23 Април, 2012 19:18 1 486 12

България и Турция имат бъдеще заедно

  • българия-
  • турция-
  • европейски съюз-
  • енергетика-
  • близък изток
България и Турция имат бъдеще заедно - 1
Снимка: БГНЕС

България има стремеж да засили икономическите и политическите си контакти с всички свои съседи, сред които е и Турция, заяви министър Николай Младенов на бизнес дискусия на Турско-американската бизнес асоциация и Американската търговска камара днес. Там Младенов представи възможностите за изграждане на по-активни икономически връзки между България и Турция и бъдещите перспективи за сътрудничество между двете страни в европейски контекст, съобщават от пресцентъра на МВнР.

„България и Турция споделят не само общо историческо и културно наследство, но и нещо още по-важно – общо бъдеще в Европа, сега, когато Турция е на път да се присъедини към ЕС”, заяви външният министър.

Първият ни дипломат подчерта, че за нас европейското бъдеще на съседите ни от Балканите е важно, защото тази интеграция премахва пречките, спомага за улесняването и активизирането на бизнес контактите и връзките между народите.

Като приоритети в отношенията между България и Турция, ключови за подобряването на търговските и икономически връзки, министър Младенов посочи изграждането на модерна транспортна инфраструктура и свързването на черноморските пристанища на България и Турция - важна предпоставка за увеличаване на транзита на стоки през териториите на двете страни и на туристическия поток. Той допълни, че България вече е насочила усилията си в тази посока, въвеждайки редица визови облекчения за турски граждани, а подписаните 17 двустранни споразумения на състоялото се тази година в Анкара първо съвместно междуправителствено заседание откриват един нов хоризонт за укрепване на отношенията. 

Изключително важно за страната ни е сътрудничеството с Турция в сферата на енергетиката, най-вече по отношение на енергийната диферсификация, подчерта министър Младенов. Изграждането на интерконекторни връзки е ключово за България, защото ще гарантира нашата енергийна сигурност и ще създаде изцяло ново измерение на енергийния ни пазар.

България и Турция трябва да работят заедно и в още една посока – предизвикателствата в региона на Близкия Изток и Северна Африка,  и  в частност търсенето на решение на ситуацията в Сирия, основаващо се на плана на Кофи Анан.   Според Николай Младенов оказването на помощ за  изграждането на демократични институции и държави в региона, предоставя  и широки възможности за бизнес-сътрудничество между България и Турция в излизането на тези нови пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bubblehead

    1 0 Отговор
    Младенов говори глупости. Поста му го задължава да е диплоаматичен , но може и по-резервирано да се държим по тая тематика за влизането на Турция в Европа. Сътрудничество в икономиката , да абсолютно, но ако Турция влезе в Европа то ние трябва да изляме и да въвеждаме визи за всички от Европа ....
  • 2 qwerty

    1 0 Отговор
    Ami izchakay nay-napred da se prisaedini kam ES che togava da go spodelyame tova badeshte
  • 3 Васил

    0 0 Отговор
    Абе знаех,че тия г...лизци са протурски насроени ,ама пък това вече изби рибата !!!
  • 4 Общо бъдеще...?!

    0 0 Отговор
    Общо бъдеще може да имат само ПРОДАЖНИТЕ ни "политици" с Турция, нека се изселят там като им е толков мъчно.... не мога да повярвам, че това е казано от български политик - СРАМ, ужас, как пък не се намери свестен политик - управник в тоя Абсурдистан..... затриха ни държавата ... жалко, жалко за героите. Да ги видят сега Ботев и Левски до къде са ни докарали и на къде ни карат нашите маскари - "политици"!!!
    Как пък нещо свестно не направихте и повече от края на работния ден в бъдеще не виждате. Бай Ганьовци - службогонци. Срамувам се от ВАС продажници!!!
  • 5 Общо бъдеще...?!

    0 0 Отговор
    Младенов дали знае "общо историческо и културно наследство," в какво се изразява.


    Като е бил министър на отбраната дали знае нещо за миналото ни...

    Вън от България!
  • 6 бате ви боко

    0 0 Отговор
    Ботев и Левски изгниха одавна,напразно са се борили за тази проста държава защото слет тези герои истински българи не се родиха,всичките бяха мелези.Такаче подобре си мълчете и целувайте краката на бойко.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БЪЛГАРИН!!!

    0 0 Отговор
    ОСЪЖДАМ ТОЗИ НА СМЪРТ И ПРИЗОВАВАМ ВСЕКИ ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН, ПРИ БЕЗОПАСНА ВЪЗМОЖНОСТ ДА МУ НАВРЕДИ ПО НАЙ-ЖЕСТОК НАЧИН, БЕЗ МИЛОСТ, БЕЗ ПОЩАДА! СВЕЩЕНА ВОЙНА СРЕЩУ ПРЕДАТЕЛИТЕ И ПОРОБИТЕЛИТЕ - ТУРЦИ, АМЕРИКАНЦИ, ЕВРОПЕЙЦИ, ЕВРЕИ!!!

    Коментиран от #9

  • 9 хахахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БЪЛГАРИН!!!":

    @8 хахахаха отивай да се лекуваш хахаха
  • 10 Пациента

    0 0 Отговор
    Ела да ме излекуваш
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 тония

    0 0 Отговор
    младенов ти си един голям копън