25 Юни, 2019 11:27 33 714 27

Адът идва: в Европа започна седмица на рекордна жега

  • жега-
  • глобално затопляне-
  • климат

Температурите могат да достигнат 40 градуса от Испания до Швейцария, a властите призовават децата и възрастните хора да останат на закрито

Адът идва: в Европа започна седмица на рекордна жега - 1
Снимка: Shutterstock

Властите призоваха децата и възрастните хора да останат на закрито и издадоха сериозни предупреждения срещу дехидратация и топлинен удар, тъй като безпрецедентната седмична топлинна вълна завладя цяла Европа.

Метеоролозите твърдят, че температурите ще достигнат или дори надвишат 40 градуса от Испания до Швейцария, тъй като горещият въздух е засмукан от Сахара чрез комбинация от буря, преминаваща Атлантическия океан, в комбинация с високо налягане над Централна Европа.

Високата влажност означава, че температурите ще се почувстват като 47 градуса по Целзий, предупреждават експерти. "Адът идва", пише ТВ метеорологът Силвия Лаплана в Испания, където AEMET прогнозира температурите от 42 градуса до четвъртък в долините Ебро, Тежу, Гуадиана и Гуадалкивир и предупреждава за "изключителен риск" от горски пожари.

Във Франция чиновниците в Париж създадоха „прохладни стаи“ в общинските сгради, откриха басейни за късно нощно плуване и инсталираха допълнителни фонтани за пиене на вода, тъй като температурите в столицата вече достигнаха 34 градуса в понеделник и се очаква да се повишат още по-късно през седмицата.

"Аз съм притеснен за хората, които подценяват това, които продължават да се упражняват както обикновено или стоят на слънце", каза министърът на здравеопазването Анес Бузин. "Това засяга всички ни, никой не е супермен, когато става дума за справяне с екстремната топлина, която ще видим в четвъртък и петък", каза тя на специална пресконференция.

Еманюел Демайол от френската метеорологична служба заяви, че топлинната вълна е безпрецедентна, "тъй като е толкова рано през юни - такава не сме виждали от 1947 година". Нощните температури е малко вероятно да паднат под 20 градуса, предупреждава метеорологът.

Училищните изпити бяха отложени за следващата седмица, благотворителните организации раздават вода на бездомните хора, а продажбите на напитки сред феновете се увеличиха четирикратно. Най-смъртоносната вълна във Франция беше отчетена през август 2003 г., когато почти 15 000 възрастни хора починаха въпреки повишените мерки в лечебните заведения.

В Италия "най-интензивната топлинна вълна за едно десетилетие" е в ход, а болниците се подготвят да се справят с вълна от заболявания, свързани с топлината. Здравното министерство, което включи на терен и военни лекари, може да има необходимост от още по-спешни мерки за противодействие на недостига на медици.

Най-високи стойности от 37 до 40 градуса са прогнозирани на север и в центъра, включително в Рим, Флоренция, Болоня, Милано и Торино, а няколко италиански града очакват да поставят нови рекорди за най-високите температури през юни.

Властите в столицата Рим вече предупредиха за рисковете за здравето от несъбраните боклуци, натрупани по улиците на Вечния град, а осем туристи - включително един британец - бяха глобени с по 450 евро за охлаждане във фонтаните на града.

Сабине Крюгер от Германската държавна метеорологична служба (DWD) заяви, че рекордът от 38.2 градуса през юни, поставен във Франкфурт през 1947 г., вероятно ще бъде победен до средата или в края на тази седмица. Прогнозата е температурата във Франкфурт да достигне 39 или дори 40 градуса до сряда, а за столицата Берлин се прогнозират „само“ 37 по Целзий.

DWD в понеделник предупреди гражданите да вземат допълнителни предпазни мерки с оглед на екстремната топлина и високата ултравиолетова радиация през следващите дни: „Избягвайте да оставате на открито за дълги периоди от 11.00 до 15.00 часа. Стоенето на сянка е повече от препоръчително. Групите за защита на животните също предупредиха собствениците на домашни любимци да избягват да оставят кучетата или котките без надзор.

Топлинната вълна идва след бурите и рекордните валежи, които причиниха сериозни проблеми в някои части на Бавария през последния уикенд. Мюнхенската пожарна бригада беше викана по тревога 50 пъти, а полетите към и от летището на града спряха в събота вечер.

В Швейцария MeteoSwiss издаде трета степен на опасност за "тежка опасност" за няколко части на страната, предупреждавайки за температури, които ще достигнат 37 или дори 39 градуса на някои места от вторник до четвъртък. Няколко рекорда на всички времена вероятно ще бъдат записани.

Дори Скандинавия изглежда едва ли ще бъде пощадена. Части от Южна Дания и Швеция очакват температури до 30 градуса, а към края на седмицата те ще достигнат до напълно нетипичните за Скандинавския полуостров 35 градуса, предупреди датският телевизионен оператор TV2

Дългосрочните прогнози показват, че летните температури през юли и август се очаква да бъдат по-високи от нормалните тази година. Съпоставяйки ги с тези от 2018 г., Европейската агенция за околна среда твърди, че ни очаква една от трите най-топли години в историята на Стария континент.

Учените твърдят, че миналогодишната топлинна вълна, която доведе до увеличаване на смъртността, драматичен спад в добивите, затваряне на атомни електроцентрали и горски пожари в Арктическия кръг, е свързана с извънредната ситуация с климата.

Метеоролозите предупреждават, че такива топлинни вълни вероятно ще станат по-чести. Това вероятно ще се случи дори ако страните успеят да изпълнят ангажиментите си да ограничат увеличаването на глобалната температура като част от климатичното споразумение в Париж през 2015 г. ЕС обеща да намали въглеродните емисии с до 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адът идва

    70 16 Отговор
    Ако не са гръмките заглавия, няма кой да чете голямата част от тъпите статии

    Коментиран от #27

  • 2 Логика

    57 7 Отговор
    Ами след "бежанците" върви и жегата, те не могат на студено.
  • 3 Африканец

    30 9 Отговор
    Нека да видите на нас хубаво ли ни е той Бойко ако не ви довърши жегите ще ви довършват.
  • 4 Гледач

    45 14 Отговор
    Всяка година лятото е жега а зимата е студено
  • 5 Bubbles

    27 7 Отговор
    Ех това нашето банкянско слънчице, цяла Европа топли!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bubbles

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "анатоли стайков":

    Тоя горкия е такъв неграмотник че направо жал да ти стане.
  • 8 Ай стига бе

    17 2 Отговор
    Температурата ще бъде 40 градуса, но ще се усеща като 40 градуса и една десета.
  • 9 Рьоне Артоа

    31 5 Отговор
    Откакто теглих една майна на топлофикацията си купих климатик. През зимата ми е топло, няма аварии по топлопровода и си го пускам и спирам когато ми е кеф. През лятото също е добре. Нагласяваш си колкото градуса искаш и това е. Не е по-скъпо от парното, вярвайте ми.
  • 10 бауш

    31 4 Отговор
    Значи в Пловдив преди 2 години лятото сме подминали и ада дори, защото август стигна 44 градуса през деня, тъпунгери такива, търсещи сензация. Лято като лято, чудо голямо вече станало при 40 градуса.
  • 11 Townboy

    10 4 Отговор
    Факти е истинска халтурка, която използваме да си чешем езиците. Ако искате новини препоръчвам тези по Канал 1 другото е спам.
  • 12 базар

    23 5 Отговор
    Защо не се пише за "геоинженерството" и как Парижкото споразумение за климата включва на Балканите да се прави изкуствена облачност, която да се разнася в близкия югоизток чрез системата ХАРП. Ние в България и близките ни съседи да им берем плодовете с градушки и порои... !!! Никой не повдига темата за химическите следи от самолети и че представляват точно това, а само се оплакват от времето...ами това е резултата....!!!

    Коментиран от #13

  • 13 Папуняк

    7 14 Отговор

    До коментар #12 от "базар":

    Пий си хапчетата и бягай на хладно, че те е понапекло!
  • 14 Бахти как не ма е*е...

    6 6 Отговор
    Въпроса е кво ме е*е за европа!?
  • 15 Игри

    2 3 Отговор
    Най големите стадиони в Европа и Северна Америка
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Таласъм

    10 2 Отговор
    Факти, стрес ли се мъчите да създадете?Кога лятото не е било 40 градуса, особено в южна България?Проблема тази година са пороите и градушките, не 40 градуса през летните месеци!Преди 2 дни в северна Италия падна градушка колкото орех.Хората спряха на магистралата буквално.Изля се потоп, имаше и вихрушка.На първия паркинг колите спряха да огледат щетите, имаше някои със счупени предни стъкла и вдлъбнатини по тавана и предния капак.Ей това е зле, не жегата.Тя си е част от лятото.
  • 18 Нищо не разбиращ

    12 1 Отговор
    Проблема е там че хората на запад взимат мерки като прохладни стаи,вода се раздава взимат се превантивни мерки, а при нас температурата 38градуса а се съобщава 31 защо ли???????

    Коментиран от #22

  • 19 Група

    1 4 Отговор
    Здравейте. Споделям групичка за всички видове обяви https://m.facebook.com/groups/382636409124411?ref=bookmarks Можете да търсите/публикувате всякакви обяви!
  • 20 ?!?!?!

    10 0 Отговор
    Европа намали въглеродните си емисии ... Като купи част от тях от контимента Африка , ха ха ха
  • 21 мислещ

    4 0 Отговор
    ако още разчитате че ще се разминем със хорските недостатъци то природата няма да търпи прищявски при нея няма не искам няма недей.
  • 22 Ванче

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо не разбиращ":

    Ми те така го "усещат"
  • 23 цоп

    2 0 Отговор
    Иде мор от Гомор...от утре всички по джапанки и с по една препаска върху срамотиите! Никакви аутомобили...ше одите пеш!
  • 24 Хасан40

    0 0 Отговор
    Енерготата в Бг. циганистан се молят това да дойде тук. Докторите потриват пръстчета ... А бирата от лед е правена...
  • 25 Олеле

    2 1 Отговор
    Някой е пуснал Хаарпа предварително. 40 градуса! Какво ме направихте бе! Е затова човечеството е пленено. Защото докато има такава технология която управлява времето и климата и се пази в тайна от човечеството което не може да разбере защо глобалното затопляне се уголемява. Японците ще потънат. Всички ще се издавим. Гледал съм един филм където няма суша и героите търсят сушата защото всичко около тях е океан.

    Коментиран от #26

  • 26 Нормален имдивид

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Олеле":

    Така е, но много хора живеят в заблуда. И не знаят за кво иде реч? вярват че лятото е топло а зимата студена, а самолетите които ни наторяваха с химикали переодично? с цел намаляне на популацията на човечеството!!! за да гонят някакво тяхно болно равновесие. Поне за сега спряха? Защо ли понеже се даде гласност. Или понеже се увеличиха хората с ракови заболявания, и вече е съмнително.
  • 27 Ивр

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адът идва":

    Адът е в главата на автора.