Last news in Fakti

12 Юни, 2019 09:20 1 724 20

Пуснаха на свобода арестувания руски журналист

  • иван голунов-
  • журналист-
  • свобода-
  • русия-
  • полицаи

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите

Пуснаха на свобода арестувания руски журналист - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Обвиненията в разпространение на наркотици срещу разследващия журналист Иван Голунов са снети и той ще бъде освободен от домашния арест, под който беше поставен. Това съобщи вътрешният министър Владимир Колоколцев, предаде AFP.

„Той ще бъде освободен от домашния арест, обвиненията са снети“, обяви той в изявление. „Реших да поискам от президента Владимир Путин да уволни началника на полицията на Западна Москва генерал-майор Андрей Пучков и ръководителя на отдела в московската полиция за контрол над наркотиците генерал-майор Юрий Девяткин“, се добавя в изявлението.

36-годишният репортер на независимия новинарски сайт „Медуза“ беше задържан в четвъртък в Москва за притежание на 4 грама от дизайнерската дрога мефедрон, а при обиск в квартирата му бяха открити още 5 грама кокаин. Той отрече наркотиците да са негови. Според следствието обаче той е извършил опит за продажба на наркотици в голямо количество. Наложена му беше мярка за неотклонение - домашен арест до 7 август.

Адвокатите на журналиста твърдят, че наркотиците са били подхвърлени от полицаите, а истинската причина за ареста е професионалната му дейност. Водещите руски печатни издания „Комерсант“, „Ведомости“ и „РБК“ излязоха с еднакво графично оформени първи страници с надпис „Аз/Ние сме Иван Голунов“ и общо заявление в негова подкрепа.

Голунов разследваше широк аспект афери – от потайната погребална индустрия в Русия до корупцията в кметството на Москва. Негови привърженици организираха за сряда марш в Москва с искане за освобождаването му, като почти 24 000 души обявиха във Фейсбук, че ще се присъединят или биха се присъединили, предаде БНР.

Европейският съюз, САЩ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и Съветът на Европа изразиха безпокойството си във връзка с ареста на журналиста. От Кремъл заявиха, че отчитат големия обществен отзвук по делото и внимателно следят всички подробности.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pepe le pew

    13 4 Отговор
    Пуснаха го, за разлика от Асанж.

    Коментиран от #3

  • 2 стал

    11 10 Отговор
    "Наркотиците са били подхвърлени от полицаите"...Това е ежедневието в русландия .Затова и всеки гледа да избяга от там.

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "pepe le pew":

    Оууу , не думай , каква демокрация в Раша , хаххаха !!! Само полицаите ти подхвърлят наркотици , щото за друго не могат да се хванат !!!! Ако не ти е известно Асанж беше избягал от страната още преди да публикува каквото и да е , щото беше наясно , че по всички закони върши държавна измяна , като изнася секретни документи !!! И няма нужда да си измислят каквото и да е , щото само за това всеки съд ще го осъди !!!

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    8 10 Отговор
    Тия каскети за пореден път се усраха пред целия свят мощно, а хората още им се смеят за историята с "туристите" от КГБ дето отровиха Скрипал … Пълен резил ...
  • 5 куку руку ку

    4 9 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Всичко зависи на кой бряг стоиш. Значи "Медуза" се бори за свобода, а "Уикилийкс" е предателски сайт?

    Коментиран от #7

  • 6 куку руку ку

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "стал":

    От къде знаеш? Да не би това де е твоето задължение?
  • 7 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "куку руку ку":

    Не , Медуза се бори против КОРУПЦИЯТА и откровена криминална престъпност !!!!!!! А Уикилийкс не е "предателски" сайт , ахахахха , колко кгб-ейско мислене , а просто явен нарушител на законите , между другото не само в САЩ , а навсякъде в света !!! С каква цел и последствия е отделна работа , но факта е неоспорим !!!

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Borislav Popov

    7 3 Отговор
    А онзи ден руските подлоги писах тук какви ли не простотии за журналиста и го изкараха и наркоман и производител на наркотици и разпостранител, а сега мълчат кът пунди ! Този път сметките на руските чифути (болонките на Путен) се казаха криви, те не очакваха, че руското общество и даже журналистите ще се вдигнат да защитят невинно обвинения журналист и включиха задна скорост. Е, сега разбира се ще уволнят двама-трима генерала за наказание, а след като минат 3-4 месеца и всичко се позабрави пак ще им намерят работа, че и по хубава от предишната дори ! На тези чифути от путинската шайка и лозунга даже им е такъв - Нашите хора на улицата няма да ги оставиме !
  • 9 Хрониките на Евразия

    3 2 Отговор
    Без позвъняване отгоре , нищо не става ..
    Освободиха Голунов , но остава усещането , че останалите руски граждани , си остават арестувани заложници ..
  • 10 куку руку ку

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Не знам дали някога ще се усетиш, колко си се продал на дявола...
  • 11 Ушанков

    4 2 Отговор
    В Рашка продължават да спазват правилото има човек - има проблем! Явно на Путя му пари под крачетата и този път номера не мина!

    Коментиран от #14

  • 12 Хрониките на Евразия

    5 2 Отговор
    Колоколцев предложил на Путин да уволни двамата генерали , виновни за арестуването по лъжливи обвинения на журналиста ..
    И се появява вожда на бял кон да възстанови неправдата ..


    😂
    Аплодисментите са сигурни ..
    .
    Жалко , че хилядите по затворите , на които са подхвърлени наркотици , така и ще си останат там ..
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ушанков

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Опа тролчо":

    Ако се опитваш да сравняваш демокрацията в САЩ и Русия и да изкараш, че в Русия е на по-високо ниво, определено тролчото си ти!

    Коментиран от #17

  • 16 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Опа тролчо":

    Примата си е примат и роба си е роб !!!! Още като те чуе човек за "някой ОТГОРЕ , дето дърпа уши " и повече няма какво да говори с такива като тебе !!!! За твое сведение , тоя дето издърпа ушите на корумпираните милиционери са обикновените хора и другите журналисти , а тоя "отгоре" се е наврял в миша дупка и гледа кой патрон да изгърми , та бурята да отмине него !!!!! И ако ще ни убеждаваш , че тоя арест не е станал по ЗАПОВЕД именно отгоре , значи си по-голям примат и от тях !!!!!
  • 17 куку руку ку

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ушанков":

    Затова в Русия половин час можеш да се обясняваш с полицая и накрая да го обориш, че греши, а в сащ на 30-тата секунда ще си по очи и с белезници. Две каки- руски соросоидки го пробваха това в по-цивилизована страна от сащ, в Холандия. Изрепчиха се на ченгетата, както са свикнаи в Русия и веднага бяха окошарени.

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "куку руку ку":

    Какво точно се опитваш да докажеш , че нормалните хора нещо не ти схващат "уникалната" мисъл ???? Значи любимата ти Раша е най-демократична , ама даже собствените и "поданници" се редят с милиони на опашка за недемократичните страни , дето "арестували" , хахах !!!! Ще обориш полицая само ако е тъп милиционер и не знае закона , а чака обаждане "отгоре" !!! И въобще ако им махнат визите за "недемократичните" страни знаеш ли колко ще останат , най-вероятно само милиционерите , начело с главния милиционер , ама той точно това и иска , щото ще си прибира на спокойствие милиардите от петрола и газа и няма да му се налага да мисли за пенсии и заплати , ако ще да са и по 100 долара като сегашните !!!!

    Коментиран от #19

  • 19 куку руку ку

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Искам да ти кажа, че в любимата ти държава- фащ, демокрацията официално умря на 09/11/2001. От там, че досега си имаме една полицейска държава. И много неща, които тук или в Русия са нормални, в либимата ти фащ не можеш и да помислиш за тях.

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "куку руку ку":

    Това , че в САЩ не можеш да помислиш за много неща , дето в Раша били "нормални" е най-хубавото нещо което можеш да кажеш за тая държава , за твое най-голямо съжаление !!!! А относно другите ти демагогии , пак повтарям , ако утре отворят границата си , поне 100 милиона на секундата ще се преселят там , а от любимата ти Раша точно толкова ще се изселят на секундата !!!! Ама те всички са глупаци нали , къде си ти да им обясниш нещата , хахаххахах !!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания