Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юли, 2019 09:40 1 555 21

Украйна гласува

  • украйна-
  • избори-
  • парламент-
  • зеленски-
  • гласува

Изборите бяха свикани от Володимир Зеленски

Украйна гласува - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Започна гласуването на предсрочните парламентарни избори в Украйна. Избирателните секции в 199 окръга отвориха врати в 5 часа по Гринуич.

Това са последните избори, които се провеждат по мажоритарно-пропорционалната система. След това ще влезе в сила новият избирателен кодекс, според който следващите депутати ще бъдат избрани от партийните листи.

Изборите бяха свикани от 41-годишния президент Володимир Зеленски, телевизионна звезда без политически опит. Той спечели президентските избори през април с голямо мнозинство, но се сблъска с парламент, подкрепящ предишното ръководство.

Общо в избирателните списъци са включени 34 милиона украински граждани. В изборите обаче няма да могат да участват около 3 милиона жители на Донбас, както и приблизително същия брой украинци, живеещи в Русия, защото избирателните секции в украинските дипломатически мисии са затворени, отбелязва ТАСС.

Според най-новото допитване на център "Социален мониторинг" и Украинския институт за социални изследвания "Яременко", извършено между 3 и 10 юли, в Радата ще влязат само четири партии. Президентската формация "Слуга на народа" запазва водачеството си с 42,5 процента, втора остава "Опозиционна платформа - За живота" с 15,1 процента. След тях се нареждат партията на бившия президент Порошенко "Европейска солидарност" (8,1 процента) и "Баткившчина" на Юлия Тимошенко (7,6 на сто).


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    5 17 Отговор
    Напред Украйна
  • 2 Роги

    15 5 Отговор
    Местим.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Азз

    11 3 Отговор
    Украинката на снимката кърти!
  • 5 Румяна Костова

    4 1 Отговор
    Господин Джамбазов не гледа Интернет. Препоръчвам му последното видео в you tube на Анатолий Шарий. Прогнозите на сериозните агенции са до 1 процента, в рамките на статистическата погрешност В петък хиляди невидими, статистически погрешности излязоха в подкрепа н а Шарий в красиво и позитивно шествие. По ТВ в Украйна въртят никому не интересни стари вампири и главният от тях Петро Порошенко. Не мислех, че някой е в състояние да изведе толкова хора на улицата след злополучния Майдан.

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    Ми той да не е платен бот-трол кът тебе ма Румооооо, да търси из интернета не знам си какви статистически погрешности и бла, бла, за твоя Шарик ! На теб като ти трябва, ти и си ги търси !

    Коментиран от #8

  • 7 Руснак бизнесмен женен за хубава българк

    2 7 Отговор
    Зеленски е пълно недоразумение и това показва, че украинците наистина са тъпи хора, като вас българите. Русофилите в България по нищо не се различават от гейовете в България, защото парадират по същия начин с любовта си към Русия, както гейовете със сексуалната си ориентация, без никой да се интересува от ориентациите им, та да ни ги налагат парадирайки с тях. Русофобите са рожби създадени от русофилите в България. Русофилите са глупави и много надути човечета, които масово превръщат обикновените българи около себе си в русофоби, държейки се пошло и арогантно, обиждайки всички около себе си, както обиждат каруцарите които събират боклуци и клошарите, спорейки с тях за неща от които не разбират и особено за Русия. Това се случва навсякъде - в метрото, в интернет, на работното място, в магазина, по местоживеене… Те са хора с доста по-малък капацитет на мозъците си от обикновените българи и няма да се учудя, ако имаме вече и някой чист руснак от нашата общност в България, намразил Русия заради тях.

    Коментиран от #9, #18, #19

  • 8 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Ще говорим утре след резултатите от изборите. За олигархическите медии всички ние сме статистически погрешности. Шарий има 2 милиона и 170 000 подписани на него. Те на това му се вика погрешност.

    Коментиран от #13

  • 9 Румяна Костова

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Руснак бизнесмен женен за хубава българк":

    Айде същата Стара песен въртите. Сменете поне плочата, за да има малко гъдел. Вие сте толкова руснак, колкото аз китайка.
  • 10 Гостилничаря

    2 1 Отговор
    Избирателните секции в 199 окръга отвориха врати в 5 часа по Гринуич.-----------Това значи в 3 през нощта в Украйна, не е ли много рано, или.........!?

    Коментиран от #15

  • 11 Гринуич

    3 1 Отговор
    Грешка, пич, когато по Гринуич е 5, в Украйна е 7, не 3!

    Коментиран от #12, #21

  • 12 Гостилничаря

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гринуич":

    Прав си, моя грешка!
  • 13 Бесен Язовец

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Честно да ти кажа, абсолютно ми е през пистолета за твоя Шарик, и за твойте избори, кой там щял да ги спечели и с колко процента и бла, бла..)

    Коментиран от #17

  • 14 Цар Вул

    5 0 Отговор
    Дреме ми на сайдера,че "покрайненци"гласуват!!Все същите тъпунгери ще изберат,но с други имена!Да лижат западни задници и просят с паничката!!!На печелившите -ЧЕСТИТО!!!
  • 15 Румяна Костова

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гостилничаря":

    Гринуич е ляво и от България и от Украйна, значи часовете смятаме с +
  • 16 патриотъ

    1 0 Отговор
    То има ли още такава държава Украйна или това е мираж!Тя и България върви натам!Само въпрос на време е да се окажем на същото дередже!
  • 17 Румяна Костова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    И никой не Ви насила да Ви е интересно. Аз само коментирам некомпентността на българските журналисти. А Шарий няма да спечели, а само ще събере много повече проценти отколкото му предричат платените агенции и медии.Още зависи и как ще се преборят гласовете. Шарий е неудобен както за властта в Украйна, така и за проруско настроените политици в Украйна. Той е революционно явление не само в украинската политика. Но какво ще излезе от всичко това бъдещето ще покаже.
  • 18 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Руснак бизнесмен женен за хубава българк":

    Ей, не можеш да им простиш на руснаците задето те чукаха с руски презервативи. 😂
  • 19 Ха-ха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Руснак бизнесмен женен за хубава българк":

    Пак ли те яхнаха руснаците?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БАРС

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гринуич":

    Украина и България са с еднакво часово време
Новини по държави: