Last news in Fakti

3 Април, 2019 21:31 1 139 2

Сингапур обяви война на фалшивите новини

  • сингапур-
  • фалшиви новини

Островната държава се нарежда на 151-во място по свобода на словото в класацията на "Репортери без граница"

Сингапур обяви война на фалшивите новини - 1
Снимка: Shutterstock

Сингапур се готви да приеме радикален закон срещу фалшивите новини, който ще засили правомощията на властите да се борят със заблуждаваща информация в интернет, предаде ТАСС.

Това предизвиква опасения сред големите интернет доставчици в Азия и защитниците на свободата на изразяване, че законът може да наложи още по-строги ограничения върху и без това силно регулираната медийна среда в Сингапур.

Законопроектът, внесен в парламента, предвижда възможност правителството да издава заповеди за премахване на съдържание, качено в социалните медии от компании, новинарски агенции и отделни хора.

Законът може да задължи също интернет сайтовете да качват "предупреждения за корекции", направени от властите върху съдържание, което те смятат за фалшиви новини. Предвиждат се наказания до 10 години затвор и глоби до 1 милион сингапурски долара (738 500 щатски долара) при най-сериозните случаи на разпространение на фалшиви новини. Освен това властите възнамеряват да задължат интернет доставчиците да премахват информация, която сметнат за фалшива.

Законът влиза в парламента шест седмици, след като правителството поде обществен дебат за борбата с фалшивите новини, в който експерти предупредиха, че съществуващото законодателство вече предоставя достатъчни правомощия на правителството в тази сфера и новият закон няма да реши проблема.

Заместник-директорът на "Хюмън райтс уоч" за Азия Фил Робъртсън нарече закона "бедствие за човешките права, с голямо екстратериториално приложение, което силно ще разтревожи създателите на интернет сайтове в Азия и отвъд".

Сингапур се нарежда на 151-во място от 180 държави по свобода на словото според класация на "Репортери без граници" за равнището на медийна свобода от 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сандокан

    8 1 Отговор
    Сигапур е добре, ми ние?
  • 2 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Да имаш правото да определял коя новина е фалшива и коя не, си е голяма сила. И ресурсите на власт и парите на онези, които управляват са преумущество, за да изхвърлят като фалшиви новини всичко, което лично ги засяга и не им е по вкуса.Интернет, обаче създава доста проблеми на онези, които най - много са загрижени за свободата на словото . А такава свобода отдавна в никоя държава няма Официално в Западните медии се представя само една гледна точка, ала Дойче Веле.