Last news in Fakti

11 Април, 2019 10:51 3 659 28

Кастро: Скъпи кубинци, гответе се за затягане на коланите

  • куба-
  • раул кастро-
  • хавана

Лидерът на Кубинската комунистическа партия предупреди сънародниците си да се готвят за недостиг на стоки 

Кастро: Скъпи кубинци, гответе се за затягане на коланите - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Лидерът на Кубинската комунистическа партия и бивш президент Раул Кастро предупреди сънародниците си, че трябва да са готови за нарастващ недостиг на стоки заради политиката на американското правителство, предаде АP.

Все пак на острова няма да се върнат гладът и отчаянието от ерата след разпадането на Съветския съюз благодарение на диверсифицираната икономика, която посреща близо 5 милиона туристи годишно и получава преки инвестиции от Европа, Азия и Латинска Америка, допълни той.

В първото си обръщение към нацията от над три месеца Кастро заяви, че натискът на САЩ върху Венецуела и Куба може да доведе до сериозен недостиг, който да се засили през идните месеци.

В Куба тази година е все по-трудно да се намерят основни стоки като пилета, олио, яйца и брашно до голяма степен заради недостига на твърда валута, с която да се плаща вноса на стоки или оборудване за обработка на местни продукти. Държавните вестници намалиха броя на страниците си миналата седмица заради липсата на вестникарска хартия. Кастро намекна, че е възможно правителството да прибегне до нови съкращения заради липсата на пари кеш.

Централизираната икономика на Куба през последните месеци загуби приходи от стотици милиони долари заради проблеми в отношенията с левите и бившите си съюзници. Новият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро в края на миналата година прекрати договор, по който в страната работеха хиляди кубински лекари.

Кастро: Скъпи кубинци, гответе се за затягане на коланите

Освен това колапсът на венецуелската икономика е намалил със стотици милиони помощта за Хавана, макар никоя от страните да не публикува данни.

Кастро говори на церемонията за утвърждаване на новата конституция, одобрена на референдум през февруари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хрониките на Евразия

    35 19 Отговор
    Едни и същи проблеми при всички приятели на Путин .
    Вчера и още един негов приятел - канибал избяга - президента на Судан ..
  • 2 Поданик на Куба

    30 9 Отговор
    Свършиха ми дупките на колана.......
  • 3 АЛЕКС

    35 19 Отговор
    ТАКА Е ПРИ КОМУНИЗМА! ЛАБАВО НЕМА! ….ОБИЧАЙТЕ СИ ГО ОЩЕ!
  • 4 старото куче

    31 3 Отговор
    Откъде ли ми е позната картинката......
  • 5 злобар

    20 20 Отговор
    Ще се оправят , ще се оправят , и ние сме го преживявали преди и се оправихме но имахме безплатно лекарско обслужване,децки градини ,безплатни карти за почивка и най-важното работа . Защото тогава нямаше демокрация,наркомания,клошарство и прочие които сега са на почит у нас.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 някой

    24 7 Отговор
    Толкова е характерно! През годините на соца вечно затягахме коланите и чакахме светлото бъдеще. Усещането е, че няма "ляво" ориентирано правителство, което да може да предложи нещо друго. Лошото е, че докато народът затяга коланите, левите правителства и техните чакали тайно се къпят в лукс, ако няма електричество, в техните квартали ярко свети, ако няма хляб, за тях има. Това ли иска народът на България? Защото като гледам злобата и омразата, нечестната игра на "левите" нищо друго не могат да предложат. Те с помощта на порочната ни правосъдна система нагло пренебрегват собствените си грехове, а непрекъснато сипят клевети и обиди по адрес на управляващите. Излиза, че по-праведни от тях няма! Премиерът в момента им върви по гайдата, наказва, иска оставки, но все не може да им угоди. Срам! Наглите им обвинения се сипят, по-добри от тях няма! Има ли хора, които помнят, или освен с ужасния си манталитет, с лошото си възпитание, със шмекерлъците си, се славим и с изключително къса памет?!

    Коментиран от #23

  • 8 724

    13 10 Отговор

    До коментар #5 от "злобар":

    Какво значи ''безплатно''. Я ми го обясни простичко.

    Коментиран от #9, #22, #25

  • 9 Припомнящ

    13 9 Отговор

    До коментар #8 от "724":

    Няма смисъл да ти обяснява, и без това нищо няма да разбереш
  • 10 а де

    17 6 Отговор
    Ганиовския комунизъм знае какво значи недостик и глад през 90те и пак хвали компелдетата самите братушки руснаци плюха на приятелския строй и ни оставиха да фалираме ама живеете с западни стоки с западни инвестиции всеки втори трети ганчо е на запад и живее докато тука наследниците на червените компелдета още крадът и викат че са горди с 100 годишната си партия която е избивала Българи

    Коментиран от #18

  • 11 Batushka

    15 8 Отговор
    Куба либре!Свободата е по важна от снакса и ГМО ту!Вива Революсион!

    Коментиран от #16

  • 12 нали

    15 6 Отговор
    Много ми е смешно как хвалите червените диктаторски режими ама никой от вас не е доказал с личен пример да отиде да се устрои в една мизерстваща такъва система следователно си оставате едни хора бес покритие къде само дрънкат
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Venseremos

    10 4 Отговор
    Добре, че няма ядене щото и тоалетна хартия липсва, а и вестниците не достигат!!!
  • 15 м м

    4 2 Отговор
    да не стягате сноп шума
  • 16 така ли

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Batushka":

    Да бе свобода затва гребът с лодките към флорида аи комунизъм и свобода са несъвместими защото комунягите трепат още на границата

    Коментиран от #19

  • 17 кака кури

    8 3 Отговор
    Идваме от БСП-то, да стегнем и вашите колани.
  • 18 Пешо

    6 8 Отговор

    До коментар #10 от "а де":

    Бъркаш, през 90 - те години беше седесеризъм и соросоидите чрез плана РАНЪТ унищожаваха България.

    Коментиран от #20

  • 19 Batushka

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "така ли":

    Тия са ренегати мислят си ,че тия неща дето ги жадуват, в Америка се берат по дърветата...и ние така бяхме 89 ...измамени камилчета...
  • 20 факти

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пешо":

    абе пешко да тие минавало през главицата че през 90-те от тия заводи който комунягите направиха си беха обречени защото от хубав живот и репресии над 3 милиона Българи избягаха на запад следователно кой ще ти работи тука в заводчетата с мижавите заплатки и пак на балканеца с чокундурената глава некой друг му е виновен
  • 21 Атлантик

    3 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Все пак на острова няма да се върнат гладът и отчаянието от ерата след разпадането на Съветския съюз благодарение на диверсифицираната икономика, която посреща близо 5 милиона туристи годишно и получава преки инвестиции от Европа, Азия и Латинска Америка, допълни той.- Хора излиза ,че Куба е постигнала повече от БГ защото там няма такива "експерти" като Костоф,Плевнев,Пасиев и други атлантици .
  • 22 удрииии

    8 4 Отговор

    До коментар #8 от "724":

    бесплатно здравеопазване за комунягите е ти да учиш 10 години като доктор след тва минимум още 10да специализираш да станеш кадърен и да правиш много сложни операции и народа да ти вика само браво бес да очакваш адекватно заплащане те затва всички кадърни лекари избягаха след промените и още напускат тази система. Се едно ти да си учил години наред за инженер и аз накрая да ти хвърля едни пари каде само да отцеляваш бес да ме интересуеат важните ти знания е тва правеха червените ископаеми с интелигентните и будни хора
  • 23 Големия Хур.

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "някой":

    Един от най добрите коментари които съм чел в последно време. АДМИРАЦИИ. Дано им се отворят очите на Русофилите,защото познавам доста качествени хора от тях но имат наследствен проблем с това
  • 24 Самба

    7 1 Отговор
    Ами Кубинците трябва да му стегнат багажа на тоя Кукумицин и няма да затягат повече колани
  • 25 Голем смях

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "724":

    Ами той умника го е написал .Имал безплатна работа,демек всички работехме за символично заплащане,а с остатъка от нашите пари комунистите правеха уж безплатните неща.На тъпака не може да се обясни,че безплатен обяд няма.
  • 26 Ти да видиш

    6 4 Отговор
    А Куба можеше да бъде Рая на Земята. Ама пусти социализъм.
  • 27 Кака Гинка

    4 4 Отговор
    Тях ги предупреждават, а ние и сами си знаем и си ги затягаме през всичките години на безкрайния преход към...дявол знае какво!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.