14 Юли, 2019 23:29 2 806 2

Най-полезните цитрусови плодове

  • плодове-
  • цитрусови-
  • портокал-
  • полезни-
  • мандарини-
  • лимони

Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории

Най-полезните цитрусови плодове - 1
Снимка: Shutterstock

Сладките, ярко оцветени цитрусови плодове носят слънчева светлина в себе си. Но цитрусовите плодове са не само ароматни и красиви - те са и много полезни. Този клас плодове включва лимони, лайм, портокали и грейпфрут, както и много други хибриди и сортове. Те растат по цъфтящи дървета и храсти и се характеризират с цветна кожа и бяла сърцевина, която обгръща сочни сегменти. Интересно е, че почти една трета от всички цитрусови плодове се използват за приготвяне на сок, пише Foodpanda.

Лимон и грейпфрут - Тези плодове са отличен източник на витамин С - хранително вещество, което укрепва имунната система и поддържа кожата ви гладка и еластична.

Мандарините имат много калий, фосфор, магнезий и мед.

Цитрусите включват над 60 разновидности на флавоноиди, каротеноиди и етерични масла, и те са отговорни за много от ползите за здравето.

Влакната в цитрусите имат няколко ползи за здравето, включително подобряване на здравето на храносмилателната система и подпомагане на загубата на тегло.

Портокалите са особено богати на разтворими фибри, вид влакно, което помага за понижаване на нивата на холестерола. В сравнение с другите плодове и зеленчуци, цитрусовите плодове са уникални с това, че имат по-високо съотношение на разтворими към неразтворими фибри.

Цитрусовите плодове са с ниско съдържание на калории, което ги прави добър избор за хора, които искат да загубят или запазят теглото си. Могат да намалят риска от камъни в бъбреците.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 357

    3 0 Отговор
    Марийче най-добро е авокадото! Едно разбито авокадо с мляко и моята почва да му вика "Ескалибур", две такива и мога да окача на него кофа пълна с вода!

    Коментиран от #2

  • 2 358

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "357":

    Гоолеем Си Баце! Евала ва Чоджум.Гега, тояга ,гьостовицата кото го контиш ...върти кофата да става Въртовъртежа тама и Тва е.Ашколсун,Аферим Ефенди