Last news in Fakti

7 Май, 2012 11:29 954 0

Отие: Промяна, но и приемственост в Париж

  • франсоа оланд-
  • никола саркози-
  • франция-
  • президент
Отие: Промяна, но и приемственост в Париж - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите са временна промяна и временна приемственост. Франция вижда своето бъдеще в интегрирана Европа, която може би ще се промени в посока на по-добро сътрудничество между Франция и Германия. Това каза пред "Денят започва" по  БНТ френският посланик у нас Филип Отие в разговор за изборите във Франция.

Промяна ще има, но приемствеността ще бъде много важна. За отношенията между Франция и Германия Отие каза, че ще се подобрят даже отношенията между двете държави. По въпроса за изборите във Франция, германският посланик Матиас Хьопфнер заяви, че е сигурен, че техните отношения не зависят от резултатите от едни избори. "Нашите правителства са били много близки и стават все по-близки. Тази тенденция ще продължи и при новия френски президент. Държавните глави вече са се свързали и са говорили", уточни Хьопфнер.

За Пакта за финансова стабилност, германският посланик посочи, че не иска да оценява толкова рано резултата от разговори, които още не са се случили. "Но ще има конструктивни разговори, защото всички преследваме една цел – разрешаване на проблема с кризата", категоричен е Хьопфнер.

За резултатите от изборите в Гърция, за това, че водещите политически партии там търпят поражение и за изборните резултати на неонацистите, посланикът на Великобритания Джонатан Алън каза, че в Гърция изборите за демократични. "Много е гневно настроението на гърците срещу затягането на коланите. Ще видим каква роля ще играят новоизбраните в рамките на гръцката Конституция. Във всички избори, където води крайната десница, това довежда до някакво притеснение, но е рано да кажем нещо допълнително. Наблюдаваме внимателно какво се случва в Гърция", допълни посланик Алън.

Посланик Отие добави за Гърция, че не може да прави прогнози. "Ситуацията там показва необходимост да се намери път, който да съедини идеята за бюджетна дисциплина и идеята за растеж", подчерта френският посланик.

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик коментира, че взаимоотношенията между САЩ и Европа са толкова силни, колкото и преди. "Европа като цяло ще излезе от сегашните икономически трудности и ще бъде още по-силна в бъдеще и силен партньор на САЩ", добави Уорлик.

От своя страна датският посланик Коре Янсон каза, че в една демократична система гласоподавателите са свободни да избират политиците, които желаят. "Но, когато вас ви изберат, вие имате задължение към хората, така че бих казал, че новите членове на гръцкия парламент имат задължението да намерят начин Гърция да излезе от тежката ситуация. Този път ще бъде поставен в европейския контекст. В момента, доколкото виждам, новите парламентаристи ще трябва да направят коалиционно правителство и да намерят необходимите инструменти, за да поведат напред гръцкото общество", заяви Янсон.

За посланика на Холандия у нас Карел ван Кестерен присъствието на неонацистка партия в Гърция е притеснително. "Другото, което ни притеснява е, че трудно ще се състави ново правителство в Гърция. Трудно ще е на гърците да съставят правителство и да намерят изход от кризата. Много често едва ли не бюджетните съкращения се сочат като инструмент за излизане от кризата, но е много по-важно икономиката да стане конкурентоспособна, да се излезе от старите монополи. Друго решение няма. Другите решения ще бъдат в кавички. Популизмът е едно, а излизането от кризата е друго", отбеляза Карел ван Кестерен.

Германският посланик Матиас Хьопфнер заключи, че е прекалено рано да се говори. "Те току-що свършиха изборите в Гърция, оттук нататък ще се види дали ще могат да създадат коалиционно правителство достатъчно бързо. Надявам се, че ще се достигне съгласие и че няма курсът на новия парламент да бъде криволичещ, защото трябва да се намерят механизми за стабилизиране. Трябва да се види как ще се приложат механизмите и да се засилят в един устойчив път. Това ще бъде водещата тенденция или поне трябва да бъде водещата тенденция в гръцката политика. Иначе, според мен, има основания за оптимизъм", подчерта още Матиас Хьопфнер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА