Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

ЕС призна: Има разлики в качеството на храните

Европейската комисия публикува проучване за оценка на разликите в състава на хранителните продукти на територията на съюза

Публикувана: 24 Юни, 2019 15:29
30 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2676
ЕС призна: Има разлики в качеството на храните
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Днес Комисията публикува резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти, които показват, че някои продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

След своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. председателят Жан-Клод Юнкер е ангажиран с решаването на проблема с разликите в качеството на продуктите. Европейската комисия предприе различни инициативи, а днес публикува резултатите от проучване, в рамките на което продукти в ЕС бяха тествани чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните. Анализът на почти 1400 хранителни продукта в 19 държави от ЕС, извършен от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към Комисията, показва, че 9% от сравнените продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща. Други 22% от продуктите с различен състав са имали сходна лицева страна на опаковката. В рамките на проучването не са забелязани последователни географски тенденции. Въз основа на новата разработена методика националните компетентни органи ще могат да анализират всеки отделен случай, за да определят дали има наличие на заблуждаващи практики, които са забранени съгласно законодателството на ЕС за защита на потребителите.

Тибор Наврачич, комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, отговарящ за Съвместния изследователски център, заяви: Някои европейци смятат, че марковите хранителни продукти, които купуват, са с различно, може би по-лошо качество, в сравнение с тези, които се предлагат на друго място. Комисията призова нашите учени да помогнат за извършването на обективна оценка на тези различия в рамките на единния пазар. Резултатите са смесени – радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

Комисарят по въпросите на правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете Вера Йоурова каза: На европейския единен пазар не може да има двойни стандарти. С новите закони за санкциониране на разликите в качеството на храните и засилване на правомощията на органите за защита на потребителите разполагаме с необходимите инструменти за прекратяване на тази практика. Европейските потребители ще могат да пазаруват напълно спокойни, че купуват това, което виждат.

Основни констатации

В рамките на проучването бяха анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 държави от ЕС. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС. В проучването бе установено следното:

В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите: 23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката.

9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав: те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав.

Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав: те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.

При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

Действия на Комисията по този въпрос

След като председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г., Европейската комисия предприе различни инициативи:

изясняване кога наличието на разлика в качеството на продукти е заблуждаваща практика чрез законодателството в рамките на наскоро одобрения Нов търговски механизъм за потребителите;

установяване на обща методика за тестване на хранителните продукти;

публикуване на набор от насоки, които помагат на националните органи да прилагат законодателството на ЕС за защита на потребителите и в областта на храните;

заделяне на над 4,5 млн. евро за решаване на този проблем;

тестване на продукти в целия ЕС чрез една и съща методика, за да се разбере по-добре каква е ситуацията с различното качество на храните.

Следващи стъпки

Днес Европейската комисия дава начало на нова покана за представяне на предложения с общ бюджет 1,26 млн. евро, чиято цел е укрепване на капацитета на потребителските организации да тестват продукти и идентифицират потенциално заблуждаващи практики. Крайният срок за участие е 6 ноември 2019 г.

Контекст

Съгласно законодателството на ЕС предлагането на стока като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави членки, при положение че тази стока се различава значително по отношение на състава и характеристиките си, без за това да има основателни и обективни причини, може да представлява нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.

В изследването, извършено от Съвместния изследователски център, се описва ситуацията на пазарите на деветнайсетте участващи държави от ЕС по време на проучването (ноември – декември 2018 г.). Кампанията за тестване на продукти бе част от отговора на Европейската комисия на притесненията, свързани с разликите в качеството на храните. Продуктите бяха подбрани на базата на предложения на държавите членки въз основа на жалби, получени от органи и асоциации за защита на потребителите.

Тестването се извърши по хармонизирана методика, разработена от Съвместния изследователски център в сътрудничество с държавите от ЕС. Тя дава възможност за съпоставимо вземане на проби, тестване и интерпретиране на данните в целия Съюз. Всички държави членки бяха поканени да съберат информация за състава на избраните хранителни продукти, предлагани на техните пазари. Деветнайсет държави изпратиха информация за 113 маркови продукта и 15 продукта с търговска марка на разпространителя. Като първа стъпка, този анализ се основава на информация от етикетите на продуктите и на външния вид на лицевата страна на опаковките.

Публикуваният днес доклад ще предостави по-добра основа за обсъждане на разликите в качеството в ЕС. Същевременно са необходими по-нататъшни стъпки за подобряване на представителността на анализа и за по-добро разбиране на връзката между състав и качество.

В проучването участваха България, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Белгия

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
El chochone
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Има разлика и в стандарта на живот и убиването на малкия бизнес с тези ЕС- вериги от супермаркети и МОЛОВЕ! :(

Оценка:
-1 +58

Боже
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Боже и ако утре баба Меркел подпише ГМО инициативата на Аталнтическия съюз, ще имаме трасирано решение, че навсякъде в съюза трбва да има един стандарт - т.е. разбирай ГМО. Толкова плоско подхлъзване "със страховете" на хората ... и хората искали и искали еднакво качество, без значение какво се крие зад него !

Коментиран от #5


Оценка:
-4 +24

От Пирдоп
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Изтровиха ни ..., ЕЙ! То не бяха запасите на Швейцарската армия , амброзиралата американска царевица, шибания френски прат и още хиляди примери !!! Не стига че , ни пробутват ,,втора ръка " храни , а чрез тях ( чрез цената) Убиха РОДНИЯ производител !!

Оценка:
-3 +38

Гледач
(гост)

Неутрално
4 Отговор
Разбира се че има разлика.Чрез ХИПЕРМАРКЕТИТЕ ни тровят.А парите ги ИЗНАСЯТ.България е враг за ЗАПАДА.Третират ни като КОЛОНИЯ

Коментиран от #25


Оценка:
-3 +39

Boxer
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #2 от "Боже":


И това е вярно. Но, толкова ли е трудно рецептата и съдържанието да бъдат еднкви за целият ЕС, ако някоя фирма иска да продава храни? Разбира се, ГМО да си остане забранено! И, последно, има ли някъде списък с имената на продуктите и фирмите тарикати?

Коментиран от #11


Оценка:
-1 +20

не само в качеството
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Има стоки, които в една и съща верига, например в Кауфланд - Германия, са в пъти по-евтини от Кауфланд-България. Например, 1 л. прясно мляко (качество много по-добро от българското) може да се вземе за около 0.5 евро (в Кауфланд България - 2 лева), пушена филетирана сьомга излиза 15 евро/кг (в България - 40-50-60 лева/кг, в зависимост има ли промоция или не), синьо сирене горгонзола - 5 евро/кг (в България - 20-40 лв/ в зависимост от вида) и много други. България е много бедна (на заплати) но затова пък много скъпа страна.

Коментиран от #28


Оценка:
-0 +35

Дориан
(гост)

Неутрално
7 Отговор
От какво повече се нуждаят плебеите? Нали преживяват, това е. Пускай им простотии по телевизията, пробутвай им отпадъка и да се радват.

Оценка:
-1 +20

Дрон.
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Спокойно в България все още може да се намери качествена храна бил съм из цяла Европа и най вече в Германия храната в Германия е отвратителна но германците ядът всичко и даже им е много вкусно като прасета са добре че има руски и турски магазини от които може да се купи добра храна там.

Оценка:
-2 +20

Дориан Попа
(гост)

Неутрално
9 Отговор
По принцип тези страни, в които има нискокачествени продукти са само за пълнеж в съюза. Нали трябва свежа ръка на германистанската икономика, местните са възрастни. Трябва и някъде германистанската фирми и компании да си пробутват бързо стоките. Как иначе се гради икономика за трилиони? Но все пак виждаме как месеци наред има явен спад и наближаваща рецесия при тях. Госпожо Меркел, доволна ли сте, че прибрахте по една трета от населението на източноевропейските страни и оставихте същите тези страни да се агонизират бавно, но сигурно?

