Last news in Fakti

17 Май, 2012 22:14 1 317 2

Делото срещу Младич забуксува

  • ратко младич-
  • хага-
  • сърбия-
  • босна-
  • сребреница
Делото срещу Младич забуксува - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делото срещу бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич бе отложено, поради пропуск на прокуратурата. Все още обвинението не е предало около 7000 страници с доказателства на защитата. Защитата поиска 6 месеца, за да получи и да се запознае с всички материали, предаде Би Би Си.

Така Международният трибунал в Хага стопира процеса и реши да забави изслушването на първия свидетел на обвинението, насрочено за 29 май. Според наблюдатели това е смущаващо за Хага отлагане и международното правосъдие.

Отлагането дойде едва на втория ден от процеса, срещу сочения за най-жесток военнопрестъпник в Европа от края на Втората световна война насам.

Касапинът от Босна беше арестуван в североизточна Сърбия на 26 май 2011 г. след 16-годишно бягство.
70-годишният Младич трябва да отговаря общо по 11 обвинения за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, сред които за организирането на клането на близо 8000 мъже и момчета в Сребреница през 1995 г.

Според обвинението той трябва да отговаря за най-големите жестокости, извършвани в Европа след Втората световна война.

Прокурорите го смятат за отговорен и за 44-месечната обсада на Сараево, при която силите му извършиха "кампания на терора", убивайки 10 000 цивилни.

Обвинението призна пропуските си и не възрази срещу отлагането. Днес прокуратурата подробно описа клането в Сребреница, включително с видео на панически бягащи бошняци. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EU CITIZEN

    0 0 Отговор
    А кога ще съдят босненските лидери и Хашим Тачи?
  • 2 еВАЛЛА

    0 0 Отговор
    Интересно,докога ли ще се отлагат делата срещу истинските виновници за трагедията в бивша Югославия-Клинтън и цялата му кохорта от европейски марионетки,както и срещу нашите подлизурковци,направили "цивилизования" избор.В една от книгите си Ноам Чомски,цитира документ от Кисинджър до Никсън или обратно в който се заповядва в Камбоджа да се бомбандира"всичко което се движи,всичко което пълзи"и сам,видял през живота си какво ли не,остава изненадан от пълното мълчание на"общественото мнение",на този най-ярък пример на геноцид в историята на света/включително и мълчание от известните на всички ни хуманисти/,и после задава реторичният въпрос,какво щеше да стане ако се откриеше такъв документ от Милошевич/още беше жив/,до Младич да речем...Но,както се казва,"Vae viktis"...