9 Април, 2019 20:30 3 386 21

Полети до Луната и до Марс: Тръмп ги иска спешно

  • сащ-
  • луна-
  • марс-
  • доналд тръмп-
  • наса

Звучи като анекдот, но явно нещата са сериозни

Полети до Луната и до Марс: Тръмп ги иска спешно - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Звучи като анекдот, но явно е сериозно. В близките години президентът Доналд Тръмп иска да види американски астронавти на Луната и на Марс. Експертите са ужасени.

Който иска да разбере опасната и фалшива логика на правителството на Тръмп за нови космически мисии до Луната, трябва да си припомни датата 24 април 2017 година. На този ден Тръмп направи една шокираща забележка по време на видеоконферентен разговор с Международната космическа станция /МКС/. Американският астронавт Джек Фишер тъкмо разказваше за вкусното кафе, което пиел на МКС, когато президентът внезапно смени темата.

"Кажете, кога, според Вас, ще можем да изпратим хора на Марс?“ попита Тръмп. Американската астронавтка Пеги Уитсън отговори: "Мисля, че това може да стане някъде през 2030-те години, както предвижда Вашият план. Както споменах, ние разработваме съответния хардуер за изпитания на нови ракети-носители. И те ще ни изведат много по-надалеч от Земята, отколкото досега. За съжаление космическите полети изискват много време и пари", каза тя още.

"С други думи, ще се опитаме да осъществим плановете още по време на първия ми мандат, а в най-лошия случай - по време на втория. Значи ще трябва да побързаме, окей?“, каза Тръмп. В отговор на това няколко души в Овалния кабинет се разсмяха, но астронавтката Кейт Рубинс, която седеше непосредствено до президента, започна да гледа доста тревожно. По-късно забележката на Доналд Тръмп беше възприета като шега. Но тя показа ясно как американският президент гледа на космическите мисии – като на нещо, което зависи от неговия мандат.

На този фон придоби ново значение и разказаното от Клиф Симс - бивш член на комуникационния щаб към Белия дом. В книгата си "Team of Vipers" Симс описва как Тръмп обещал да даде на шефа на НАСА "всички пари, които са необходими“ – само и само да изпрати астронавти на Марс още до края на първия му президентски мандат.

На Марс през 2020???

Целта за провеждане на толкова спешна космическа мисия до Марс е напълно нереалистична. Дори е опасно да се говори за подобно нещо. Космическите мисии до далечни планети се осъществяват бавно, защото трябва да бъдат разработени съвсем нови технически решения. Има нужда от продължителни изпитания на нови космически кораби, които не могат да бъдат произволно скъсявани по време, защото това би увеличило риска от евентуални катастрофи.

Забележката на президента сигурно бързо щеше да потъне в забрава, ако не се бе случило и нещо твърде знаменателно: на 26 март 2019 година вицепрезидентът Майк Пенс държа изключително агресивна реч на Националния космически съвет на САЩ в Алабама. Там той обяви, че "приоритетната цел на американското правителство и на САЩ е повторно да изпратят американски астронавти на Луната в рамките на следващите пет години". Нещо повече. Пенс обяви, че „провалът на тази цел изобщо не може да бъде опция", и допълни, че ще бъдат използвани ракети на частни предприемачи, ако петгодишната цел не може да се постигне по друг начин.

Прозвуча и почти открито заплаха. "Ако НАСА не е в състояние да изпрати американски астронавти на Луната през следващите пет години, ще трябва да променим организацията, а не целта", каза още Пенс. С други думи: НАСА или ще се вмести в това време, или трябва да очаква санкции.

Майк Пенс обоснова спешността на задачата със "съревнованието за Космоса", водено с Китай. Макар че този аргумент не е твърде убедителен. Вярно, Китай изпрати един робот на "тъмната страна" на Луната, но повечето експерти са убедени, че Китай би могъл да осъществи пилотирана мисия дотам най-рано през 30-те години на този век.

Предизборна тактика

Защо тогава се появи тази спешна цел - американски астронавти да кацнат на Луната още през следващите пет години? Всичко говори в подкрепа на тезата, че годината 2024 е избрана така че кацането на Луната да стане в рамките на първия президентски мандат на Тръмп. По това време предизборната битка за президентския пост ще е в разгара си. С други думи – ще послужи за пиар на републиканците.

Когато през 1969 година американски астронавти стъпиха за първи път на Луната, рейтингът на тогавашния президент Никсън се покачи с четири процента. Явно това е истинската причина зад новия петгодишен план на американското правителство, което иска да изпрати астронавти на Луната още през 2024, вместо през 2028, както е предвидено. Подобна тактика за печелене на избори би могла да се очаква по-скоро от автократични правителства и деспоти, отколкото от САЩ. Още повече, че тя застрашава живота на американските астронавти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХОЛИВУД

    23 7 Отговор
    Е са започваме да снимаме до седмица и на Юпитер ще кацнем като бонус за чакането!
  • 2 Пешо

    21 6 Отговор
    Проблема е никакъв - Холивуд е насреща. Няма да е много скъпо.

    Коментиран от #16

  • 3 Mission Impossible

    17 4 Отговор
    Бай Дончо вместо да мъчи учените и астронавтите да беше отишъл в Холивуд и да каже, какво филмче да му изработят, така както повелява традицията ;)
  • 4 Морук

    1 4 Отговор
    Дони спешно ми трябва два на един без комин ,ама под земята
  • 5 Meganoob BG

    11 2 Отговор
    Може да стане още таз година, ама от где пари? Трябва половината си военно оборудване да го дадете на вторични, или някой алчен милиардер от богоизбраният юдейски произход трябва да реши да даде пари с които и без това не знае какво да прави.
  • 6 Морук

    1 6 Отговор
    На Дони му трябва ,два на един без комин ,ама под земята ,ш,,,а клавиатура
  • 7 ванката

    11 3 Отговор
    това се казва американската мечта ... но ще се реализира в холивуд както предния цирк
  • 8 wasew

    13 0 Отговор
    По добре да пратим циганите на Сатурн.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 SSP Alliance

    0 0 Отговор
    Скритата колонизация на нашата Слънчева система!

    Над Маджестик - Последствията От Секретната Космическа Програма

    vbox7
  • 11 гост

    13 0 Отговор
    Искате да кажете, че САЩ са успели да направят 20 успешни полета до Луната за периода 1964-69 като след това извършват и дузина безаварийни кацания на хора, а сега не е възможно да се направи това? Тогава те не са имали дори ракета, а сега има частни компании с много полети, капсули, МКС и не можело да кацнат на Луната? Хайде да обяснят как са го направили тогава, а сега не? При положение, че и капсулата Дракон на Спейс Х може да кацне и излети още утре, БФР е по-мощна от Сатурн 5 и по всякаква логика имат много повече знания и опит отколкото преди 50г., да не говорим за изчислителна мощ на машините и подготовка на космонавтите. Кой вярва, че тогава са пращали по 5 ракети на година, а сега за една ракета се подготвят с години? НАСА умишлено отлага сертификация на капсулите на спейс х, бойнг, локхийд и блу ориджин и всяко отлагане коства месеци и вече години изоставане от плановете. Как не са имали един провал при мисиите с кацания и обиколки на Луната, при положение, че не са имали един успех през последните 5г.? Искат да кажат, че са имали провал след провал и хоп, изведнъж след като Русия извеждат първи сателит и човек в Космоса тогава САЩ правят квантов скок и бележат успех след успех без грам опит? А сега било лудост за 5г. да се иска такова нещо, така ли?
  • 12 джими

    10 2 Отговор
    чеки бе, те нали вече ходиха там и то с технологии от преди 50 години...би трябвало да е като разходка в парка да го направят пак. Само дето сега вече няма как да се заблуди целия свят с холивудка продукция.

    Коментиран от #18

  • 13 некойси

    7 1 Отговор
    Китайците подметнаха, че ще пращат апарати близо до мястото, където УЖ кацнали американците през 70-те.
    Може би бърза да отидат прети тях да наредят нещата, иначе лъжата на 20-ти век ще излезе на яве.
  • 14 гост

    7 0 Отговор
    Не е логично просто, а също така реквизита от мисиите им е изчезнал безследно, дали защото не са отговаряли на условията за космоса или защото някой се опитва да прикрие всички възможни следи. Ето например ровъра им за обиколките е с батерии, които въобще не са предвидени за работа в открит космос, нито останалите части, все едно да сложите един акумулатор на с работен диапазон в пъти по-малък отколкото средата където ще бъде прилаган. Да не говорим за звука от забиването на знамето, надписите по камъните, лошите снимки, всички от които са стигали до обществото след щателна проверка. Или това, че НАСА е показала нещо, което само тя е можела да разпространи, това прави ли достоверно цялата история. Разбирам да може да се отиди и да се провери всичко, ама и това не може.
  • 15 Шаран БГ

    6 0 Отговор
    Хубаво се шегувате, уважаеми господа, но има нещо отчайващо трагично. Има една дебела книга, която много хора я четат, виждат какво става наоколо , ама не искат да го повярват. И на мен не ми се иска, НО..... Написано е ! " Настанаха усилни времена, Строяха и градяха. Женеха се и се развеждаха, и за мъже отиваха!?" И отново там: " Намислиха хората да отидат на звездите...." Това е написано за последните времена на тази Земя , която "ще потъне в скръб", в Библията....... Че ми минава през ума, след като всичко това става -- строителството е страхотно /сгради, мостове, тунели, пътища/ и колко бездомници, женитби и разводи - бол, педерастията / пардон, викат му - еднополов брак/ даже се узаконява официално от много правителства,ръководители на мощни икономически страни, вместо да се загрижат за беднотията и трагедиите по подвластните им земи, искат да фъркат по звездите, и най-страшното- вече има достатъчно ядрен военен потенциал, че като започнат да се замерят със ракети, в скръб да потъне цялата Земя.......... -- дали пък няма да стане ?

    Коментиран от #19

  • 16 Басри Алиев

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Всъщност Пешо,бившия СССР не успя да прати човек на Луната защото МОСФИЛМ по онова време нямаше възможностите на ХОЛИВУД.....определено!!!
  • 17 Менгеле

    3 0 Отговор
    Де късмет де, да товарят в ремаркето на совалката всички тъмнозелени и директно на Марс !!!
  • 18 NNNN

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "джими":

    Тогава целта е била една, а сега - друга. Тогава целта е била много елементарна, от днешна гледна точка - да изпратят астронавт на Луната и да го върнат. И нищо повече. Борба за престиж и превъзходство. Въобще не е ставало въпрос за нещо повече, защото тогавашните технологии не са позволявали. Било е безумно скъпо! Днес целта не е просто да се посети Луната или Марс, а да се пристъпи към колонизиране на тези светове и експлоатация на техните природни ресурси! Днешните технологии позволяват да се реши подобна задача, поне по отношение на Луната.
  • 19 NNNN

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Шаран БГ":

    Драги колега, когато се цитира книга, като Библията, например, задължително се посочва от коя книга е цитата, глава и стих. Моля, повторете коментара с необходимите препратки, та да ги прочетем и ние, останалите, на живо, от извора, както се казва. :)
  • 20 внзв

    0 0 Отговор
    На Тръмп ако го видя бих ми бил директно един ъперкът и ще го пратя на Марс!!! Долна крикатура е тоя Тръмп!
  • 21 Мда

    0 0 Отговор
    На Тръмп му се гледат филми. Фантастични. Собствено производство.