго отделение е превозвало и трима космонавти с животоподдържащи системи и ресурси. 50г. след това най-голямото постижение е снабдяване на МКС. Вижте историята на кулите близнаци, същата изфабрикувана работа с много несъответстващи детайли, а доказателствата са унищожени напълно. Как разследват самолетни катастрофи с години и пазят всяка част от самолета, за доказателство, а при подобна случка с прецедент в строителството на небостъгачи нищо не е запазено и по някаква случайност китайска фирма за скрап е транспортирала всичко две седмици след падането. Не може да убедиш човек, че това е достоверно, в САЩ да си разправят каквото искат, но няма как това да се приема за истина при все, че нито самолетите летят с оповестените скорости, нито има останки от самолети, нито е възможно самолет да може да проникне в стоманобетонна сграда. За докладът по случая 11 Септември са отделени 10млн. долара и експертизите са подписани от незнайни експерти, а за пурата на клинтън са дадени 10 пъти повече. Кое ви се струва по-важно?
  • 19 Далече е

    13 4 Отговор

    До коментар #12 от "Само питам":

    Разбира се, че им трябва време... за да стигнат до външната тоалетна, както направиха и първия път.
  • 20 Вучков

    4 8 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Абе Попов,абе Боби,не се питай,ами попрочети,понаучи,па тогава пиши.Графоманията е сериозно заболяване.

    Коментиран от #22

  • 21 Bahti

    17 6 Отговор
    Кой режисьор ще го Снима кацането. Кубрик няма да е.

    Коментиран от #23

  • 22 Borislav Popov

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "Вучков":

    За кое да чета ?
  • 23 Само питам

    3 11 Отговор

    До коментар #21 от "Bahti":

    Публикувано във факти.бг: 100% от руската измет не вярва, че човек е стъпил на Луната. Добрата новина е, че така мислят едва 9% от населението на България! https://fakti.bg/bulgaria/366938-8-ot-balgarite-smatat-che-zemata-e-ploska

    Коментиран от #24

  • 24 Bahti

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Само питам":

    След първият ядрен Взрив, квадрантът е Заключен. Като вид, който е малоумен за себе си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русофил

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Мужик":

    То и листа хартия е плосък ама има две страни. И руснаците са открили начин как да кацнат и на двете страни на Луната, ще го направят с двама човека екипаж, единият от едната, другият от обратната страна, като този на обратната ще носи туба С 200 да се залепи да не падне.
  • 27 Rado

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙКОНУР":

    Кажи на Роскомикс да слагат звезди в тяхното студио, когато снимат видео, че са били на международната космическа станция. Ако съдиш по звездите значи руснаците не са били там. Ето видео https://youtu.be/3jr2m_oEGcU
  • 28 Rado

    3 9 Отговор
    Поръчай си от BMW да ти направят 1бр. 760Li V12 от 2002 само, че трябва да платиш милиарди за да отворят нов завод за да го направят, но ще ти е по-евтино да си купиш модел 2019, който ще е по-икономичен, по-бърз и по-екологичен. Но най-вероятно ще ти кажат, че не могат да ти го направят, което не означава, че не са го правили преди.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 1944

    3 1 Отговор
    а тая от харема на ердо със скафандъра ще я вземат ли?
  • 31 Фактолог

    5 3 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО, но факт. Изпуснал си един от астронавтите ключ на Луната. Върнал се на земята, след месец обрали домът му. Хванали извършителите – двама руснаци. На разпита признали, че ключовете купили от руска заложна къща. Експертиза потвърдила, че ключовете са оригиналните, изпуснати на Луната. Какви ли странности не стават в сета на беднотията... да се качиш на Луната за едни видени с телескоп ключове, срещу сто рубли в заложната къща.

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 арджентата

    9 3 Отговор
    ха-ха-ха...
    Публикувано във факти.бг: Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн каза, че неговото управление си е поставило за цел на първо време един астронавт да кацне на Луната до 2024 г.
    Нали вече са "ходили по лунната повърхност" - Армстронг с Аполо 13, юли 1969г ... На лъжата краката са къси! :)

    Коментиран от #43

  • 34 Фактолог

    1 5 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Явно, мисълта не е най-силаната функция на твоята глава. От предния ден си на творбите Божи. Тогава Бог сътвори добитък и зверовете. От там идеш – сам пишеш – Гост си. Няма лошо, чети, учи, но не пиши! Още ти е рано.

    Коментиран от #37

  • 35 Граф Монте Христо

    10 3 Отговор
    Казват го като че ли луната е дошла тия дни на околоземна орбита, били са пияни досега и чак сега са видели че има луна около Земята??? А и прозвуча, като че те самите не знаят за това....???:):)
  • 36 СлИво мИнджев

    8 1 Отговор
    Щом е ГЕЙтуей , там съм !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 US идиот

    9 1 Отговор
    Отново ще гледаме телевизора с олигофренско възхищение .

    Коментиран от #39

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ламбо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Да ти сера в американската уста...яж лайва и умри от преяждане
  • 41 US идиот

    1 4 Отговор

    До коментар #39 от "Баба Ванга":

    Ние имаме само една Родина - САЩ !!!
  • 42 Отегчен

    6 1 Отговор
    Писна ми от тези постни холивудски манджи !
  • 43 Rado

    0 7 Отговор

    До коментар #33 от "арджентата":

    ха ха ха, а от Роскосмос нищо не казват по тема Луна, Марс. А казаха, че след 5 години ЩЕ тестват ракета Союз 5, която ЩЕ бъде конкурент на Falcon 9, само че след 5 години сигурно SpaceX ще са бракували Falcon 9 и ще имат много по модерна ракета. Ще наблюдавам с интерес опитите на руснаците да приземят ракета обратно, ще бъде забавно, но те едва ли ще предоставят видео на неуспешните опити. И сигурно руската ще е пълно копие на американската както неуспешно бяха направили Буран.

