Last news in Fakti

28 Юни, 2012 16:52 1 154 0

Падна едно от обвиненията срещу Караджич

  • радован караджич-
  • босна-
  • сребреница-
  • босна и херцеговина-
  • югославия-
  • геноцид-
  • ратко младич

Отпадна едно от обвиненията в геноцид срещу Радован Караджич, политическият лидер на босненските сърби, предаде Би Би Си. Прокуратурата на Международния трибуна в Хага не успя да събере достатъчно доказателства, за да подплати едното обвинение, касаещо геноцид в босненски общини.

Остава обаче обвинението в геноцид в Сребреница, където през 1995 година са убити 8000 души мюсюлмани, мъже и момчета. Очаква се защитата на 67-годишния Караджич да започне да предявява своите доказателства през октомври.

Караджич направи смел опит да изчисли всички обвинения срещу себе си, които са 11 на брой – за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Той отрича всички от тях.

Има разминаване в твърденията му, че не е бил запознат със случващото се на фронта, което се потвърждава от телефонни разговори и координационни срещи.

Сърбинът отговаря пред трибунала и за обсадата (продължила 44 месеца и взела 12 000 жертви) и бомбардировките над Сараево и отвличането на хора, работещи за ООН по време на войната в Босна и Херцеговина. Редом с него е съден и военният лидер на босненските сърби Ратко Младич. Бившия югославски президент Слободан Милошевич почина през 2006 г. в разгара на съдебния пробес срещу него - също за геноцид. 

Радован Караджич бе арестуван под фалшива самоличност през 2008 година след 13-годишно търсене. 

Босненската война е най-кървавият и жесток конфликт при разпада на Югославия, който продължава от 1992 до 1995 година. По различни оценки жертвите са между 100 000 и 140 000 души. Тогава стават кланетата в Сребреница и Маркале, а изнасилванията на жени се използват като военна тактика. Искрата на пожара пламва, след като Сараево обяви независимост от Югославия след референдум, бойкотиран от босненските сърби и приветстват от хърватската и мюсюлманската общност. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: