30 Май, 2019 13:35 4 109 17

Присъствието на НАТО край Балтийско море създава опасна ситуация

  • балтийско море-
  • нато-
  • русия-
  • опасна-
  • ситуация

Няма признаци Русия и НАТО да решат противоречията си

Присъствието на НАТО край Балтийско море създава опасна ситуация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Каква заплаха представляват танковете на НАТО в Балтийския регион - така формулира "Известия" темата на коментар по повод неотдавнашните съвместни френско-британски военни маневри в Естония.

В средата на май в естонската база Тапа бе разположена френска тактическа група - 300 военнослужещи с бронирана техника, включително основни бойни танкове "Льоклерк". На 25 май френските военни осъществиха съвместно учение с британски колеги, които също носят служба в Балтийския регион. НАТО е разположила в балтийските страни (Литва, Латвия и Естония) и Полша 4 батальонни групи, включващи общо около 5000 души - по една във всяка държава, припомня руската медия.

Това не създава фактическа военна заплаха, но НАТО използва военното си присъствие в региона и за тренировки, улесняващи взаимодействието между различните армии, и за подобряване на военната инфраструктура. А по време на редовните маневри броят на военнослужещите сериозно нараства, се казва в материала.

Според "Известия" ключов проблем пред силите на НАТО в балтийските страни днес е съотношението между символичната им роля и реалните възможности, тъй като при евентуални бойни действия четирите батальонни групи ще са безсилни да спасят и защитят каквото и да било. Но за разгръщане на истински сериозни сили се изискват и сериозни разходи. А при мащабна модернизация на местната военна инфраструктура може да бъде премината и червената линия, което ще влоши отношенията между Русия и Алианса, довеждайки до непредсказуеми последици, предупреждава изданието.

Междувременно още няма признаци Русия и НАТО да напредват към решаване на противоречията помежду им, а политическата обстановка в САЩ и Европа явно не съдейства за това. Съответно и двете страни се готвят за по-нататъшно влошаване на обстановката. Русия например засилва противовъздушната си отбрана в Калининградския регион. Расте и напрежението по море - британски и американски кораби редовно присъстват в силите на НАТО в Балтика, а Русия продължава да подсилва Балтийския си флот.

Силите, сериозно заинтересовани напрежението между Русия и НАТО да нараства, са главно националистическите елити в Източна Европа, включително балтийските страни - за тях образът на врага в лицето на Русия е политически капитал и залог за по-нататъшна кариера в собствените им страни и в европейските структури. В известна степен ги подкрепя и ръководството на НАТО, което също вижда в противопоставянето с Русия шанс за по-нататъшно охолно съществуване и за съответните бюджети, твърди "Известия", предаде Новини.бг.

"Сценариите на тези сили не предвиждат война като такава заради прекалено сериозните последици. Същевременно обаче активно се демонстрира военна и политическа конфронтация, а системата на договорите за ядрено разоръжаване се руши. В съчетание с непредсказуемите перспективи за развитие на руско-американските отношения това създава опасна ситуация. Още повече с оглед сравнително неголемите сили, намиращи се в Балтийския регион - "по-лесно се взема решение за локален сблъсък, отколкото за голям конфликт с участието на стотици хиляди души", изтъква руският вестник. Трудно е да се предвиди развитието на обстановката, посочва "Известия", но предлага като първа стъпка за подобряването ѝ да се подновят консултациите между военните от Русия и НАТО и на ученията им да се канят представители на другата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Седящия бик

    23 10 Отговор
    Гейовете от ОТАН могат да бъдат заплаха единствено за себе си.

    Коментиран от #15

  • 2 Чудя се

    8 17 Отговор
    Май не е добре да си беззащитен съсед на Русия!
  • 3 Meganoob BG

    23 3 Отговор
    Война с Русия не е много добра идея, просто ще го подметна това. Доста всемогъщи държави са го пробвали, не за друго. Обаче САЩ и те си викат: Ех! Защо и ние не опитаме?
  • 4 Дориан

    19 4 Отговор
    Някой взема ли на сериозно британския флот?

    Коментиран от #7

  • 5 Сурчо

    15 5 Отговор
    Гадаличкат мечката, но тя ще имбръкне в анекса.
  • 6 22222

    6 18 Отговор
    Нато както си поиска си разполага войски в Европа, а Русия само може да гледа и да цъка/мляска недоволно. КОЕ НЕ Е ТАКА?
  • 7 Чичо

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дориан":

    Аржентина.
  • 8 ЪРП

    21 4 Отговор
    КРАТКО И ЯСНО............,ПРОСТО ШЕПА КРАВАРОПИТЕЦИ ПРАВЯТ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ПРЕДИЗВИКАТ 3-ТА СВЕТОВНА И ДА ЗАТРИЯТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ОТ ТЪПОТИЯ И АГРЕСИВНОСТ!!!!!!!!!
  • 9 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    9 6 Отговор
    ☢️ВОЕВОДА☢️
    СМЪРТ ЗА ФАЩ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Руските свине

    5 15 Отговор
    Да спрат да квичат. Всяка държава, може да провежда военни учения на собствената си територии. А какво мислили руските примати си е техен проблем.

    Коментиран от #16

  • 12 Иван Шишман-НАТО вън 🇧🇬🇷🇺

    13 3 Отговор
    РУСИЯ....КОШМАР ЗА НАТО.
    УЖАС.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мамйн..сладък..

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русия е само лъжи и престъпления":

    Тия глупости дето ми ги драскаш може би само ти си вярваш. Вместо да разтягаш локуми помисли ние как ще излезем от блатото щото по всички статистики жизнения ни стандарт е по-нисак от техния. И това не са фантазий. Всяка година такива доклади правят 3 организаций. ЦРУ,ООН,и Световната банка. Така че стига простотий..!