    Коментиран от #52

  • 44 Ясно е

    8 1 Отговор
    Ще се правят нови декори и филма ще е 3D анимация като ракетите на Мъск .

    Коментиран от #46

  • 45 Хаха

    2 0 Отговор
    Представяте ли си да стигнат на Марс най-после-слизат и гледат кво: българското знаме.😂😂
  • 46 Rado

    0 3 Отговор

    До коментар #44 от "Ясно е":

    ха ха ха Питай Булсатком как Мъск им е изтрелял сателита Bulgarian Sat 1 на стойност 235 млн. долора с 3D ракета. И защо Роскосмос е изплашен от тези 3D ракети, че Мъск ще им вземе хляба.

    Коментиран от #48

  • 47 Kuzmanovv

    5 0 Отговор
    Дрън-дрън ... лунар орбитъл, обитаеми модули 😡 ... тези неща съм ги чел 60/70 години на МИНАЛИЯ век 😀❕ След пет години тези неща трябва да са налични на Марс 🕵, а те още мечтаят за Луната ... нещастници, харчещи грешни 💲 за щуротии. Една свястна 🚾 на МКС немогат да направят, та Маклейн трябва да ходи при съседите 😂, но на луната е по-лесно - ако 👽 не те пуснат в тяхната 🚾, има много дупки наоколо ☺. Имат две жени астронавтки и ЕДИН❔ скафандър ... Стига Ви толкова примери 😈.
  • 48 Ясно е

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Rado":

    Питах Булсатком , казаха , че не е вярно .
  • 49 айде още малко ви остава

    1 6 Отговор
    Колко забавно е да гледаш самоунижението на русофилята вярваща, че не е имало кацане на човек на Луната. Много малко им остава още и една от основните им опорки да рухне. То нормалните хора и сега си го знаят, но те таят крехки надежди. И няма да е само от връщане на американците, а и индусите, и китайците ще отидат преди ватенките. Никога от самата Русия не е имало съмнение относно Аполо - руски учени и космонавти цитират тоя факт, а русопоклонниците тук ще се пукнат да се самозалъгват...
  • 50 друг гост

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    Конспиратор, за какво се пънеш да пишеш глупости, какви небостъргачи сънуваш ? "....Много от запознатите казват, че Аполо не е можело да вдигне достатъчно товар...." Тия запознати, май са ти лични познати от кварталната кръчма.... Полезен товар на Сатурн 5 в НЗО - 118 тона, а на лунна орбита 47 тона!!! Кое не ти е ясно на теб и познатите ти, след като това не се оспорва и от руска страна. Ракетата Сатурн е разработена за тая цел, а руския отговор за Луната - Н1 гръмна четири пъти под ред и това е. Всичко друго е правено за околоземна орбита (совалките) и по-слаби ракети за непилотирани мисии към далечните планети. "Енергия" разработена като заместител на неуспешната Н1 има два полета и приключи със съветския фалит. Сега отново има интерес към пилотирани мисии извън околоземна орбита и тежки ракети носители, не случайно се включиха и частни компании (Space X) и НАСА завършва SLS, по-мощна и от Сатурн. ...

    Коментиран от #51

  • 51 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #50 от "друг гост":

    Колкото и да им обесняваш, доказателства, проби, снимки, видео да има не вярват. Виж единствено вярвят на руски анимации и ги приемат за реалност. А като аргумент за това, че американците не са били на Луната приемат, че на снимки и видео няма звезди, само че ако проверят руски снимки от международната космическа станция пак не се виждат звездите. И ако може някой да ми покаже снимка на Юрий Гагарин в космоса, има само в стил руски анимации човека пред рисунка на космоса.
  • 52 арджентата

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "Rado":

    ХА-ХА-ХА Руснаците поне не лъжат Света с фалшиви постижения ! :))))))
  • 53 Гост

    1 0 Отговор
    Е къде тръгват .... нали бяха там ?
  • 54 ENG

    1 1 Отговор
    Много ми е интересна политиката на модератора ! Че "Факти" е руски сайт е повече от ясно ,но поне малко се съобразявайте с вкусовете на свободно мислещи хора ! Какво значи да съкращаваш половината постове ,в които преобладава истинската фактология ,особено около кацането на Луната ! Сега не е 1965г. господа!
  • 55 Георги

    0 1 Отговор
    В Кремъл знаят че са кацнали на луната иначе до сега да разгласили че е лъжа. 400 000 души са работили по програмата аполо, при всички положения руснаците са следили изкъсо кво се случва, и най малкия намек за измама щеше да се огласи незабавно особено тогава в разгара на студената война
  • 56 Мда

    0 0 Отговор
    САЩ тръгвали към Луната! По - добре да тръгнат към Карлуково. Там в клиниката има запазено легло. Между Наполеон и Спайдърмен!
  • 57 не син

    0 0 Отговор
    Този филм ще е по интересен. Сигурно ще е 5 D. Първият беше много нескопосано направен.