Last news in Fakti

4 Април, 2012 18:53 13 151 1

Тайният тунел на Сараево

  • сараево-
  • босна и херцеговина-
  • война-
  • югославия-
  • тунел-
  • обсада-
  • сърбия-
  • ратко младич-
  • радован караджич
Тайният тунел на Сараево - 1
Северният изход на тунела

Обсадата на Сараево по време на кървавата война в Босна и Херцеговина продължава 3 години и половина. През тези мъчителни и жестоки времена, белязали разпадането на Югославия, таен подземен тунел е единствената възможна връзка за вход и изход от града. Чрез този подземен канал до босненската столица са стигали храна, оръжия, провизии, гориво, вестници и всичко необходимо.

Днес тясното подземно съоръжение, високо едва 1,5 метра и широко 1 метър, е превърнато в музей, отворен за посетители.

Едис Колар се грижи за емблематичния тунел. Той тръгва от градината в собствената му къща.

 

„Тунелът е построен от босненската армия през 1993 година и в продължение на две години и половина е използван като единствен път за влизане и излизане от Сараево. Всеки ден 3 хиляди души са минавали през тази тясна дупка“, казва Колар пред „Евронюз“.

Много доброволци са участвали в прокопаването на тунела, завършен за шест месеца, отбелязва Би Би Си.

Той свързва босненската столица, блокирана изцяло от сръбските сили, със зоната, контролирана от хърватската и мюсюлманската общност, където се намира и летището на Сараево под опеката на ООН. „ООН не ни позволяваше да ходим никъде. Не искаха да ни осигурят всичко, от което имахме нужда“, спомня си Колар.

Дълъг 800 метра, тунелът минава под територията, затворена от силите на босненските сърби, за да евакуира хора и доставя храна.

Днес там можете да видите снимки, оръжия, униформи и множество останки от войната. Колар настоява съоръжението да е в почит на всички, които са преживели кървавата война.

От тунела на живота, както го наричат, днес едва 25 метра са оцелели, но правителството планира да го възстанови изцяло.

Обсадата на Сараево започна на 6 април 1992 година. 

Босненската война е най-кървавият и жесток конфликт при разпада на Югославия, който продължава от 1992 до 1995 година. По различни оценки жертвите са между 100 000 и 140 000 души. Тогава стават кланетата в Сребреница и Маркале, а изнасилванията на жени се използват като военна тактика. В началото на конфликта Сараево обяви независимост от Югославия след референдум, бойкотиран от босненските сърби и приветстват от хърватската и мюсюлманската общност.

В края на май миналата година Сърбия арестува лидерът на босненските сърби генерал Ратко Младич. Залавянето му бе ключово условие за започване на преговори за присъединяването на Белград към ЕС. За ареста на Младич особено настояваше Холандия, където в момента той е съден за престъпления срещу човечеството.

Ратко Младич отхвърля ужасяващите обвинения срещу него – масовото убийство на 7500 души в Сребреница и на 10 000 души в Сараево по време на 44-седмичната обсада на града. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    „ООН не ни позволяваше да ходим никъде. Не искаха да ни осигурят всичко, от което имахме нужда“, спомня си Колар.
    - Заблудил си се чичо , западните сили са там ,за да разединят и отслабят Югославия . А не да помагат някому.