Оценка:
-0 +16

Рангел
(гост)

Неутрално
10 Отговор
Всичко това се прави под натиск от Русия и личната отговорност е на Путин. Долу Росия

Коментиран от #12, #14


Оценка:
-25 +1

ГледащИМислещ
(гост)

Неутрално
11 Отговор

До коментар #5 от "Boxer":


Всички плюете колко са дебели англичанките, какви кобили за германките и колко грозни са французойките ... наистин ли искате да ядете храните, които тези 3 "велики" държави ядат ... аз не искам и не мисля, че има нещо по което искам да причлиаме на разни робовладелци, еклсплоататори, лицемери и интриганти ... това са тези държави, всичко друго е напарфюмирано и поднесено като скъпо и от запад - значи трябва да е добро.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +10

Готин ама не съвсем
(гост)

Неутрално
12 Отговор

До коментар #10 от "Рангел":


Мале, колко си проЗ!

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +9

ЪРП
(гост)

Неутрално
13 Отговор
ДГДухат СКАПАНИТЕ ЕВРОГЕЙТАШКИ МИЖИТУРКИ ДЕТО СЕ ГАВРЯТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ С БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!
БЪЛГАРИЯ , ВЪН ОТ ПУМЯРСКОТО ЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-1 +7

Румяна Костова
(гост)

Неутрално
14 Отговор

До коментар #10 от "Рангел":


Докопа се дългата, злобна ръка на Путин и до европейските пазари. Тя вече определя къде качеството на европейските стоки да е занижено от стандартите. Да вземат да провъзгласят Путин за виновник на всички отрицателни бъдещи събития, които ще спохидят света,че да спите спокойно.

Оценка:
-3 +7

Рангел
(гост)

Неутрално
15 Отговор

До коментар #12 от "Готин ама не съвсем":


Що да съм прос бе, снощи на семинара на герп ни го разясни ха туй нещо

Оценка:
-1 +7

Гледач
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Смърт за ХИПЕРМАРКЕТИТЕ И ТЕХНИТЕ ПОДЛОГИ В БЪЛГАРИЯ .

Оценка:
-2 +6

Boxer
(гост)

Неутрално
17 Отговор

До коментар #11 от "ГледащИМислещ":


Тлъстотията им е от начина на живот-заседнал. Проблемът идва, че като сме българи, за нашият вкус, ни слагат боя за пътна маркировка, машинно масло, палмово масло, аспартам, палмово масло и цялата менделеева таблица, на двойно и тройно по-високи цени, докато те си хапват храни от натурални продукти. Напомня ми за магазините за "заслужили" от времето на комунизма - нищо не се е променило...

Оценка:
-0 +11

18
Този коментар е премахнат от модератор
Антон
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Евротолерастите, същите тези ,които говорят за равенство ни тровят с храна, а после ни продават лекарства. ментета, генерици, кой оцелее оцелеее. На всяка година хранителните вериги изнасят около 4-5 млрд. лв. към ес-то. заблудените овце се радват че им позволили да пътуват с лоу кост полети до европа, и че тиквата строи некачесъвени пътища със заеми отпуслани от техните банки. Найс а?

Оценка:
-0 +8

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
20 Отговор
европеиската комисия решава въпроса за двоините стандарти ,а у нас путиновите фенове се сърдят!!!!!!!!!!!!!!ами да останем на онова ниво ли бе другари ?с евтините храни за бедни дето до скор ни продаваха?

Коментиран от #21


Оценка:
-4 +0

Готин ама не съвсем
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #20 от "стоян георгиев":


Ти откъде изпълзя пак??
Значи 30 години ни тровят с боклуци и видиш ли ти, сега ще решават проблема? А нискокачествените перилни препарати, козметика, техника, дори и коли предвидени за нас глупаците, те кога?? Или викаш в следващия живот?

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +6

ТРОШАЧА
(гост)

Неутрално
22 Отговор
Искате ЕС ето ... яжте ,,прави краставици” ,,щастливи кокошки” гмо глутен и прочие химия усвоявайте еврогейските ценности и не мрънкайте ! Всичко разрушиха в България няма селско стпоанство няма животни всичко смазано ... после сме ядяли бойлуци ??? Ами естествено че за тях ще си оставят и приготвят качествените продукти а за нас понеже сме продажни и алчни клошари остават обелките и помията ! Сами сме си избрали това !!! И не само храните са помия а за горивата какво ще кажете г-да европейци от балканите ???

Оценка:
-0 +8

стоян георгиев
(гост)

Неутрално
23 Отговор

До коментар #21 от "Готин ама не съвсем":


не те тровят с боклуци ,а ти продават евтини стоки с висока цена щото си нископлатежен.сега тази практика ще бъде спряна.и не разбирам що ривете против комисията която я спира?като не си бил в ес да не мислиш че западните вносители не са ти карали пак евтините боклуци както се изрзяваш?реално причината е че сме слаб пазарс ниски критерии за качество.влизаики в евросъюза тия неща се променят макар и бавно.

Оценка:
-3 +1

24
Този коментар е премахнат от модератор
ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
25 Отговор

До коментар #4 от "Гледач":


Нали ТЕ ни спретнаха Берлинският договор,след Санстефанският...А сега просто изпълняват клаузите и целите му/да ни затрият.

Оценка:
-0 +3

Пешо
(гост)

Неутрално
26 Отговор
Ядем некачествени храни. Защо? Защото контрола на качество в България е такъв! Прост пример, за колбаси те и месните продукти. Никой в Европа не ни е виновен че ни правят салама и наденицата от кожи, копита и Е-та, просто органите които отговарят за това си затварят очите(естествено им се заплаща за това). И не е само с месата така, а със секи един сектор на хранителната индустрия. Купува се най евтината суровина, но пък за сметка на това крайния продукт се реализира на сравнително средностатистически цена за Европа. Извода е че фирмите правят голяма печалба на гърба и здравето на народа. В момента съм в Полша и да ви кажа от години не бях ял сурова наденица. Уникална, само за 16 злоти килограма(към 8 лева) в България не бих ял наденица дори и след термична обработка, та каму ли сурова. Та никой не ни е виновен, ние сме си виновни. И това ще продължава винаги, докато сме силни само във фейсбук и по форумите. Не е за вярване но fuck!

Оценка:
-0 +5

ТОЧКАТА
(гост)

Неутрално
27 Отговор
Все си спомням как премахнаха БДС,с неолибералната презумпция , че фирмите са ЧЕСТНИ ИГРАЧИ,загрижени за потребителите!!!И изпитващи огромен страх от,,невидимата ръка на пазара,,...ТЯ наистина е невидима,видима е само лакомията и спекулата за сметка на потребителя и ДРЕБНИЯТ БИЗНЕС.

Оценка:
-0 +8

Orthodox
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #6 от "не само в качеството":


Ами намерили овце-баламурници да ги доят и стрижат - 'що да не го правят...

Оценка:
-0 +0

тео
(гост)

Неутрално
29 Отговор
в шоколада няма какао, в сиренето няма мляко, в безалкохолните няма захар тва го знаем нищо ново под слънцето,...

Оценка:
-0 +3

Димов
(гост)

Неутрално
30 Отговор
Не само в храните. Има сериозни разлики в качеството на горивата, на демокрацията, въобще на всички стандарти. Само на хартия сме европейци. Третират ни като африканци.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов с коментар за визитата си в Турция
Не завиждам на Ердоган за двореца, в Банкя си ми е добре"

Още бисери